Wiosną jest najlepszy czas na przygotowanie zasmażanej kapusty z boczkiem. To właśnie w tym czasie na bazarkach pojawia się to sezonowe warzywo i przez całe lato jest jednym z najlepszych dodatków do obiadu. Klasyczny przepis przygotowywany jest z boczkiem i koperkiem. Spróbuj jakie to proste.
Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!
Kapusta to samo zdrowie
Najlepsze w sezonie wiosenno - letnim to świeże warzywa i owoce, od których uginają się targowe pułki. To również czas na uzupełnienie cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Młoda kapusta może doskonale spełnić to zadanie. Bogata w witaminy z grupy C, K oraz B6, a także takie minerały, jak: potas, magnez, wapń i żelazo, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, układ odpornościowy oraz zdrowie kości. Polecana szczególnie w diecie odchudzającej dzięki dużej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności. Szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę powinny dodać kapustę do codziennej diety, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny. Właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowanie pysznego obiadowego dodatku z młodej kapusty, boczku i koperku.
Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 300 g wędzonego boczku,
- łyżka smalcu ze skrawkami,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- pęczek koperku,
- sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kapustę należy obrać z wierzchnich liści i dokładnie umyć. Przed pokrojeniem pozbywamy się głąba, a następnie kroimy ją na ćwiartki, a następnie szatkujemy na drobno.
- Pokrojoną drobno kapustę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Całość należy gotować na małym ogniu.
- W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, a cebulę obieramy i siekamy na drobno.
- Boczek podsmażamy na patelni, a kiedy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Jeśli tłuszczu jest za mało, można dołożyć odrobinę smalcu.
- Podsmażony boczek i cebulę wrzucamy do garnka z kapustą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
- Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu uzyskanego z kapusty.
- Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy do szklanki jeszcze odrobinę wody z kapusty, mieszamy i powoli dodajemy do kapusty ze skwarkami.
- Na koniec siekamy koperek i dodajemy go do całości wraz z solą i pieprzem do smaku, następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut i zasmażana kapusta gotowa.