Przyprawiasz hamburgery? Postaw na klasykę lub nutkę szaleństwa. Gordon Ramsay by się nie powstydził

Któż nie przepada za hamburgerami? Można je zrobić w tylu różnych wersjach, że wpasują się w gusta praktycznie każdego. Warto wiedzieć, że kluczem do wyrazistego smaku są przyprawy. Jak przyprawić mięso na hamburgery?

Hamburgery są daniem typu fast food, za którym przepadają ludzie z całego świata. Istnieje wiele technik na przyrządzenie idealnej kanapki, jednak kluczem jest mięso wołowe dobrej jakości. Sprawdź, czym przyprawić mięso na hamburgery, by rozpływało się w ustach. Metody są dwie - postaw albo na klasykę, albo na wersję bardziej "spolszczoną" i ciekawą marynatę.

Zobacz wideo Jak zrobić tartę hamburgerową?

Jak przyprawić mięso na hamburgery? Postaw na wersję klasyczną lub bardziej "polską"

Klasyczne oryginalne hamburgery składają się z mielonego mięsa wołowego bez dodatków, gdyż największe znaczenie ma jego jakość i to ona ma być najbardziej wyczuwalna. Wielu szefów kuchni przed grillowaniem doprawia je tylko solą, a przed podaniem dodatkowo posypuje niewielką ilością pieprzu. Nic nie staje jednak na przeszkodzie, by zaszaleć i wypróbować nieco innej mieszanki smakowej - o ile tylko masz na to ochotę.

W wielu przypadkach sprawdzi się prosta marynata, która odmieni smak mięsa i sprawi, że doznania będą zupełnie inne. Przełóż mielone mięso wołowe do miski i dodaj do niej 2 łyżki ulubionej musztardy, np. dijon oraz pokrojoną w małą kosteczkę cebulę. Dopraw solą i pieprzem i wyrabiaj w dłoniach, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Później nadejdzie czas na smażenie. Ale jak zrobić to jak najlepiej?

Jak usmażyć hamburgera na patelni?

Choć wiele osób smaży hamburgery na oleju roślinnym lub maśle klarowanym, lepszym pomysłem jest robienie tego na tłuszczu z wytopionego boczku. Na patelni grillowej rozgrzej niezbyt grubą warstwę, a następnie wykładaj uformowane burgery. Smaż 1-2 minuty na dużym ogniu z każdej strony. Zwróć uwagę, że jednym z największych błędów jest smażenie na nierozgrzanym tłuszczu - to sprawia, że zamiast się smażyć, mięso bardziej się ugotuje lub udusi.

Więcej o: