To czeskie danie wigilijne robi u mnie furorę od lat. Nie mam co liczyć, że na drugi dzień zostanie choćby pół porcji

Potrawy wigilijne, choć pyszne i uwielbiane przez Polaków, mogą się niekiedy znudzić. Warto wówczas szukać inspiracji wśród świątecznych dań z zagranicy. Nasi południowi sąsiedzi chlubią się przepisem, który doskonale wpisuje się w polskie smaki bożonarodzeniowe. Danie to bazuje bowiem na kaszy i grzybach. Można śmiało stwierdzić, że lepiej być nie mogło.

Danie na bazie kaszy i grzybów? Czeski kuba to potrawa dziecinnie prosta, a przy okazji pyszna i sycąca. Można podawać ją zamiast bigosu, choć nawet z nim w parze będzie się świetnie komponować. W tym roku postaw na nowości i przygotuj tę czeską zapiekankę. Nie pożałujesz, a goście będą błagać o dokładkę. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Składniki:

  • 300 g kaszy pęczak,
  • 2 cebule białe,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 szklanki suszonych grzybów,
  • 4 łyżki smalcu lub masła klarowanego,
  • pół łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Wprowadź czeski klimat na swój wigilijny stół. Z pewnością nie pożałujesz

Parę godzin wcześniej należy namoczyć grzyby w ciepłej wodzie. Jeśli nie masz suszonych grzybów, można użyć także mrożonych.

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzewamy smalec lub masło klarowane. Gdy tłuszcz będzie gorący, podsmażamy cebulę z czosnkiem.
  4. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy namoczone grzyby. Można je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Zawartość patelni doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
  6. Podsmażone składniki łączymy z kaszą. Następnie przekładamy całość do nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (lub kilku mniejszych).

Kaszę z grzybami należy piec około 25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu należy pozostawić na chwilę do ostudzenia, a po tym czasie możemy już swobodnie wykładać zapiekankę z kaszy na talerze i podawać gościom. To danie robi furorę nie tylko w Czechach, ale także wśród Polaków. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA