Frytki belgijskie różnią się od tych tradycyjnych. Sprawdź, dlaczego smakosze frytek tak je uwielbiają

Frytki belgijskie cieszą się ogromną popularnością. Aktualnie serwują je nie tylko food trucki, ale też najlepsze restauracje. Choć na co dzień bardzo często przygotowujemy frytki w domowym zaciszu, nie każdy wie, dlaczego frytki belgijskie są tak wyjątkowe.

Frytka belgijska – czym różni się od klasycznej frytki?

Frytki belgijskie w ostatnich latach stały się zdecydowanie popularniejsze na naszych stołach. Dlaczego? Frytka belgijska jest wyjątkowa przede wszystkim dlatego, że już proces jej przygotowywania różni się od robienia zwykłych frytek. Co sprawia, że frytka belgijska tak wyśmienicie smakuje? Tajemnica tkwi w smażeniu frytek, które musimy wykonać aż dwa razy i co ważne, w różnych temperaturach. Dzięki temu gotowe frytki nie nasiąkną nadmiernie tłuszczem, a ponadto będą miały złocisty oraz chrupiący wierzch, a środek pozostanie miękki i będzie rozpływał się w ustach. Ciekawostką jest, że według oryginalnego belgijskiego przepisu, frytka belgijska powinna być smażona tylko i wyłącznie na łoju wołowym, jednak z powodzeniem możemy używać innych olejów roślinnych. 

Frytki belgijskie — przepis na pyszną przekąskę. Zrobisz je raz i zapomnisz o klasycznych frytkach

Frytki belgijskie coraz częściej zastępują tradycyjne frytki. Nic dziwnego, ponieważ są one niesamowicie pyszne, a na dodatek łatwe i szybkie do przygotowania. Oto przepis.

Składniki: ziemniaki, olej, woda, sól i pieprz do smaku

Jak zrobić frytki belgijskie krok po kroku?

  1. Pokrojone ziemniaki wrzucamy na kilka minut do świeżo zagotowanej, gorącej wody z dodatkiem łyżki cukru.
  2. Rozgrzewamy mocno olej we frytkownicy (ilość oleju uzależniona jest od ilości frytek, które chcemy zrobić — olej powinien całkowicie je zakrywać).
  3. Wyjmujemy ziemniaki z wody i osuszamy je dokładnie papierowym ręcznikiem. Wkładamy ziemniaki do sitka lub wkładu z dziurkami i zanurzamy w gorącym oleju.
  4. Czekamy, aż frytki wypłyną na powierzchnię i wyjmujemy sitko z ziemniakami z tłuszczu.
  5. Ponownie czekamy kilka chwil, aż tłuszcz ponownie nagrzeje się do wysokiej temperatury. 
  6. Teraz czas na drugi etap smażenia – wkładamy sitko z ziemniakami z powrotem do garnka z gorącym olejem i smażymy frytki do uzyskania złotego koloru.
  7. Gotowe frytki przekładamy do naczynia wyłożonego papierowym ręcznikiem. Frytki solimy według uznania oraz posypujemy je przyprawami lub ziołami.
Zobacz wideo Sposób na domowe frytki belgijskie [PRZEPIS]

Sos do frytek belgijskich. Z nim frytki smakują obłędnie!

Sos do frytek belgijskich jest banalnie prosty do przygotowania, a stanowi świetny dodatek. Poznajcie krótki przepis na sos.

Składniki: łyżka stołowa octu, średnia cebula, sól i pieprz, 3 duże łyżki ketchupu, 5 dużych łyżek majonezu

Przygotowanie:

  1. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Wkładamy do miseczki i dodajemy octu, by puściła sok. 
  2. Po około 3 minutach do cebuli dodajemy majonez, ketchup i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Frytki belgijskie kcal — danie smaczne, ale kaloryczne. Ile mają kalorii?

Frytki belgijskie kcal: okazuje się, że choć frytki belgijskie są niesamowicie pyszne, niestety należą do dań o dość sporej liczbie kalorii. Jedna porcja frytek belgijskich 150 g zawiera około 450 - 500 kcal, a więc całkiem sporo. Jeśli należysz do osób, które dbają o linię, pilnują diety i zdrowo się odżywiają, warto zastanowić się, czy frytki belgijskie są daniem dla Ciebie. Możemy je zastąpić zdrowszymi przekąskami np. batatami czy pieczonymi ziemniakami, które mają znacznie mniejszą ilość kalorii. 

Zobacz też: Jak zrobić frytki? Będą boskochrupiące, pyszne i to bez grama tłuszczu. Ważny jest biały dodatek

Więcej o:
Copyright © Agora SA