Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Na specjalne wyróżnienie zasługują placki z cukinii, które nie tylko są zdrowe i bogate w cenne minerały, ale także niebiańsko smaczne. Klasyczny przepis warto jednak nieco udoskonalić, a jak się okazuje, wystarczy odjąć ze składników mąkę i zamienić ją na nietypowy produkt.
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się najlepszymi i podobnie jest z plackami z cukinii. To znakomity przepis na ekspresowe danie, które na dodatek jest pełne witamin i smaku. Wystarczy kilka produktów i mniej niż kwadrans w kuchni, by je przygotować. Warto jednak wiedzieć, że da się to zrobić także bez wykorzystania mąki. Cukinię i jajka nieco zagęści i spoi inny składnik, który zazwyczaj serwujemy w porze śniadaniowej.
Zamiast mąki można dodać do placków z cukinii płatki owsiane. Ten prosty i tani zamiennik powoli uzyskać znacznie bogatszy smak, i co ciekawe, o niebo lepszy efekt. Takie placuszki będą chrupiące i pięknie się zarumienią podczas pieczenia. Tak przygotowany wakacyjny rarytas, zniknie z talerzy w okamgnieniu, można być też pewnym, że szybko ustawi się kolejka po dokładkę.
Składniki:
Sposób przygotowania: