Zapomnij o nudnych kanapkach na śniadanie. Trzyskładnikowe cudo z serem to prawdziwy rarytas

Nudne kanapki o poranku mogą odejść w zapomnienie. Ich miejsce zajmie coś znacznie smaczniejszego i jednocześnie prostszego od klasycznej jajecznicy! Wystarczy, że połączysz trzy tanie składniki, by przygotować obłędne placki twarogowe. Tu króluje prostota i wyjątkowy smak!

Pierwszy posiłek w ciągu dnia jest niebywale istotny zarówno dla ciała jak i dobrego samopoczucia. Niestety często w pośpiechu brakuje nam czasu na smakowite kąski, które towarzyszą nam np. w weekendy czy dni wolne. Wówczas warto jednak mieć twarogowego asa w rękawie w postaci obłędnych placuszków! 

Trzy składniki i wyborne placuszki śniadaniowe są gotowe 

O poranku nie ma czasu na eksperymenty i wyszukane śniadania. Wówczas królują niestety kanapki, sucha, trzyminutowa jajecznica lub marne tosty z jakimkolwiek smarowidłem. Jeśli jednak masz ochotę na coś równie szybkiego, ale znaczniej smaczniejszego i przede wszystkim zdrowszego, sięgnij po nasz sprawdzony przepis na trzyskładnikowe placuszki. 

Śniadanie nie musi być nudne, a przepis na twarogowy rarytas szybko rozwiąże ten problem. Wystarczy bowiem połączyć biały ser z jajkami i odrobiną mąki. Reszta dosłownie robi się sama! Wszystko energicznie mieszamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy z obu stron na złoty kolor i gotowe! Tylko tyle potrzeba, by uzyskać ten niebywale smaczny posiłek! Co najważniejsze takie placuszki można zaserwować ze sporą porcją owoców, co dostarczy cennych witamin. Kapka miodu, syropu klonowego, dżemu lub domowej konfitury także świetnie się sprawdzi. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Trzyskładnikowe placuszki twarogowe - delane na śniadanie i podwieczorek

Do przygotowania naszych rewolucyjnych trzyskładnikowych placuszków nie trzeba wiele. Bazą jest twróg - wrto zatem sięgnąć po świeży i dobry jakościowo biały ser, najlepiej od lokalnego dostawcy. Pozostałe składniki to dwa jajka i odrobina mąki. Poniżej podajemy idealne proporcje: 

  • 500 g półtłustego twarogu, 
  • 2 duże jajka,
  • 80 g mąki. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miseczki przełóż twaróg. Ser dokładnie rozgnieć widelcem, by nie było większych grudek. 
  2. Dodaj dwa jajka i mąkę pszenną. 
  3. Wszystkie składniki ponownie wymieszaj, tak by powstała jednolita masa. 
  4. Placuszki smaż na patelni z nieprzywierającą powłoką. Jeśli takowej nie masz, wykorzystaj masło lub masło klarowane. 
  5. Twarogowe placki smaż z obu stron do uzyskania rumianego efektu. 
  6. Śniadaniowy specjał serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy owoce sezonowe, słodkie przetwory, dodatek miodu lub syropu klonowego, lub np. inny nabiał jak bita śmietana czy owocowy jogurt. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.