Sałatka jarzynowa na święta - królowa polskich stołów. Jak zrobić i dlaczego warto?

Sałatka jarzynowa na święta to absolutna klasyka. Sałatka jarzynowa jest znana chyba każdemu, a niechlubna nazwa potoczna tego wyjątkowego przysmaku - "śmietnik" - nijak nie ma się do rzeczywistości. Bo tak naprawdę sałatka jarzynowa to prawdziwe bogactwo smaku i zdrowia.

Sałatka jarzynowa na święta jest uwielbiana przez wielu z nas i wielu z nas nie wyobraża sobie rodzinnego biesiadowania bez sałatki jarzynowej na stole. Czy słusznie? Przekonajcie się sami.  

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie — bez niej nie ma świąt!

Sałatka jarzynowa na Boże Narodzenie nie ma sobie równych. Można wypróbowywać różne nowe przepisy i każdego roku serwować coraz to nowsze i bardziej wyszukane smaki, jednak to dla niej zawsze znajdzie się miejsce na stole. Sałatka jarzynowa — synonim kulinarnego celebrowania świąt Bożego Narodzenia i nie tylko. Sałatka jarzynowa zawładnęła naszymi podniebieniami na dobre i to oczywiście dla niej zarezerwowane są największe salaterki i miski w naszych domach. Sałatka jarzynowa to kwintesencja smaku i prostoty. Jej głównymi składnikami są przecież nasze polskie warzywa, które możemy wyhodować we własnych ogródkach lub nabyć bezpośrednio od dostawców.  

Sałatka jarzynowa — składniki i ich właściwości

Jak powstaje wyśmienita sałatka jarzynowa? Składniki, których używamy do przygotowania najlepszej sałatki jarzynowej, są następujące:

  • gotowana marchewka — jest to doskonałe źródło beta-karotenu i cennych minerałów, wśród których największe znaczenie ma potas i magnez
  • gotowany ziemniak — ziemniaki są źródłem witaminy C i witamin z grupy B, a także błonnika, który reguluje procesy trawienne
  • gotowane jajka — w jajkach znajdziemy łatwo przyswajalne białko, a także witaminy A, D, E, K, witaminy z grupy B oraz żelazo, magnez, cynk, fosfor i selen
  • jabłka — to cenne źródło wszelkich witamin i minerałów, a do sałatki jarzynowej na święta najlepiej wybierać odmiany kwaśne (np. szara reneta)
  • ogórki kiszone — prawdziwa skarbnica probiotyków, które korzystnie wpływają na pracę jelit, a także błonnika, witamin i minerałów
  • groszek konserwowy — źródło białka roślinnego, a także błonnika, witamin z grupy C i cennych dla zdrowia minerałów    

Sałatki — jarzynowa krok po kroku

Najprostsze świąteczne sałatki — jarzynowa krok po kroku. Na początku przygotuj składniki. Będziesz potrzebować:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g marchewki 
  • 150 g ogórków kiszonych 
  • 2 jajka
  • jabłko 
  • 200 g groszku konserwowego 
  • 2 łyżki majonezu 
  • łyżka musztardy 
  • przyprawy: sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, marchewkę i jajka ugotuj. Warzywa obierz ze skórek, a następnie pokrój w kostkę. Ugotowane jajka obierz i pokrój w kostkę. Ogórki kiszone opłucz pod bieżącą wodą i także pokrój. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Groszek konserwowy opłucz pod bieżącą wodą. Wszystkie składniki umieść w dużej misce szklanej. Dodaj majonez, musztardę oraz przyprawy: sól i pieprz. Całość bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw, aby smaki się przegryzły. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.   

Sałatka jarzynowa — przepisy takie same, a nieco inne

Powyższy przepis to klasyczna sałatka jarzynowa. Przepisy na sałatkę jarzynową różnią się jednak między sobą w zależności np. od regionu kraju lub indywidualnych preferencji kucharza. Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe. Wiele osób wzbogaca smak swojej sałatki jarzynowej na święta o ugotowany korzeń pietruszki i selera. Dzięki temu sałatka nabiera bardziej intensywnego smaku i więcej wartości odżywczych. 

Przepisy na sałatkę jarzynową — proporcje składników

Oprócz użycia konkretnych składników, przepisy na sałatkę jarzynową różnią się między sobą także proporcjami poszczególnych warzyw. Wyżej podaliśmy orientacyjne proporcje na smakowitą sałatkę jarzynową, jednak można dostosować je do naszych własnych upodobań. Użycie większej ilości gotowanych ziemniaków sprawi, że nasza sałatka będzie bardziej sycąca. Większa ilość marchewki wpłynie na bardziej słodki smak sałatki jarzynowej. Bardziej wyrazisty smak uzyskamy natomiast, dodając do naszej sałatki jarzynowej cebulę lub odrobinę chrzanu

Sałatka jarzynowa Magdy Gessler — wskazówki i rady

Chyba każdy z nas chciałby wiedzieć, jak smakuje sałatka jarzynowa Magdy Gessler. To chyba najbardziej znany w kraju autorytet kulinarny. Sekret wyjątkowego smaku sałatki jarzynowej tkwi ponoć w sposobie gotowania warzyw. Warzywa powinny być gotowane w rosole (łącznie z ziemniakami) do czasu, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Warzywa należy następnie pokroić w kostkę i połączyć z pozostałymi składnikami tj. jabłkiem, ogórkiem kiszonym (dobrze odciśniętym z zalewy) i jajkiem. Istotne jest to, że sałatka jarzynowa jest najlepsza następnego dnia, kiedy poszczególne smaki dobrze się ze sobą przegryzą. Warto zatem zrobić ją odpowiednio wcześniej i zaserwować domownikom niby prosty, a jednocześnie wyszukany specjał.   

Zobacz też: Za taką sałatkę jarzynową wszyscy będą cię całować po rękach. Sekret Magdy Gessler to gamechanger

Więcej o: