Mleczaj rydz to grzyb z rodziny gołąbkowatych, który jest naprawdę smaczny. Nic więc dziwnego, że grzybiarze tak bardzo go cenią. Można go np. dodać do zupy lub konserwować na różne sposoby. Między innymi poprzez zalanie masłem i suszenie. Przy czym w tym ostatnim przypadku lepiej wybierać owocniki niezbyt soczyste i nieco twardsze.
Przygotowanie przyprawy z rydzów jest naprawdę proste i w zasadzie nie wymaga żadnych innych składników poza grzybami. Jak się do tego zabrać? Grzyby należy oczyścić, a jeśli trzeba, to pokroić na nieco mniejsze części i wysuszyć. Można to zrobić, rozkładając je na ściereczce, w piekarniku lub w specjalnej suszarce.
Gdy już będą ususzone, starannie zmiel je na proszek. Jak drobny? To zależy od twoich potrzeb, ale zwykle im drobniejszy, tym lepiej. Taką rydzową przyprawę można dodawać potem do różnych dań, m.in. sosów, gulaszy, farszu do pierogów czy zup. Tylko pamiętaj, aby przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Poza wspomnianą już przyprawą w proszku i marynowaniem rydze można również zakonserwować w maśle. Co jest do tego potrzebne? Tylko cztery produkty i opcjonalnie przyprawy. Pełna lista składników oraz opis przygotowania znajduje się poniżej.
Składniki na rydze w maśle:
Sposób przygotowania:
Gotowe! Rydze zatopione w maśle można przechowywać w lodówce lub w piwnicy. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.