Nadzienie do pączków musi być wyjątkowe. To właśnie ono sprawia, że z chęcią sięgamy po kolejny kęs tej smakowitej słodkiej przekąski. Tradycyjne pączki nadziewamy konfiturą różaną lub powidłami śliwkowymi, jednak w ostatnich latach bardzo dużą popularnością cieszą się także bardziej nowoczesne smaki, jak np. słony karmel lub nadzienie kokosowe. Czym jeszcze można nadziewać pączki? Sprawdźmy.
6
iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jakie nadzienie do pączków lubisz najbardziej? Zaproponujemy Ci sześć pomysłów na nadzienie zarówno dla miłośników klasyki, jak i nowoczesności. Wybierz swój ulubiony smak.
REKLAMA
Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"
Nadzienie różane do pączków - klasyka gatunku
Nadzienie różane do pączków to ukłon w stronę tradycji. Nasze mamy i babcie często nadziewały domowe pączki samodzielnie przygotowaną konfiturą z płatków róży.
Konfitura z płatków różyFot. Shutterstock, Mr_Mrs_Marcha
Konfitura z płatków róży ma bardzo charakterystyczny smak, który doskonale komponuje się z puszystym ciastem drożdżowym. Jeżeli nie mamy domowej konfitury z płatków róży, to nic straconego. W wielu sklepach znajdziemy wysokiej jakości konfitury z płatków róży, którymi możemy nadziać nasze domowe łakocie. Pączki z nadzieniem różanym doskonale smakują z lukrem lub posypką z cukru pudru.
Nadzienie budyniowe do pączków - smak i łatwość wykonania
Kolejna topowa propozycja to nadzienie budyniowe do pączków. Sposób przygotowania tego rodzaju nadzienia jest bardzo prosty. Będą Ci potrzebne następujące składniki:
200 ml mleka
20 g masła
30 g cukru
2 żółtka
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
½ łyżeczki mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Jak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicyJak zrobić prosty krem budyniowy? Z takiej wersji korzystają cukiernicy. foto: Yuriy Balagula/iStock.com
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy żółtka, cukier oraz ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy
Krok 2. Do rondelka przesiewamy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną. Ponownie mieszamy, dodajemy masło i umieszczamy na palniku na małym ogniu
Krok 3. Gotujemy do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając
Krok 4. Gdy masa przestygnie, nadziewamy nią pączki
Nadzienie do pączków z adwokatem - prawdziwa uczta dla podniebienia
Nasza kolejna propozycja to nadzienie do pączków z adwokatem. Przygotujesz je z następujących składników:
250 ml mleka
1 opakowanie budyniu waniliowego
200 ml likieru adwokat
1 żółtko
1 łyżka cukru
zdjęcie ilustracyjneiStock / aizram18
Sposób przygotowania:
Krok 1. W rondelku podgrzewamy mleko z łyżką cukru
Krok 2. W misce ucieramy ze sobą żółtko i proszek budyniowy
Krok 3. Gorące mleko stopniowo wlewamy do miski z utartym żółtkiem, uważając, aby nie utworzyły się grudki
Krok 4. Masę przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając
Krok 5. Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy rondel z ognia, a następnie dodajemy likier adwokat i bardzo dokładnie mieszamy
Krok 6. Przestudzoną masą nadziewamy pączki np. za pomocą szprycy
Nadzienie do pączków - przepisy nowoczesne
Jakie nadzienie do pączków? Przepisy tradycyjne to coś, co znamy i uwielbiamy już od lat, jednak w kuchni warto czasem poeksperymentować, aby odkryć nowe smaki. Przykładem może być kokosowe nadzienie do pączków. Przygotujesz je z następujących składników:
1 puszka mleczka kokosowego (400 g)
4 żółtka
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
Zdjęcie ilustracyjneiStock / Veronica Fernandez
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieszczamy cukier i żółtka. Ucieramy na gładką masę. Dodajemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i delikatnie łączymy składniki
Krok 2. Mleko kokosowe wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu
Krok 3. Podgrzane mleko kokosowe wlewamy do miski z utartymi żółtkami (mieszamy, aby uniknąć grudek)
Krok 4. Masę umieszczamy ponownie w rondelku i gotujemy na niewielkiej mocy palnika
Krok 5. Gdy masa stanie się gęsta, zdejmujemy ją z palnika i mieszamy z wiórkami kokosowymi
Krok 6. Gdy masa przestygnie, nadziewamy pączki np. za pomocą szprycy
Przepis na nadzienie do pączków - makowe szaleństwo
Kolejny przepis na nadzienie do pączków? Będzie to przepyszne nadzienie makowe. Do jego przygotowania będziesz potrzebować:
200 g maku
100 ml mleka
1 jajko (plus 1 żółtko)
20 g masła
50 g cukru
40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masa makowaFot. Shutterstock, Aneta_Gu
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mak umieszczamy w misce. Zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie mak cedzimy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody (mak można przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa)
Krok 2. W rondelku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mak i cukier. Gotujemy przez ok. 15 minut na niewielkiej mocy palnika
Krok 3. W misce ubijamy jajka (1 całe jajko plus żółtko z drugiego jajka)
Krok 4. Ubite jajka dodajemy do masy makowej i gotujemy jeszcze przez chwilę.
Krok 5. Masę makową zdejmujemy z ognia i łączymy z drobno posiekaną kandyzowana skórką z pomarańczy
Krok 6. Nadziewamy pączki np. rękawem cukierniczym
Jakie nadzienie do pączków?
Jakie nadzienie do pączków? Nasza ostatnia propozycja to nadzienie z bitą śmietaną i ulubionym dżemem. Przygotuj następujące składniki:
500 ml śmietanki kremówki 36% (schłodzonej)
50 g cukru pudru
ulubiony dżem (np. truskawkowy, malinowy, dżem z czarnej porzeczki)
Krok 1. Dobrze schłodzoną śmietankę umieszczamy w misie miksera (misę również warto schłodzić w lodówce). Miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 2-3 minuty. Pod koniec miksowania dodajemy cukier puder i miksujemy jeszcze przez chwilę
Krok 2. Pączki kroimy na pół, nakładamy bitą śmietanę i łyżkę ulubionego dżemu, a następnie nakrywamy drugą połówką pączka