Nadzienie do pączków musi być wyjątkowe. To właśnie ono sprawia, że z chęcią sięgamy po kolejny kęs tej smakowitej słodkiej przekąski. Tradycyjne pączki nadziewamy konfiturą różaną lub powidłami śliwkowymi, jednak w ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się także bardziej nowoczesne smaki, jak np. słony karmel lub nadzienie kokosowe. Czym jeszcze można nadziewać pączki? Sprawdźmy.
iStock
REKLAMA
REKLAMA
Jakie nadzienie do pączków lubisz najbardziej? Zaproponujemy Ci sześć pomysłów na nadzienie zarówno dla miłośników klasyki, jak i nowoczesności. Wybierz swój ulubiony smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"
Nadzienie różane do pączków - klasyka gatunku
Nadzienie różane do pączków to ukłon w stronę tradycji. Nasze mamy i babcie często nadziewały domowe pączki samodzielnie przygotowaną konfiturą z płatków róży.
Konfitura z płatków różyFot. Shutterstock, Mr_Mrs_Marcha
Konfitura z płatków róży ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym. Jeżeli nie mamy domowej konfitury z płatków róży, to nic straconego. W wielu sklepach znajdziemy wysokiej jakości konfitury z płatków róży, którymi możemy nadziać nasze domowe łakocie. Pączki z nadzieniem różanym doskonale smakują z lukrem lub posypką z cukru pudru.
Nadzienie budyniowe do pączków - smak i łatwość wykonania
Kolejna topowa propozycja to nadzienie budyniowe do pączków. Sposób przygotowania tego rodzaju nadzienia jest bardzo prosty. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
200 ml mleka
20 g masła
30 g cukru
2 żółtka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicyJak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy. foto: Yuriy Balagula/iStock.com
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
Krok 2. Do rondelka przesiewamy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Ponownie mieszamy, dodajemy masło i umieszczamy na palniku na małym ogniu
Krok 3. Gotujemy do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając
Krok 4. Gdy masa przestygnie, nadziewamy nią pączki
Nadzienie do pączków z adwokatem - prawdziwa uczta dla podniebienia
Nasza kolejna propozycja to nadzienie do pączków z adwokatem. Przygotujesz je z następujących składników:
250 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 ml likieru adwokat
1 żółtko
1 łyżka cukru
zdjęcie ilustracyjneiStock / aizram18
Sposób przygotowania:
Krok 1. W rondelku podgrzewamy mleko z łyżką cukru
Krok 2. W misce ucieramy ze sobą żółtko i proszek budyniowy
Krok 3. Gorące mleko stopniowo wlewamy do miski z utartym żółtkiem, uważając, aby nie utworzyły się grudki
Krok 4. Masę przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając
Krok 5. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia, a następnie dodajemy likier adwokat i bardzo dokładnie mieszamy
Krok 6. Przestudzoną masą nadziewamy pączki np. za pomocą szprycy
Nadzienie do pączków - przepisy nowoczesne
Jakie nadzienie do pączków? Przepisy tradycyjne to coś, co znamy i uwielbiamy już od lat, jednak w kuchni warto czasem poeksperymentować, aby odkryć nowe smaki. Przykładem może być kokosowe nadzienie do pączków. Przygotujesz je z następujących składników:
1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
4 żółtka
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Zdjęcie ilustracyjneiStock / Veronica Fernandez
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieszczamy cukier i żółtka. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i delikatnie łączymy składniki
Krok 2. Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu
Krok 3. Podgrzane mleko kokosowe wlewamy do miski z utartymi żółtkami (mieszamy, aby uniknąć grudek)
Krok 4. Masę umieszczamy ponownie w rondelku i gotujemy na niewielkiej mocy palnika
Krok 5. Gdy masa stanie się gęsta, zdejmujemy ją z palnika i mieszamy z wiórkami kokosowymi
Krok 6. Gdy masa przestygnie, nadziewamy pączki np. za pomocą szprycy
Przepis na nadzienie do pączków - makowe szaleństwo
Kolejny przepis na nadzienie do pączków? Będzie to przepyszne nadzienie makowe. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
200 g maku
100 ml mleka
1 jajko (plus 1 żółtko)
20 g masła
50 g cukru
40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masa makowaFot. Shutterstock, Aneta_Gu
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mak umieszczamy w misce. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie mak cedzimy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody (mak można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa)
Krok 2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mak i cukier. Gotujemy przez ok. 15 minut na niewielkiej mocy palnika
Krok 3. W misce ubijamy jajka (1 całe jajko plus żółtko z drugiego jajka)
Krok 4. Ubite jajka dodajemy do masy makowej i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 5. Masę makową zdejmujemy z ognia i łączymy z drobno posiekaną kandyzowana skórką z pomarańczy
Krok 6. Nadziewamy pączki np. rękawem cukierniczym
Jakie nadzienie do pączków?
Jakie nadzienie do pączków? Nasza ostatnia propozycja to nadzienie z bitą śmietaną i ulubionym dżemem. Przygotuj następujące składniki:
500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
50 g cukru pudru
ulubiony dżem (np. truskawkowy, malinowy, dżem z czarnej porzeczki)
Krok 1. Dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w misie miksera (misę również warto schłodzić w lodówce). Miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę
Krok 2. Pączki kroimy na pół, nakładamy bitą śmietanę i łyżkę ulubionego dżemu, a następnie nakrywamy drugą połówką pączka