Barszcz z uszkami to król wigilijnych stołów. Choć często jego krople kończą na białym, odświętnym obrusie, spisując go tym samym na straty, to Polacy i tak z niego nie rezygnują. W klasycznej wersji potrafi się niestety znudzić, szczególnie jeśli serwujemy go co roku. Masz jednak szansę uczynić tegoroczną Wigilię wyjątkową. Dodaj do czerwonego barszczu sekretne dodatki i ciesz się niepowtarzalnym smakiem bożonarodzeniowej zupy. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie
Składniki:
- 5 buraków,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 5-6 suszonych śliwek,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 3 listki laurowe,
- 4 goździki,
- 2 łyżki miodu,
- majeranek do smaku,
- sól i pieprz do smaku.
Takiego barszczu czerwonego jeszcze nie jedliście. Będzie słodki i pikantny jednocześnie
- Buraki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Bulion wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gotujemy w nim buraki, aż do miękkości. Dodajemy również czosnek, ziele angielskie, listki laurowe i majeranek.
- Gdy buraki będą już miękkie, do zupy dodajemy suszone śliwki, miód i goździki. Ten zestaw składników sprawi, że barszcz będzie smakował wyśmienicie i inaczej niż zwykle.
- Zupę gotujemy pod przykryciem przez 30 minut. Co jakiś czas mieszamy zawartość.
- Gotową zupę odcedzamy, doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym. Możemy dodać również jeszcze więcej majeranku i ugotowane buraki (oddzielone od pozostałych składników wyłowionych z zupy).
Tak przygotowany barszcz będzie wyjątkowo aromatyczny, a nawet nieco korzenny. Z pewnością wpisze się w klimat rodzinnej Wigilii, a przepis zrobi furorę wśród bliskich. Barszcz czerwony z dodatkiem śliwki i miodu podawaj standardowo, z uszkami. Poza zachwytami, przy stole słychać będzie jedynie siorbnięcia pysznej zupy. Smacznego!