Nadzienie do pączków jak z najlepszej cukierni. Cukiernik płakał, gdy zdradzał te przepisy [ZDJĘCIA]

Nadzienie do pączków musi być wyjątkowe. To właśnie ono sprawia, że z chęcią sięgamy po kolejny kęs tej smakowitej słodkiej przekąski. Tradycyjne pączki nadziewamy konfiturą różaną lub powidłami śliwkowymi, jednak w ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się także bardziej nowoczesne smaki, jak np. słony karmel lub nadzienie kokosowe. Czym jeszcze można nadziewać pączki? Sprawdźmy.

Jakie nadzienie do pączków lubisz najbardziej? Zaproponujemy Ci sześć pomysłów na nadzienie zarówno dla miłośników klasyki, jak i nowoczesności. Wybierz swój ulubiony smak. 

Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"

Nadzienie różane do pączków - klasyka gatunku 

Nadzienie różane do pączków to ukłon w stronę tradycji. Nasze mamy i babcie często nadziewały domowe pączki samodzielnie przygotowaną konfiturą z płatków róży.

Konfitura z płatków róży
Konfitura z płatków róży Fot. Shutterstock, Mr_Mrs_Marcha

Konfitura z płatków róży ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym. Jeżeli nie mamy domowej konfitury z płatków róży, to nic straconego. W wielu sklepach znajdziemy wysokiej jakości konfitury z płatków róży, którymi możemy nadziać nasze domowe łakocie. Pączki z nadzieniem różanym doskonale smakują z lukrem lub posypką z cukru pudru. 

Nadzienie budyniowe do pączków - smak i łatwość wykonania 

Kolejna topowa propozycja to nadzienie budyniowe do pączków. Sposób przygotowania tego rodzaju nadzienia jest bardzo prosty. Będą Ci potrzebne następujące składniki:

  • 200 ml mleka
  • 20 g masła
  • 30 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • ½ łyżeczki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy
Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy. foto: Yuriy Balagula/iStock.com

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
  • Krok 2. Do rondelka przesiewamy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Ponownie mieszamy, dodajemy masło i umieszczamy na palniku na małym ogniu
  • Krok 3. Gotujemy do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając
  • Krok 4. Gdy masa przestygnie, nadziewamy nią pączki 

Nadzienie do pączków z adwokatem - prawdziwa uczta dla podniebienia 

Nasza kolejna propozycja to nadzienie do pączków z adwokatem. Przygotujesz je z następujących składników:

  • 250 ml mleka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 200 ml likieru adwokat
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne iStock / aizram18

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. W rondelku podgrzewamy mleko z łyżką cukru
  • Krok 2. W misce ucieramy ze sobą żółtko i proszek budyniowy
  • Krok 3. Gorące mleko stopniowo wlewamy do miski z utartym żółtkiem, uważając, aby nie utworzyły się grudki
  • Krok 4. Masę przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając
  • Krok 5. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia, a następnie dodajemy likier adwokat i bardzo dokładnie mieszamy
  • Krok 6. Przestudzoną masą nadziewamy pączki np. za pomocą szprycy

Nadzienie do pączków - przepisy nowoczesne

Jakie nadzienie do pączków? Przepisy tradycyjne to coś, co znamy i uwielbiamy już od lat, jednak w kuchni warto czasem poeksperymentować, aby odkryć nowe smaki. Przykładem może być kokosowe nadzienie do pączków. Przygotujesz je z następujących składników:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej 
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne iStock / Veronica Fernandez

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. W misce umieszczamy cukier i żółtka. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i delikatnie łączymy składniki
  • Krok 2. Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu
  • Krok 3. Podgrzane mleko kokosowe wlewamy do miski z utartymi żółtkami (mieszamy, aby uniknąć grudek)
  • Krok 4. Masę umieszczamy ponownie w rondelku i gotujemy na niewielkiej mocy palnika
  • Krok 5. Gdy masa stanie się gęsta, zdejmujemy ją z palnika i mieszamy z wiórkami kokosowymi 
  • Krok 6. Gdy masa przestygnie, nadziewamy pączki np. za pomocą szprycy

Przepis na nadzienie do pączków - makowe szaleństwo 

Kolejny przepis na nadzienie do pączków? Będzie to przepyszne nadzienie makowe. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:

  • 200 g maku
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko (plus 1 żółtko)
  • 20 g masła
  • 50 g cukru
  • 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masa makowa
Masa makowa Fot. Shutterstock, Aneta_Gu

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. Mak umieszczamy w misce. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie mak cedzimy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody (mak można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa)
  • Krok 2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mak i cukier. Gotujemy przez ok. 15 minut na niewielkiej mocy palnika
  • Krok 3. W misce ubijamy jajka (1 całe jajko plus żółtko z drugiego jajka)
  • Krok 4. Ubite jajka dodajemy do masy makowej i gotujemy jeszcze przez chwilę.
  • Krok 5. Masę makową zdejmujemy z ognia i łączymy z drobno posiekaną kandyzowana skórką z pomarańczy
  • Krok 6. Nadziewamy pączki np. rękawem cukierniczym

Jakie nadzienie do pączków? 

Jakie nadzienie do pączków? Nasza ostatnia propozycja to nadzienie z bitą śmietaną i ulubionym dżemem. Przygotuj następujące składniki:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
  • 50 g cukru pudru
  • ulubiony dżem (np. truskawkowy, malinowy, dżem z czarnej porzeczki)
Przygotowanie bitej śmietany trzepaczką elektryczną
Przygotowanie bitej śmietany trzepaczką elektryczną Fot. www.istockphoto.com/Budko

Sposób przygotowania:

  • Krok 1. Dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w misie miksera (misę również warto schłodzić w lodówce). Miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę
  • Krok 2. Pączki kroimy na pół, nakładamy bitą śmietanę i łyżkę ulubionego dżemu, a następnie nakrywamy drugą połówką pączka

Zobacz też: Jak zrobić pączki? Nawet miłośnik gotowców powinien wypróbować ten przepis przynajmniej raz w życiu!

Więcej o: