Konfitura z płatków róży to rodzaj słodkiego przetworu, którego nie powinno zabraknąć w żadnej spiżarni. Jak zrobić konfiturę z płatków róży? Przede wszystkim, należy zacząć od bazy, czyli różanych płatków. Aby konfitura z płatków róży była odpowiednio aromatyczna, należy wybierać kwiaty o bardzo intensywnym zapachu. Jest to podstawa i sekret niepowtarzalnego smaku konfitury z płatków róży. Płatki różane najlepiej zbierać z dala od dróg, aby zminimalizować ryzyko zanieczyszczeń spalinami. Warto również zwrócić uwagę, czy w pobliżu nie znajdują się pola uprawne. Istnieje wówczas ryzyko, że płatki róży mogły zostać poddane działaniu środków zawierających pestycydy i mogły zostać nimi skażone. Przygotowując składniki na konfiturę z płatków róży, należy pamiętać, aby odciąć jasne doły z kwiatów. Może być to dosyć uciążliwe, ale warto to zrobić, ponieważ dzięki temu pozbędziemy się niechcianej goryczki i zachowamy słodki smak dżemu z płatków róży.
Konfitury z róży od lat goszczą na liście obowiązkowych przetworów w niejednym domu. Jak przygotować konfiturę z róży według dawnej receptury? Jeżeli chcemy postępować zgodnie z tradycyjnym sposobem robienia konfitury z płatków róży, niezbędnym narzędziem do jej przygotowania, będzie makutra. Jeżeli jej nie macie w domu, możecie spytać mamy lub babci, czy posiadają taki sprzęt i go ewentualnie pożyczyć. Niegdyś makutra była obowiązkowym wyposażeniem kuchni każdej pani domu i bez niej ciężko byłoby przygotować wiele smakowitych słodkości, które pamiętamy z okresu dzieciństwa. Jeżeli zdobycie makutry będzie trudnym zadaniem, w zastępstwie możesz wykorzystać moździerz.
Jak dawniej była przygotowywana konfitura z płatków róży? Przepisy tradycyjne są zawsze bardzo cenione w kuchni i warto po nie sięgać. Jeżeli chcesz przygotować konfiturę z płatków róży w sposób tradycyjny, będziesz potrzebować:
Płatki róży dokładnie oczyść i umyj, a następnie przełóż do makutry. Dodaj cukier i ucieraj tak długo, aż cukier się rozpuści. Jeżeli nie masz drobnego cukru, możesz spróbować rozdrobnić zwykły cukier w malakserze. Dzięki temu łatwiej i szybciej utrzesz cukier z płatkami róży. Pod koniec ucierania, dodaj sok z cytryny i kontynuuj proces ucierania jeszcze przez chwilę. Gotowa konfitura z płatków róży powinna mieć gładką konsystencję, natomiast cukier powinien być całkowicie rozpuszczony. Konfiturę przełóż do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoiczków. Przechowuj w lodówce.
Konfitura z płatków róży w Thermomix? Jeżeli masz w domu Thermomix, możesz wykonać konfiturę z płatków róży w bardzo szybki i prosty sposób. Będzie to metoda odmienna od tradycyjnej, ale dzięki niej zaoszczędzisz sporo czasu, a smak konfitury z płatków róży z Thermomixa, również jest wyborny. Przygotuj:
Zważ płatki róży i zasyp je cukrem w ilości dwukrotnie większej niż waga kwiatów. Dodaj sok z cytryny. Utrzyj jeden raz, w razie potrzeby powtórz proces ucierania. Gotuj przez 10 minut w temperaturze 100°C. Gotową konfiturę z płatków róży przełóż do przygotowanego wcześniej słoiczka.
Szukasz niebanalnego pomysłu na dżem z płatków dzikiej róży? Połącz jej smak z pysznymi malinami, a uzyskasz idealne połączenie. Aby przyrządzić dżem z płatków dzikiej róży z malinami, potrzebujesz następujących składników:
Maliny przełóż do dużego garnka i zasyp cukrem. Dodaj sok z cytryny i odstaw na ok. 20 minut, aby owoce puściły sok. Zagotuj, a następnie zmniejsz ogień. Gotuj na małej mocy palnika przez ok. 2 godziny. Po tym czasie dodaj suszone płatki róży i gotuj przez kolejne 20 minut. Gdy dżem z płatków dzikiej róży z malinami będzie prawie gotowy, dodaj do garnka wodę różaną. Gorący dżem przełóż do przygotowanych wcześniej wyparzonych słoików i szczelnie zamknij. Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.
Zobacz też: Konfitura wiśniowa jak ze spiżarni babci. Spróbuj, a zakochasz się w tym królewskim smaku