Piernik dojrzewający siostry Anastazji nie ma sobie równych. Nie czekaj na ostatnią chwilę!

Piernik dojrzewający siostry Anastazji to klasyczny wypiek świąteczny, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia. Piernik gości na naszych stołach już od wieków. I choć przepisów na piernik świąteczny jest bardzo wiele, to trzeba przyznać, że to właśnie ten dojrzewający cieszy się największym uznaniem od lat.

Piernik dojrzewający siostry Anastazji to jedna z najpopularniejszych receptur w okresie przedświątecznym. Trzeba jednak wiedzieć, że aby cieszyć się jego smakiem w pełni, do pracy należy zabrać się na długo przed Bożym Narodzeniem. 

Zobacz wideo Świąteczne słodkości dla łasuchów - pierniki i ciasteczka cynamonowe

Ciasto piernikowe siostry Anastazji — w czym tkwi sekret przepisu na piernik staropolski?

Ciasto piernikowe siostry Anastazji ma wyjątkowo głęboki i intensywny aromat. Wszystko za sprawą przypraw korzennych, które w okresie przedświątecznym są używane w naszych kuchniach w ilościach większych niż zazwyczaj. Piernik dojrzewający ma długą historię i jest znany w polskiej tradycji kulinarnej już od wieków. Ciasto piernikowe jest przygotowywane na co najmniej kilka tygodni przed świętami Bożego Narodzenia. Szacuje się, że minimalny okres leżakowania ciasta na piernik świąteczny według tradycyjnej receptury powinien wynosić co najmniej 4-6 tygodni. Niektórzy są jednak zdania, że najlepszy aromat ciasta uzyskamy po kilku miesiącach leżakowania. W czasie leżakowania ciasto na piernik dojrzewający staje się bardziej plastyczne, jednak co najważniejsze — poszczególne smaki mają możliwość przenikania się i wzajemnego uzupełniania. Im dłużej ciasto leżakuje, tym większy aromat będzie miało po upieczeniu. Wróćmy jeszcze do przypraw korzennych, na których bazują przepisy na piernik świąteczny. Do przygotowania świątecznych wypieków możemy użyć gotowej przyprawy do piernika, którą bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych, ale można pokusić się także o samodzielne jej przygotowanie.  

Przepis na piernik siostry Anastazji — aromatyczna mieszanka przypraw

Przepis na piernik siostry Anastazji wymaga odpowiednio długiego zapasu czasu. Jak wspomnieliśmy wcześniej — okres leżakowania ciasta na piernik powinien wynosić co najmniej kilka tygodni. Jeżeli zależy nam na tym, aby upiec piernik dojrzewający na najbliższe święta, to ciasto powinniśmy przygotować najpóźniej w drugiej połowie listopada. Mówi się, że ciasto na piernik dojrzewający jest jak wino — im starsze, tym lepsze. Okres leżakowania sprzyja przenikaniu się smaków, co ma szczególne znaczenie dla efektu finalnego. Jakich przypraw używa się do przygotowania piernika staropolskiego? Aby przygotować domową przyprawę do piernika, możesz użyć następujących składników:

  • 4 łyżeczki cynamonu 
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 
  • 2 łyżeczki mielonych goździków 
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu 
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry 

Sposób przygotowania:

Wszystkie wymienione wyżej składniki umieść w misce i bardzo dokładnie wymieszaj. Domowej roboty przyprawę do piernika przetrzymuj w szczelnie zamkniętym słoiczku, najlepiej w chłodnym i zacienionym miejscu. 

Piernik siostry Anastazji — przepis krok po kroku

Jak przygotować piernik siostry Anastazji? Przepis na aromatyczne ciasto świąteczne to coś, co po prostu trzeba wypróbować. Na początku przygotuj składniki na ciasto:

  • kilogram mąki pszennej 
  • 500 g miodu 
  • 250 g cukru 
  • 250 g masła 
  • 4 jajka
  • 100 g kakao 
  • łyżka sody oczyszczonej 
  • ½ szklanki mleka 
  • 3 łyżki przyprawy do piernika
  • powidła śliwkowe 
  • czekolada mleczna do dekoracji 
  • garść posiekanych orzechów włoskich do dekoracji 

Sposób przygotowania:

W rondelku umieść miód i podgrzewaj przez chwilę na średniej mocy palnika, a następnie odstaw do ostudzenia. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Do utartego masła z cukrem dodaj miód i jajka. Całość dokładnie wymieszaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika, a następnie bardzo dokładnie połącz składniki. Do mieszanki z masłem, miodem i jajkami na przemian dodawaj wymieszane ze sobą suche składniki i mleko. Mieszaj do czasu uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto owiń folią spożywczą (niezbyt ciasno), a następnie nakryj ściereczką bawełnianą i włóż do lodówki. Po okresie leżakowania wyjmij ciasto z lodówki i podziel na trzy części. Każdą z nich rozwałkuj i umieść w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 170 stopni. Gdy blaty piernikowe przestygną, przełóż je powidłami śliwkowymi, a następnie umieść w chłodnym miejscu na 4-5 dni. Po tym czasie udekoruj wierzch ciast roztopioną czekoladą i posiekanymi orzechami włoskimi.      

Zobacz też: Przepis na piernik staropolski. To ostatni dzwonek na przygotowania, ciasto musi leżakować trzy tygodnie

Więcej o: