Więcej pysznych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wydawać by się mogło, że do przygotowania smacznego obiadu potrzebne są drogie składniki. Nic bardziej mylnego! Gotowanie wcale nie musi pochłaniać znaczącej sumy domowego budżetu. Wystarczy odrobina kreatywności, by z prostych i tanich produktów przygotować pełnowartościowe i smaczne dania dla całej rodziny. Sprawdź nasze propozycje na niedrogie i smaczne dania obiadowe.
Więcej przepisów na tanie obiady znajdziesz w naszym artykule: Trzy propozycje na tanie obiady. Nie wykosztujesz się, a najesz po uszy
Jeśli chcesz przygotować niskobudżetowy, smaczny obiad, wykorzystaj sezonowe warzywa i owoce, które znajdziesz w atrakcyjnej cenie w każdym warzywniaku. Aby ugotować smaczne danie, potrzebujesz tylko cukinii, marchewki i kilku składników, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Marchewkę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, pietruszkę, czosnek i przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę i ponownie dokładnie mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Placuszki formujemy w dłoniach i smażymy na maśle z obu stron. Tak przygotowane świetnie smakują z odrobiną śmietany lub kremowego sosu.
Kolejnym smacznym i niedrogim składnikiem są ziemniaki. Z tego łatwodostępnego warzywa możemy przygotować wiele pysznych dań. Ziemniaki są świetną bazą rozmaitych zapiekanek, klusek, czy placków, świetnie smakują także wypełnione farszem lub po prostu upieczone na chrupiące frytki. Jeśli masz w lodówce zalegające produkty, wykorzystaj je do stworzenia zapiekanki ziemniaczanej.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy przez kilka minut - wystarczy je lekko podgotować. Cebulę i boczek podsmażamy na oleju. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ziemniaki - układamy je plasterek na plasterku, dodajemy cebulę i boczek.
W miseczce mieszamy jajka ze śmietanką i przyprawami. Masę jajeczną wlewamy do ziemniaków. Całość obsypujemy serem żółtym.
Zapiekankę pieczemy przez 30-40 minut w 180 stopniach.
Makaron z dodatkiem zaledwie kilku składników może smakować wybornie. W zależności od upodobań wybieramy rodzaj makaronu i ulubiony sos. My proponujemy makaron z pesto.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta. Suszone pomidory blendujemy z olejem i przyprawami.
Ugotowany makaron łączymy z pomidorowym pesto, posypujemy tartym serem i... obiad jest gotowy.
***
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.