W Polsce bez wątpienia uwielbiamy kanapki. Są łatwym i szybkim posiłkiem, który możemy dopasować do swoich ulubionych smaków. Różnorodne dodatki od tradycyjnych serów i wędlin po różne smakowe masła i smalec, dają nam możliwość eksperymentowania, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Gdy pogoda zaczyna się robić cieplejsza, warto jednak podczas przygotowywania takiego posiłku postawić na coś nieco lżejszego i stworzyć pyszną i zdrową pastę z fasoli.
Fasola jest zdrowa ze względu na bogactwo białka roślinnego, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo i potas. Te składniki wspierają regenerację tkanek, metabolizm oraz działanie układu nerwowego i krążenia. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika sprzyja zdrowiu jelit, co korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie i trawienie.
Aby przygotować pożywną i zdrową pastę z fasoli potrzebujemy kilku składników. Oto cała lista:
Ponadto potrzebować będziemy też wielu przypraw, takich jak sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 2 małe liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny i 3 łyżki oliwy lub oleju spod suszonych pomidorów. Kiedy wszystko mamy przygotowane, możemy przystąpić do działania.