Przepis na rogale świętomarcińskie i legenda o świętym Marcinie
Legenda głosi, że Św. Marcin był synem rzymskiego legionisty, a gdy dorósł, sam także został żołnierzem. Jedna z najbardziej znanych marcińskich opowieści mówi o tym, że Św. Marcin miał pewnego dnia spotkać na swojej drodze ubogiego człowieka, któremu oddał własny płaszcz. Ten gest solidarności sprawił, że został on patronem ubogich i żołnierzy. A kształt słynnego rogala wywodzi się od podkowy, którą zgubił koń świętego. Przygotowanie rogali świętomarcińskich to typowa słodka tradycja, ale warto pamiętać o tym, że kryje się za nią głębszy sens. Poniżej przedstawiamy łatwy przepis na rogale świętomarcińskie.
Przepis na rogale marcińskie - gwarancja smaku
Prawdziwe rogale marcińskie wyróżnia nadzienie z białego maku w towarzystwie rodzynków, orzechów, kandyzowanych owoców oraz okruchów ciasta. Do tego koniecznie bogata kruszonka z migdałów i orzechów oraz gruba polewa lukru. Piekarnie i cukiernie niestety często idą na skróty i przepis na rogale marcińskie traktują po macoszemu. Każdy, kto nie lubi kulinarnych kompromisów, powinien wypróbować prosty przepis na rogale marcińskie, który dostępny jest w dalszej części artykułu.
Jak zrobić rogale marcińskie? Przepis krok po kroku
Chcesz zrobić łatwe rogale marcińskie? Przepis na takie łakocie to pewne nadużycie, ponieważ proces przygotowania nie jest łatwy, składa się z kilku etapów i wymaga chwili wolnego czasu. Jak zrobić rogale marcińskie? Poniżej opisujemy cały przebieg. Oto poszczególne etapy przygotowania:
- ciasto półfrancuskie
- masa makowa
- forma i nadzienie rogali
- pieczenie
- dekorowanie
Prosty przepis na rogale marcińskie - patent na ciasto półfrancuskie
Lista składników:
- mleko - 1 szklanka
- cukier - 3 łyżki
- jajko - 1 sztuka
- masło - 220 g
- mąka - 3,5 szklanki
- aromat waniliowy - pół łyżeczki
- szczypta soli
- 30 g drożdży
Przygotowanie:
- Mąkę wymieszaj z drożdżami, cukrem i solą.
- Następnie dodaj jajko i wymieszaj.
- W kolejnym kroku dodaj ciepłe mleko, roztopione masło, aromat i ponownie wymieszaj.
- Wyrób ciasto.
- Uformuj z ciasta prostokąt.
- Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę.
- Wyjmij i rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30x15cm.
- Na przygotowanym cieście rozsmarowujemy masło.
- Następnie złóż 1/3 ciasta tak, aby przykryła górę.
- Zlep brzegi ciasta i obróć o 90 stopni.
- Następnie rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 15x30.
- Powtórz złożenie na 3 i ponownie owiń w folię.
- Następnie ciasto należy trzymać w lodówce przez około 45 minut.
- Chłodzenie ciasta w folii w lodówce powtarzamy 3-krotnie, ale tym razem już tylko przez pół godziny.
- Po ostatnim rozwałkowaniu ciasta owiń je w folię i schłódź w lodówce przez pół dnia.
Zobacz wideo Rogaliki waniliowe
Prosty przepis na rogale marcińskie - etap nadzienia
Lista składników:
- biały mak - 300 g
- masa marcepanowa - 100 g
- śmietana 18% - 2 łyżki
- kandyzowana skórka pomarańczowa - 2 łyżki
- cukier puder - ¾ szklanki
- biszkopty - 3 podłużne sztuki
- orzechy włoskie - 100 g
- migdały - 100 g
Przygotowanie:
- migdały zalej wrzątkiem i odstaw na kilka chwil
- obierz je ze skórki
- mak i orzechy sparz wrzątkiem
- po kwadransie odsącz je na sitku
- następnie zmiel bakalie oraz mak
- w misce włóż marcepan, dodaj cukier puder i ucieraj do połączenia składników
- w kolejnym kroku dodaj zmielony mak z bakaliami i wymieszaj do połączenia składników
- w kolejnym kroku dodaj śmietanę i wymieszaj aż do uzyskania plastycznej masy
Łatwe rogale marcińskie - przepis. Pieczenie i dekorowanie
Składniki do dekoracji - lukier
- mleko - 3 łyżki
- aromat cytrynowy
- 15 -18 łyżek cukru pudru
Dodatki:
- jajko - 1 sztuka
- mleko - 1 łyżka
- migdały lub orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Ciasto należy wyjąć z lodówki 20 minut przed przygotowaniem
- Rozwałkuj ciasto na 65X35 cm
- Prostokąty pokrój na 12 trójkątów
- Na każdy trójkąt nałóż masę i rozsmaruj
- Zwiń rogala do 1/3 całości
- Zrób rozcięcie pośrodku i zwiń rogala w całości
Pieczenie:
- Rogaliki ułóż na blasze i zachowaj odstęp
- Odstaw na 45 minut do urośnięcia
- Rogaliki piecz przez pół godziny w temperaturze 180 stopni, następnie odstaw do ostygnięcia
Dekorowanie:
Zobacz też: Ciasto trzęsienie ziemi zatrzęsie twoim podniebieniem. Przyda się widelec lub długie paznokcie