Pomysł na ciepły i zdrowy obiad to już połowa sukcesu. Wartościowy posiłek może być prawdziwą ucztą dla zmysłów, a to wszystko dzięki kilku prostym i powszechnie dostępnym produktom. Przepis na łososia w cieście francuskim na dwa sposoby zdradzamy poniżej.
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Łosoś w cieście francuskim z porem krok po kroku
Por z łososiem to oczywiste i jednocześnie niezwykle połączenie. Delikatny smak ryby zyskuje mocniejszą nutę pora oraz ciekawą formę dzięki obecności ciasta francuskiego. Sprawdź pełną listę składników oraz opis całego procesu.
- łosoś - 450 g,
- ciasto francuskie - 1 opakowanie,
- masło klarowane - 2 łyżki stołowe,
- żółtko jajka - 1 sztuka,
- por - 1 sztuka,
- papryka w płatkach - 1 opakowanie,
- pietruszka - 1 sztuka,
- pieprz czarny, sól
- natka pietruszki - 1 sztuka,
- cytryna - 1 ćwiartka,
Przygotowanie:
- Zacznij od umycia korzenia pietruszki, który następnie trzeba obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- W kolejnym kroku ponacinaj pora krzyżowo, przemyj pod wodą i następnie pokrój.
- Teraz na rozgrzanej patelni z tłuszczem podsmaż pora i pietruszkę, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec odstaw do wystudzenia na talerzu.
- Na patelni po warzywach możesz podsmażyć rybę, którą wcześniej trzeba oprószyć solą, pieprzem i suszoną natką pietruszki. Rybę zdejmij z patelni w momencie, gdy się zarumieni.
- W kolejnym kroku rozwiń ciasto francuskie, na jednej połowie wyłóż połączonego pora z pietruszką, uformuj prostokąt i połóż na nim rybę. Teraz rybę skrop sokiem z cytryny i wyłóż na nią resztę masy z pora.
- Na koniec przykryj całość drugą połową ciasta, zlep brzegi i zrób wzorek widelcem. Ciasto posmaruj żółtkiem i oprósz paprykowymi płatkami. Rybę w cieście piecz w 200 st. C przez około kwadrans, aż ciasto stanie się rumiane.
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem krok po kroku
W momencie, gdy na stole pojawia się łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem, wszystko dookoła blednie. Przepis na prawdziwą symfonię smaku znajdziesz poniżej.
Lista produktów:
- łosoś - 400 g,
- ciasto francuskie - 1 opakowanie,
- ser feta - 100 g,
- jajko - 1 sztuka,
- świeży szpinak - 200 g,
- masło - 1 łyżka stołowa,
- czosnek - 2 ząbki,
- pieprz cytrynowy - 2 szczypty,
- sól
Przygotowanie:
- Zacznij od roztopienia masła na patelni i smaż na nim szpinak z posiekanym czosnkiem.
- Całość wymieszaj i następnie odstaw na bok.
- Teraz rozwiń ciasto francuskie, ponacinaj brzegi.
- Na środku ułóż szpinak na nim paski z fety oraz łososia, rybę oprósz solą i pieprzem.
- Paski ciasta ułóż tak, aby powstała równa jodełka. Ciasto posmaruj jajkiem.
- Piecz w temperaturze 180 st. C przez pół godziny, do momentu aż ciasto się zarumieni.
Zobacz też: Weekendowa sałatka z fety na lekką kolację lub dla niedzielnych gości. Co można do niej dodać?