Domowa czekolada na kilka sposobów. Pyszny deser, który zachwyci każdego

Domowa czekolada to nie lada gratka dla miłośników łakoci! Własnoręcznie wykonana czekolada jest o wiele zdrowsza i dużo pyszniejsza. Ponadto receptura jest dziecinnie prosta. Przekonajcie się o tym sami.
Zobacz wideo Tarta z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji

Domowa czekolada z mleka w proszku z ulubionymi dodatkami. Jak zrobić domową czekoladę?

Domowa czekolada z mleka w proszku to bardzo prosty sposób na stworzenie czekolady, która będzie odpowiadała naszym indywidualnym smakowym oczekiwaniom. Zaletą tego typu łakocia jest to, że możemy dowolnie go skomponować. Wybór dodatków jest tutaj nieograniczony. Przejdźmy zatem do wykonania:

Jak zrobić domową czekoladę? Do jej wykonania, będziemy potrzebować:

  • około szklanki mleka w proszku
  • około 1/2 kostki prawdziwego masła
  • 250 gramów cukru białego
  • 7-8 łyżek prawdziwego kakao
  • około 125 ml przefiltrowanej wody
  • dodatki - mogą to być np.: garść owoców żurawiny, orzechów, migdałów, wiórków kokosowych

Sposób wykonania:

  1. W pierwszej kolejności podgrzewamy cukier, masło oraz wodę. Robimy coś na zasadzie roztworu. Musimy doprowadzić do rozpuszczenia się cukru.
  2. Następnie dodajemy mleko w proszku oraz kakao. Wszystko dokładnie ze sobą ucieramy. Cały czas lekko podgrzewamy. Pamiętajmy o tym, aby czekolada się nie przypaliła.
  3. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki na czekoladę lub do małej blaszki.
  4. Następnie wkładamy ją do lodówki. Po kilku godzinach czekolada będzie gotowa do spożycia.

Blok czekoladowyBlok czekoladowy - przepis na deser popularny w czasach PRL

Domowa czekolada bez mleka w proszku - przepis krok po kroku

Domowa czekolada bez mleka w proszku to propozycja dla osób, które szukają nieco zdrowszych alternatyw. Oto i nasza propozycja przepisu na domową czekoladę bez zmodyfikowanego mleka:

Składniki:

  •  połowa szklanki oleju kokosowego
  • około 125 gramów kakao prawdziwego
  • 1/4 szklanki cukru białego
  • ulubione dodatki: suszone owoce, bakalie, orzechy
  • przyprawy: kardamon

Wykonanie:

  1. Do małego garnuszka wlewamy olej kokosowy. Dalej dodajemy kakao z cukrem. Wszystko należy dokładnie wymieszać, aby powstała gładka masa.
  2. Następnie dokładamy dodatki i przyprawy. Wszystko mieszamy i przelewamy gotową masę do specjalnej foremki na czekoladę.
  3. Tak przygotowane naczynie wkładamy do zamrażalnika na około 60 minut.
  4. Czekolada jest gotowa.

Omlet czekoladowyPuszysty omlet czekoladowy - na śniadanie lub lunch do pracy

Domowa biała czekolada z mleka w proszku - dowiedz się, jak ją wykonać

Domowa biała czekolada z mleka w proszku z odpowiednimi dodatkami to wyśmienity pomysł na deser!  Będzie to doskonały przysmak podczas podwieczorków przy kawie lub herbacie. Na szczęście wykonanie tego typu czekolady jest bardzo proste i tanie. Do wykonania deseru będziemy potrzebować:

  • 110 gramów mleka w proszku
  • 100 gramów masła kakaowego
  • 140 gramów cukru pudru

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą.
  2. Rozpuszczamy masę w wodnej kąpieli.
  3. Kiedy będzie gotowa, przelewamy do foremki i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin.
  4. Możemy wzbogacić czekoladę o nasze ulubione owoce lub inne dodatki.

Zobacz też: Domowa Nutella. Sprawdź przepis na słodki krem

Więcej o: