Tradycja zawsze się obroni. Nie ma nic lepszego niż młoda kapusta z boczkiem i koperkiem do obiadu

Idealny dodatek do obiadu istnieje i jest to zdecydowanie zasmażana młoda kapusta z boczkiem. Ciężko wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez tego dodatku. Sezon na młodą kapustę trwa tylko do sierpnia, dlatego teraz jest najlepszy czas, aby przygotować ten pyszny dodatek.

Wiosną jest najlepszy czas na przygotowanie zasmażanej kapusty z boczkiem. To właśnie w tym czasie na bazarkach pojawia się to sezonowe warzywo i przez całe lato jest jednym z najlepszych dodatków do obiadu. Klasyczny przepis przygotowywany jest z boczkiem i koperkiem. Spróbuj jakie to proste.

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Kapusta to samo zdrowie

Najlepsze w sezonie wiosenno - letnim to świeże warzywa i owoce, od których uginają się targowe pułki. To również czas na uzupełnienie cennych dla zdrowia minerałów i witamin. Młoda kapusta może doskonale spełnić to zadanie. Bogata w witaminy z grupy C, K oraz B6, a także takie minerały, jak: potas, magnez, wapń i żelazo, pozytywnie wpływa na funkcjonowanie mózgu, układ odpornościowy oraz zdrowie kości. Polecana szczególnie w diecie odchudzającej dzięki dużej zawartości błonnika i niskiej kaloryczności. Szczególnie osoby cierpiące na cukrzycę powinny dodać kapustę do codziennej diety, ponieważ zawiera niski indeks glikemiczny. Właśnie teraz jest najlepszy czas na przygotowanie pysznego obiadowego dodatku z młodej kapusty, boczku i koperku.

Przepis na kapustę zasmażaną z boczkiem

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • łyżka smalcu ze skrawkami,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka mąki,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz i szczypta cukru do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kapustę należy obrać z wierzchnich liści i dokładnie umyć. Przed pokrojeniem pozbywamy się głąba, a następnie kroimy ją na ćwiartki, a następnie szatkujemy na drobno.
  • Pokrojoną drobno kapustę wrzucamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru. Całość należy gotować na małym ogniu.
  • W międzyczasie kroimy boczek w kostkę, a cebulę obieramy i siekamy na drobno.
  • Boczek podsmażamy na patelni, a kiedy wytopi się tłuszcz, wrzucamy cebulę i dusimy przez chwilę, aż się lekko zrumieni. Jeśli tłuszczu jest za mało, można dołożyć odrobinę smalcu.
  • Podsmażony boczek i cebulę wrzucamy do garnka z kapustą, mieszamy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut.
  • Pod koniec gotowania w szklance mieszamy mąkę z odrobiną soli i kilkoma łyżkami ciepłego płynu uzyskanego z kapusty.
  • Kiedy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy do szklanki jeszcze odrobinę wody z kapusty, mieszamy i powoli dodajemy do kapusty ze skwarkami.
  • Na koniec siekamy koperek i dodajemy go do całości wraz z solą i pieprzem do smaku, następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut i zasmażana kapusta gotowa.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.