Wigilijny barszcz o niebo lepszy od tego, którym chwali się twoja teściowa. Dodaj sekretny składnik i zaskocz wszystkich

Polacy dzielą się na tych, którzy na wigilijnym stole serwują czerwony barszcz i na tych, którzy podają gościom grzybową. Buraczana i lekko pikantna zupa robi jednak większą furorę ze względu na dodatek uszek z grzybami. Co zrobić, by smak barszczu zapadł wszystkim w pamięć na długo? Kluczem do sukcesu jest dodanie suszonego owocu i słodkiej masy.

Barszcz z uszkami to król wigilijnych stołów. Choć często jego krople kończą na białym, odświętnym obrusie, spisując go tym samym na straty, to Polacy i tak z niego nie rezygnują. W klasycznej wersji potrafi się niestety znudzić, szczególnie jeśli serwujemy go co roku. Masz jednak szansę uczynić tegoroczną Wigilię wyjątkową. Dodaj do czerwonego barszczu sekretne dodatki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem bożonarodzeniowej zupy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie

Składniki:

  • 5 buraków,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 5-6 suszonych śliwek,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 listki laurowe,
  • 4 goździki,
  • 2 łyżki miodu,
  • majeranek do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Takiego barszczu czerwonego jeszcze nie jedliście. Będzie słodki i pikantny jednocześnie

  1. Buraki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gotujemy w nim buraki, aż do miękkości. Dodajemy również czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i majeranek.
  3. Gdy buraki będą już miękkie, do zupy dodajemy suszone śliwki, miód i goździki. Ten zestaw składników sprawi, że barszcz będzie smakował wyśmienicie i inaczej niż zwykle. 
  4. Zupę gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość.
  5. Gotową zupę odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Możemy dodać również jeszcze więcej majeranku i ugotowane buraki (oddzielone od pozostałych składników wyłowionych z zupy).

Tak przygotowany barszcz będzie wyjątkowo aromatyczny, a nawet nieco korzenny. Z pewnością wpisze się w klimat rodzinnej Wigilii, a przepis zrobi furorę wśród bliskich. Barszcz czerwony z dodatkiem śliwki i miodu podawaj standardowo, z uszkami. Poza zachwytami, przy stole słychać będzie jedynie siorbnięcia pysznej zupy. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.