Danie na bazie kaszy i grzybów? Czeski kuba to potrawa dziecinnie prosta, a przy okazji pyszna i sycąca. Można podawać ją zamiast bigosu, choć nawet z nim w parze będzie się świetnie komponować. W tym roku postaw na nowości i przygotuj tę czeską zapiekankę. Nie pożałujesz, a goście będą błagać o dokładkę. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu
Składniki:
- 300 g kaszy pęczak,
- 2 cebule białe,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 szklanki suszonych grzybów,
- 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego,
- pół łyżeczki mielonego kminku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- sól i pieprz w ilości do smaku.
Wprowadź czeski klimat na swój wigilijny stół. Z pewnością nie pożałujesz
Parę godzin wcześniej należy namoczyć grzyby w ciepłej wodzie. Jeśli nie masz suszonych grzybów, można użyć także mrożonych.
- Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Na patelni rozgrzewamy smalec lub masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie gorący, podsmażamy cebulę z czosnkiem.
- Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby. Można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
- Zawartość patelni doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Podsmażone składniki łączymy z kaszą. Następnie przekładamy całość do nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (lub kilku mniejszych).
Kaszę z grzybami należy piec około 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu należy pozostawić na chwilę do ostudzenia, a po tym czasie możemy już swobodnie wykładać zapiekankę z kaszy na talerze i podawać gościom. To danie robi furorę nie tylko w Czechach, ale także wśród Polaków. Smacznego!