Placki z cukinii w nowej odsłonie. Dodaję ten składnik zamiast mąki, dzięki czemu obłędnie chrupią

Placki z cukinii to czerwcowy rarytas, który można serwować na obiad lub na kolację. Jak jednak je przygotować, by obłędnie chrupały i pięknie się przypiekały na patelni? Zamiast dodawać mąkę, zamień ją na śniadaniowy produkt - prosta zmiana da rewelacyjny efekt.

Lekkie obiady przygotowane w ekspresowym tempie to latem prawdziwy skarb. Na specjalne wyróżnienie zasługują placki z cukinii, które nie tylko są zdrowe i bogate w cenne minerały, ale także niebiańsko smaczne. Klasyczny przepis warto jednak nieco udoskonalić, a jak się okazuje, wystarczy odjąć ze składników mąkę i zamienić ją na nietypowy produkt. 

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki z cukinii jeszcze nigdy nie były tak chrupiące. Wszystko przez ten dodatek

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się najlepszymi i podobnie jest z plackami z cukinii. To znakomity przepis na ekspresowe danie, które na dodatek jest pełne witamin i smaku. Wystarczy kilka produktów i mniej niż kwadrans w kuchni, by je przygotować. Warto jednak wiedzieć, że da się to zrobić także bez wykorzystania mąki. Cukinię i jajka nieco zagęści i spoi inny składnik, który zazwyczaj serwujemy w porze śniadaniowej

Zamiast mąki można dodać do placków z cukinii płatki owsiane. Ten prosty i tani zamiennik powoli uzyskać znacznie bogatszy smak, i co ciekawe, o niebo lepszy efekt. Takie placuszki będą chrupiące i pięknie się zarumienią podczas pieczenia. Tak przygotowany wakacyjny rarytas, zniknie z talerzy w okamgnieniu, można być też pewnym, że szybko ustawi się kolejka po dokładkę. 

Chrupiące placki z cukinii bez grama mąki. Ten składnik ją zastąpi 

Składniki: 

  • cukinia, 
  • jajko, 
  • 130 g płatków owsianych, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • koperek lub inna zielenina, 
  • olej lub masło klarowane do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od umycia cukinii. 
  2. Następnie zetrzyj warzywo na dużych oczka i pozostaw na chwilę, by pościło sok. 
  3. Po kilku minutach odciśnij cukinię z nadmiaru soku i przełóż do miski z płatkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, zieleniną i przyprawami. 
  4. Masę odstaw na kilka minut, by płatki zmiękły. 
  5. Następnie rozgrzej olej lub masło na patelni. Na gorący tłuszcz kładź estetyczne placuszki z cukinii. 
  6. Smaż je z obu stron na złoty kolor. 
  7. Placki z cukinii rewelacyjnie smakują z sosem jogurtowym lub np. łososiem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.