Łosoś ze specjalnym dodatkiem to proste danie, które można przygotować w pół godziny i później tylko cieszyć się prawdziwą symfonią smaków. Przedstawiamy przepisy na apetyczne dania, które sprawdzą się też na drugi dzień podczas lunchu. Sprawdź, jakie to proste.
istock / jatrax
REKLAMA
REKLAMA
Pomysł na ciepły i zdrowy obiad to już połowa sukcesu. Wartościowy posiłek może być prawdziwą ucztą dla zmysłów, a to wszystko dzięki kilku prostym i powszechnie dostępnym produktom. Przepis na łososia w cieście francuskim na dwa sposoby zdradzamy poniżej.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim z porem krok po kroku
Por z łososiem to oczywiste i jednocześnie niezwykle połączenie. Delikatny smak ryby zyskuje mocniejszą nutę pora oraz ciekawą formę dzięki obecności ciasta francuskiego. Sprawdź pełną listę składników oraz opis całego procesu.
łosoś - 450 g,
ciasto francuskie - 1 opakowanie,
masło klarowane - 2 łyżki stołowe,
żółtko jajka - 1 sztuka,
por - 1 sztuka,
papryka w płatkach - 1 opakowanie,
pietruszka - 1 sztuka,
pieprz czarny, sól
natka pietruszki - 1 sztuka,
cytryna - 1 ćwiartka,
Przygotowanie:
Zacznij od umycia korzenia pietruszki, który następnie trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W kolejnym kroku ponacinaj pora krzyżowo, przemyj pod wodą i następnie pokrój.
Teraz na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora i pietruszkę, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec odstaw do wystudzenia na talerzu.
Na patelni po warzywach możesz podsmażyć rybę, którą wcześniej trzeba oprószyć solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Rybę zdejmij z patelni w momencie, gdy się zarumieni.
W kolejnym kroku rozwiń ciasto francuskie, na jednej połowie wyłóż połączonego pora z pietruszką, uformuj prostokąt i połóż na nim rybę. Teraz rybę skrop sokiem z cytryny i wyłóż na nią resztę masy z pora.
Na koniec przykryj całość drugą połową ciasta, zlep brzegi i zrób wzorek widelcem. Ciasto posmaruj żółtkiem i oprósz paprykowymi płatkami. Rybę w cieście piecz w 200 st. C przez około kwadrans, aż ciasto stanie się rumiane.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem krok po kroku
W momencie, gdy na stole pojawia się łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, wszystko dookoła blednie. Przepis na prawdziwą symfonię smaku znajdziesz poniżej.
Lista produktów:
łosoś - 400 g,
ciasto francuskie - 1 opakowanie,
ser feta - 100 g,
jajko - 1 sztuka,
świeży szpinak - 200 g,
masło - 1 łyżka stołowa,
czosnek - 2 ząbki,
pieprz cytrynowy - 2 szczypty,
sól
Przygotowanie:
Zacznij od roztopienia masła na patelni i smaż na nim szpinak z posiekanym czosnkiem.
Całość wymieszaj i następnie odstaw na bok.
Teraz rozwiń ciasto francuskie, ponacinaj brzegi.
Na środku ułóż szpinak na nim paski z fety oraz łososia, rybę oprósz solą i pieprzem.
Paski ciasta ułóż tak, aby powstała równa jodełka. Ciasto posmaruj jajkiem.
Piecz w temperaturze 180 st. C przez pół godziny, do momentu aż ciasto się zarumieni.