Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to majstersztyk. Wbrew pozorom przepis jest szybki i prosty

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca umilą ten szczególny dzień. Co ważne, pięknie wyglądają i równie dobrze smakują. Przedstawiamy proste i szybkie przepisy na walentynkowe pyszności, które zawsze wychodzą.

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca czy w innym? Jakie wybrać?

Walentynkowe ciasteczka w kształcie serca to oczywiście najbardziej popularne i pożądane 14 lutego słodycze. Nie tylko ciastka zresztą są powszechnie dostępne w tym czasie, ale także lizaki, cukierki, pralinki, bułki, muffinki, ciasta i inne produkty spożywcze w kształcie serca. Czy jednak rzeczywiście tego dnia powinno się wybierać rzeczy tylko o takim wzorze? Oczywiście, że nie. Co więcej - nie musi to też być tylko w odcieniach różu czy czerwieni, co może być istotne, gdy osoba obdarowywana nie lubi takich kolorów. W sklepach dostępnych jest wiele opcji, a jeśli np. ciasteczka robimy samodzielnie, ozdobić je można różnymi barwnikami. Tak więc można podarować również np. muffinkę polaną niebieskim lukrem.

Walentynkowe ciasteczka - przepisy fit? Czy to możliwe?

Czy da się przygotować walentynkowe ciasteczka w wersji fit? Można przede wszystkim ograniczyć cukier, który zawsze jest dodawany do wypieków. Można go z powodzeniem zastąpić np. ksylitolem. Innym zamiennikiem będzie erytrol czy stewia. Poza tym można zamienić zwykłą mąkę pszenną np. na orkiszową albo chociaż połączyć ją np. z gryczaną. W ten sposób ciastka będą chociaż odrobinę zdrowsze. Ponadto warto zwrócić uwagę na nadzienie np. dżemy czy marmolady i ich skład. Poza cukrami czasem jest też dodawany np. olej palmowy, którego także powinno się unikać i inne szkodliwe składniki.

Zobacz wideo Zaskocz ukochaną osobę w walentynki. To prostsze, niż myślisz!

Jakie są pomysły na romantyczne ciasteczka?

Duże pole do popisu dają ciastka kruche, które można też dowolnie kształtować. Z rozwałkowanego kawałka ciasta można wycinać, czy też własnoręcznie lepić dowolne kształty - w tym serduszka.

Zdjęcie ilustracyjneZdjęcie ilustracyjne istock / didesign021

Wybierając pomysły na romantyczne ciasteczka, warto pamiętać, że pozwolenie sobie na coś słodkiego w walentynki może nie być tak wielkim grzechem. Wystarczy skorzystać z następujących trików:

  •  zamiast cukru, użyć ksylitolu lub erytrolu;
  • zamiast tradycyjnego dżemu, możesz wybrać frużeliny na erytrolu;
  • użyj czekolady gorzkiej zamiast mlecznej.

Przepis na kruche ciasteczka w kształcie serca, które możesz dowolnie ozdobić:

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej (może być np. 250 g pszennej i 50 g orkiszowej)
  • 100 g cukru pudru (można zastąpić erytrolem lub ksylitolem)
  • 1 jajko
  • 150 g masła
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • lukier (możesz go zrobić samodzielnie - tu znajdziesz przepis)
  • kolorowe posypki (najlepiej w kształcie serca)

Wykonanie:

Do naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli. Wbić jajko. Dołożyć posiekane masło. Zagnieść na jednolitą masę, owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni góra-dół, a formę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wycinać foremkami kształt serca. Ciastka ozdobić lukrem i kolorową posypką. Można też dodać gorzkie kakao do całości lub części ciasta.

Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego

Podobnie można zrobić słodycze na ten romantyczny dzień, wykorzystując właśnie gotowe ciasto francuskie. W tym celu należy kupić arkusz ciasta, z którego można formować dowolne kształty ciastek.

Walentynkowe ciasteczka z ciasta francuskiego można wykonać w bardzo prosty sposób. Arkusz ciasta podzielić na pół i obie części pociąć na kilka mniejszych kwadratów. W jednej z nich wyciąć serduszka i potem kwadrat z wyciętym wzorem nakleić na pełny. Posmarować żółtkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez kilka minut, do zrumienienia. Następnie wyjąć, wypełnić serduszka dżemem, frużeliną, czekoladą lub budyniem i zapiec jeszcze raz.

Zobacz też: Przepis na dobre ciasto, które przygotujesz z tego, co zostanie Ci po zrobieniu pączków

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.