• Link został skopiowany

Gdy dziadek wracał do domu z rydzami, babcia zakasała rękawy. Zawsze robiła z nich dwa rarytasy

Rydze to jedne z chętniej zbieranych grzybów. Polacy chętnie je gotują, smażą czy marynują. Opcji jest jednak więcej. Co jeszcze można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład wyczarować z nich grzybową przyprawę bądź zakonserwować w maśle. Jak? Zobaczcie sami.
Rydze (zdjęcie ilustracyjne)
AGNIESZKA SADOWSKA/ Agencja Wyborcza.pl

Mleczaj rydz to grzyb z rodziny gołąbkowatych, który jest naprawdę smaczny. Nic więc dziwnego, że grzybiarze tak bardzo go cenią. Można go np. dodać do zupy lub konserwować na różne sposoby. Między innymi poprzez zalanie masłem i suszenie. Przy czym w tym ostatnim przypadku lepiej wybierać owocniki niezbyt soczyste i nieco twardsze. 

Zobacz wideo Jak przyrządzić grzyby? Tomasz Jakubiak przyrządza je w stylu azjatyckim

Co można zrobić z rydzów na zimę? Na przykład przyprawę grzybową

Przygotowanie przyprawy z rydzów jest naprawdę proste i w zasadzie nie wymaga żadnych innych składników poza grzybami. Jak się do tego zabrać? Grzyby należy oczyścić, a jeśli trzeba, to pokroić na nieco mniejsze części i wysuszyć. Można to zrobić, rozkładając je na ściereczce, w piekarniku lub w specjalnej suszarce.

Gdy już będą ususzone, starannie zmiel je na proszek. Jak drobny? To zależy od twoich potrzeb, ale zwykle im drobniejszy, tym lepiej. Taką rydzową przyprawę można dodawać potem do różnych dań, m.in. sosów, gulaszy, farszu do pierogów czy zup. Tylko pamiętaj, aby przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku. 

Jak przetworzyć rydze na zimę? Zakonserwować w maśle

Poza wspomnianą już przyprawą w proszku i marynowaniem rydze można również zakonserwować w maśle. Co jest do tego potrzebne? Tylko cztery produkty i opcjonalnie przyprawy. Pełna lista składników oraz opis przygotowania znajduje się poniżej. 

Składniki na rydze w maśle:

  • rydze (kapelusze młodych owocników) - kilogram,
  • woda - pięć szklanek,
  • masło (najlepiej klarowane) - 200 gram,
  • pieprz i sól do smaku,
  • przyprawy (opcjonalnie) - na przykład tymianek czy zioła prowansalskie.

Sposób przygotowania:

  1. Starannie oczyść grzyby i pokrój je na mniejsze części. Zagotuj wodę z dużą ilością soli, po czym wrzuć je do wrzątku. Gotuj przez 5-7 minut, po czym odcedź i ułóż na ściereczce do ostygnięcia.
  2. Rozgrzej patelnię i na wolnym ogniu rozpuść masło. Zbierz i wyrzuć pianę. Jeśli używasz masła już klarowanego, to tylko je rozpuść;
  3. W czystych słoikach ułóż warstwę grzybów, po czym zalej masłem i powtórz czynność. Kontynuuj, aż w całości wypełnisz wszystkie słoiki. Zadbaj, aby z ostatniej warstwy masła nie wystawały rydze, bo się zepsują. 
  4. Teraz zakręć słoiki, umieść na ściereczce w dużym garnku i zalej wodą do 3/4 wysokości. Pasteryzuj przez pół godziny i zostaw do ostygnięcia, po czym powtórz procedurę za 24 godziny.

Gotowe! Rydze zatopione w maśle można przechowywać w lodówce lub w piwnicy. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: