Frytki belgijskie w ostatnich latach stały się zdecydowanie popularniejsze na naszych stołach. Dlaczego? Frytka belgijska jest wyjątkowa przede wszystkim dlatego, że już proces jej przygotowywania różni się od robienia zwykłych frytek. Co sprawia, że frytka belgijska tak wyśmienicie smakuje? Tajemnica tkwi w smażeniu frytek, które musimy wykonać aż dwa razy i co ważne, w różnych temperaturach. Dzięki temu gotowe frytki nie nasiąkną nadmiernie tłuszczem, a ponadto będą miały złocisty oraz chrupiący wierzch, a środek pozostanie miękki i będzie rozpływał się w ustach. Ciekawostką jest, że według oryginalnego belgijskiego przepisu, frytka belgijska powinna być smażona tylko i wyłącznie na łoju wołowym, jednak z powodzeniem możemy używać innych olejów roślinnych.
Frytki belgijskie coraz częściej zastępują tradycyjne frytki. Nic dziwnego, ponieważ są one niesamowicie pyszne, a na dodatek łatwe i szybkie do przygotowania. Oto przepis.
Składniki: ziemniaki, olej, woda, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić frytki belgijskie krok po kroku?
Sos do frytek belgijskich jest banalnie prosty do przygotowania, a stanowi świetny dodatek. Poznajcie krótki przepis na sos.
Składniki: łyżka stołowa octu, średnia cebula, sól i pieprz, 3 duże łyżki ketchupu, 5 dużych łyżek majonezu
Przygotowanie:
Frytki belgijskie kcal: okazuje się, że choć frytki belgijskie są niesamowicie pyszne, niestety należą do dań o dość sporej liczbie kalorii. Jedna porcja frytek belgijskich 150 g zawiera około 450 - 500 kcal, a więc całkiem sporo. Jeśli należysz do osób, które dbają o linię, pilnują diety i zdrowo się odżywiają, warto zastanowić się, czy frytki belgijskie są daniem dla Ciebie. Możemy je zastąpić zdrowszymi przekąskami np. batatami czy pieczonymi ziemniakami, które mają znacznie mniejszą ilość kalorii.
Zobacz też: Jak zrobić frytki? Będą boskochrupiące, pyszne i to bez grama tłuszczu. Ważny jest biały dodatek