Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to oczywiście najbardziej popularne i pożądane 14 lutego słodycze. Nie tylko ciastka zresztą są powszechnie dostępne w tym czasie, ale także lizaki, cukierki, pralinki, bułki, muffinki, ciasta i inne produkty spożywcze w kształcie serca. Czy jednak rzeczywiście tego dnia powinno się wybierać rzeczy tylko o takim wzorze? Oczywiście, że nie. Co więcej - nie musi to też być tylko w odcieniach różu czy czerwieni, co może być istotne, gdy osoba obdarowywana nie lubi takich kolorów. W sklepach dostępnych jest wiele opcji, a jeśli np. ciasteczka robimy samodzielnie, ozdobić je można różnymi barwnikami. Tak więc można podarować również np. muffinkę polaną niebieskim lukrem.
Czy da się przygotować walentynkowe ciasteczka w wersji fit? Można przede wszystkim ograniczyć cukier, który zawsze jest dodawany do wypieków. Można go z powodzeniem zastąpić np. ksylitolem. Innym zamiennikiem będzie erytrol czy stewia. Poza tym można zamienić zwykłą mąkę pszenną np. na orkiszową albo chociaż połączyć ją np. z gryczaną. W ten sposób ciastka będą chociaż odrobinę zdrowsze. Ponadto warto zwrócić uwagę na nadzienie np. dżemy czy marmolady i ich skład. Poza cukrami czasem jest też dodawany np. olej palmowy, którego także powinno się unikać i inne szkodliwe składniki.
Duże pole do popisu dają ciastka kruche, które można też dowolnie kształtować. Z rozwałkowanego kawałka ciasta można wycinać, czy też własnoręcznie lepić dowolne kształty - w tym serduszka.
Wybierając pomysły na romantyczne ciasteczka, warto pamiętać, że pozwolenie sobie na coś słodkiego w walentynki może nie być tak wielkim grzechem. Wystarczy skorzystać z następujących trików:
Przepis na kruche ciasteczka w kształcie serca, które możesz dowolnie ozdobić:
Składniki:
Wykonanie:
Do naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wbić jajko. Dołożyć posiekane masło. Zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni góra-dół, a formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami kształt serca. Ciastka ozdobić lukrem i kolorową posypką. Można też dodać gorzkie kakao do całości lub części ciasta.
Podobnie można zrobić słodycze na ten romantyczny dzień, wykorzystując właśnie gotowe ciasto francuskie. W tym celu należy kupić arkusz ciasta, z którego można formować dowolne kształty ciastek.
Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego można wykonać w bardzo prosty sposób. Arkusz ciasta podzielić na pół i obie części pociąć na kilka mniejszych kwadratów. W jednej z nich wyciąć serduszka i potem kwadrat z wyciętym wzorem nakleić na pełny. Posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kilka minut, do zrumienienia. Następnie wyjąć, wypełnić serduszka dżemem, frużeliną, czekoladą lub budyniem i zapiec jeszcze raz.
Zobacz też: Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!