Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą
Gotowanie bobu jest proste. Poznaj jego walory smakowe i zdrowotne
Gotowanie bobu jest łatwym zadaniem, ale wymaga od nas znajomości pewnego rodzaju zasad kulinarnych. Dzięki nim bób będzie smakował wyśmienicie. Jednak zanim zajmiemy się tym tematem, spójrzmy na właściwości, które ma w sobie ta roślina. Niestety bardzo często jest ona pomijana w naszym menu, a szkoda. Wpływa pozytywnie na cały organizm. Oto kilka mocnych strony bobu:
- wyrównuje poziom cholesterolu
- zwalcza anemię
- polecany jest przy nadciśnieniu
- reguluje krążenie krwi w naszym ciele
- jest pożywny, dzięki temu daje nam siłę na cały dzień
Bób. Gotowanie warzyw w kilku krokach. Na co warto zwracać uwagę?
Gotowanie bobu nie jest trudne, ale wymaga od nas znajomości pewnych patentów, które ułatwią cały proces. Oto i one:
- Wybierz bób ze sprawdzonego źródła. Chcąc uzyskać doskonały smak, w pierwszej kolejności musimy skupić się na wybraniu właściwego warzywa. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem jest zakup bobu na przykład na lokalnym bazarku lub bezpośrednio od rolnika.
- Przed gotowaniem wymyj go dokładnie w wodzie. Woda powinna być zimna.
- Bób należy gotować w dużej ilości wody. Na każdy kilogram bobu, powinno się dodać ok. 2 litry wody
- Bób powinien być gotowany pod przykryciem
Jak długo gotować bób - dowiedz się, ile powinien trwać proces gotowania
Jak długo gotować bób, aby był on wystarczająco miękki? Musimy zwrócić uwagę na to, z jakim bobem mamy do czynienia - czy jest to wczesny gatunek, czy późny. W przypadku pierwszego wariantu, przeciętny czas gotowania wynosi około 10-15 minut. Z kolei jeżeli idzie o drugi rodzaj, należy gotować go nieco dłużej.
Jak zrobić bób, czyli kilka słów o sposobie przyrządzenia
Jak zrobić bób? To prostsze, aniżeli może się to wydawać. Bób możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka propozycji, które mogą przypaść Ci do gustu:
Pasta z bobu:
Składniki:
- pół kilograma bobu
- sól, czosnek mielony, pieprz
- sok z jednej cytryny
- około szklanki wody źródlanej
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności umyj i ugotuj bób.
- Następnie dodaj wszystkie przyprawy, sok z cytryny, wodę.
- Całość blendujemy.
- Pasta jest gotowa. Może posłużyć nam jako smarowidło do kanapek.
Zupa z bobu:
Składniki:
- 1 kilogram bobu
- włoszczyzna
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie
- 1 litr bulionu warzywno-mięsnego
- koperek
Wykonanie:
- Umyj i ugotuj bób.
- Dalej przejdź do umycia, obrania i pokrojenia włoszczyzny.
- W kolejnym kroku wlej do garnka bulion, zagotuj go, dodaj bób i włoszczyznę. Przypraw.
- Całość dokładnie zmiksuj. Podawaj z koperkiem.
Zobacz też: Obiad na upalne dni? Sałatka z bobu to szybka i pyszna propozycja [PRZEPIS]