Łosoś z tym dodatkiem to prawdziwa symfonia smaków. Sprawdzi się w święto zakochanych

Łosoś ze specjalnym dodatkiem to proste danie, które można przygotować w pół godziny i później tylko cieszyć się prawdziwą symfonią smaków. Przedstawiamy przepisy na apetyczne dania, które sprawdzą się też na drugi dzień podczas lunchu. Sprawdź, jakie to proste.

Pomysł na ciepły i zdrowy obiad to już połowa sukcesu. Wartościowy posiłek może być prawdziwą ucztą dla zmysłów, a to wszystko dzięki kilku prostym i powszechnie dostępnym produktom. Przepis na łososia w cieście francuskim na dwa sposoby zdradzamy poniżej. 

Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem

Łosoś w cieście francuskim z porem krok po kroku 

Por z łososiem to oczywiste i jednocześnie niezwykle połączenie. Delikatny smak ryby zyskuje mocniejszą nutę pora oraz ciekawą formę dzięki obecności ciasta francuskiego. Sprawdź pełną listę składników oraz opis całego procesu. 

  • łosoś - 450 g, 
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie, 
  • masło klarowane - 2 łyżki stołowe, 
  • żółtko jajka - 1 sztuka, 
  • por - 1 sztuka, 
  • papryka w płatkach - 1 opakowanie, 
  • pietruszka - 1 sztuka, 
  • pieprz czarny, sól
  • natka pietruszki - 1 sztuka, 
  • cytryna - 1 ćwiartka, 

Przygotowanie: 

  1. Zacznij od umycia korzenia pietruszki, który następnie trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. W kolejnym kroku ponacinaj pora krzyżowo, przemyj pod wodą i następnie pokrój.
  3. Teraz na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora i pietruszkę, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec odstaw do wystudzenia na talerzu.
  4. Na patelni po warzywach możesz podsmażyć rybę, którą wcześniej trzeba oprószyć solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Rybę zdejmij z patelni w momencie, gdy się zarumieni.
  5. W kolejnym kroku rozwiń ciasto francuskie, na jednej połowie wyłóż połączonego pora z pietruszką, uformuj prostokąt i połóż na nim rybę. Teraz rybę skrop sokiem z cytryny i wyłóż na nią resztę masy z pora.
  6. Na koniec przykryj całość drugą połową ciasta, zlep brzegi i zrób wzorek widelcem. Ciasto posmaruj żółtkiem i oprósz paprykowymi płatkami. Rybę w cieście piecz w 200 st. C przez około kwadrans, aż ciasto stanie się rumiane. 

Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem krok po kroku 

W momencie, gdy na stole pojawia się łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, wszystko dookoła blednie. Przepis na prawdziwą symfonię smaku znajdziesz poniżej. 

Lista produktów: 

  • łosoś - 400 g, 
  • ciasto francuskie - 1 opakowanie, 
  • ser feta - 100 g, 
  • jajko - 1 sztuka, 
  • świeży szpinak - 200 g, 
  • masło - 1 łyżka stołowa, 
  • czosnek - 2 ząbki, 
  • pieprz cytrynowy - 2 szczypty, 
  • sól 

Przygotowanie: 

  1. Zacznij od roztopienia masła na patelni i smaż na nim szpinak z posiekanym czosnkiem.
  2. Całość wymieszaj i następnie odstaw na bok.
  3. Teraz rozwiń ciasto francuskie, ponacinaj brzegi.
  4. Na środku ułóż szpinak na nim paski z fety oraz łososia, rybę oprósz solą i pieprzem.
  5. Paski ciasta ułóż tak, aby powstała równa jodełka. Ciasto posmaruj jajkiem.
  6. Piecz w temperaturze 180 st. C przez pół godziny, do momentu aż ciasto się zarumieni.   

Zobacz też: Weekendowa sałatka z fety na lekką kolację lub dla niedzielnych gości. Co można do niej dodać?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.