Sąsiadka zawsze zachwalała ten przepis na pastę z fasoli. Po pierwszej łyżce przepadłam

Nadeszła wiosna, a wraz z nią zmiany. To dobry czas, by zamienić tłuste smarowidła do chleba, takie jak smalec czy masło, na coś zupełnie innego. Pasta z fasoli jaś jest idealną propozycją i smakuje bosko.

W Polsce bez wątpienia uwielbiamy kanapki. Są łatwym i szybkim posiłkiem, który możemy dopasować do swoich ulubionych smaków. Różnorodne dodatki od tradycyjnych serów i wędlin po różne smakowe masła i smalec, dają nam możliwość eksperymentowania, dlatego tak chętnie po nie sięgamy. Gdy pogoda zaczyna się robić cieplejsza, warto jednak podczas przygotowywania takiego posiłku postawić na coś nieco lżejszego i stworzyć pyszną i zdrową pastę z fasoli.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Czy warto jeść fasolę? Korzyści dla zdrowia jest kilka

Fasola jest zdrowa ze względu na bogactwo białka roślinnego, witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak żelazo i potas. Te składniki wspierają regenerację tkanek, metabolizm oraz działanie układu nerwowego i krążenia. Dodatkowo wysoka zawartość błonnika sprzyja zdrowiu jelit, co korzystnie wpływa na ogólne samopoczucie i trawienie.

Jak gotować bób i fasolę
Jak gotować bób i fasolę Fot. Shutterstock

Pasta z fasoli jaś jest prosta w przygotowaniu. Wykorzystaj ten szybki przepis

Aby przygotować pożywną i zdrową pastę z fasoli potrzebujemy kilku składników. Oto cała lista:

  • puszka białej fasoli jaś
  • 150 g selera korzeniowego
  • 1 jasna część pora
  • 3-4 ząbki czosnku
  • około 4 suszone pomidory w oleju
  • 2 garści natki pietruszki wraz z łodyżkami
  • 100 ml wody.

Ponadto potrzebować będziemy też wielu przypraw, takich jak sól, pieprz, 1 łyżeczka tymianku, 2 małe liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny i 3 łyżki oliwy lub oleju spod suszonych pomidorów. Kiedy wszystko mamy przygotowane, możemy przystąpić do działania.

  1. Odcedź i wypłucz białą fasolę pod bieżącą wodą. Pora umyj, a następnie pokrój w piórka.
  2. Obierz selera korzeniowego i pokrój go w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Posiekaj czosnek.
  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy lub oleju z pomidorów i podsmaż seler z porem, mieszając regularnie.
  4. Dodaj tymianek, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie wlej wody i smaż przez około 10 minut, aż seler zmięknie, a większość wody odparuje.
  5. Usuń z garnka liście laurowe i ziele angielskie. Dodaj do blendera podsmażony seler z porem, odcedzoną fasolę i posiekane suszone pomidory.
  6. Dodaj również posiekany czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki.
  7. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Gotowe.
Więcej o: