Aby nacieszyć kubki smakowe zupą rybną, wcale nie musisz wybierać się setki kilometrów nad morze. Znakomitą zupę z łososia przygotujesz samodzielnie w domu i to w mniej niż godzinę. Będzie wyśmienita i lekko kremowa dzięki dodatkowi śmietany. Zapomnij o nudnej pomidorowej lub rosole. Tego lata postaw na kulinarne eksperymenty.
Na patelnie dodajemy masło i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia. W międzyczasie cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na rozgrzanym maśle. Pod koniec dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklone i miękkie warzywa przekładamy do garnka. Następnie obieramy ziemniaki i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy je do garnka i zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy całość listkami laurowymi, zielem angielskim oraz solą i pieprzem. Gotujemy bulion pod przykryciem na średnim ogniu przez około 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
W tym czasie na kostkę kroimy filety z łososia. Dodajemy go do garnka po około 10-15 minutach od zagotowania bulionu z warzywami. Pod koniec gotowania należy zabielić zupę śmietaną. Wystarczy chochlą odlać odrobinę zupy i wymieszać ze śmietaną w osobnym naczyniu, a następnie ponownie dolać do zupy rybnej. Na koniec wystarczy doprawić zupę do smaku, jeśli nadal jest mało wyrazista, oraz dodać sok z cytryny i posiekany drobno koperek. To właśnie świeże zioło i smak cytrusowego owocu będzie odpowiadało za orzeźwiający smak zupy. To doskonała propozycja na wakacje. Smacznego!