Przepis na zupę pomidorową. Świeże warzywa sprawią, że efekt będzie wyjątkowo smaczny i aromatyczny

Zupa pomidorowa to prawdziwa królowa wśród zup. Jej idealny smak zawdzięczamy dobrej jakości pomidorom. Sezonowe warzywa nadadzą aromatu i wyrazistości, a pozostałe dodatki podkreślą smak. Ta sprawdzona domowa receptura zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe zupy są nie tylko zdrowe i pożywne, ale także wyśmienicie smakują. Często najprostsze dodatki są kluczowe dla smaku, dlatego przygotowując zupę pomidorową, warto sięgnąć po świeże pomidory zamiast przecier czy passatę. Efekt jest gwarantowany!

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów

Chociaż pomidorówka jest jedną z najpopularniejszych zup, niemal w każdym domu przepis na nią nieco się różni. Najczęściej przygotowujemy ją, bazując na rosole lub bulionie warzywnym i dodajemy passatę, lub przecier. Warto jednak skorzystać z sezonowych, świeżych pomidorów, które sprawią, że zupa wyjdzie o niebo lepsza. Gotowanie będzie trwało chwilę dłużej, ale dla tego efektu warto poświęcić kilka dodatkowych minut. 

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów wymaga odpowiedniego przygotowania warzyw przed dodaniem ich do bulionu. Należy je poddusić z czosnkiem i cebulą, a następnie przecisnąć przez sitko i dodać do zupy. Proces przecierania pozwoli wydobyć cały smak i pozbyć się większych części kawałków warzywa. Nie jest to jednak konieczne - pomidory można dodać do zupy i pozostawić lub dodatkowo całość zblendować. Zupę warto wzbogacić o świeże zioła, takie jak bazylia, pietruszka czy koperek

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Przepis na zupę pomidorową. Wykorzystaj sezonowe warzywa

Składniki: 

  • kilogram pomidorów malinowych,
  • itr bulionu warzywno-drobiowego lub warzywnego, 
  • cebula,
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • bazylia,
  • cukier. 

Sposób przygotowania: 

  1. Pomidory nacinamy i sparzamy. Następnie obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. 
  2. Cebulę kroimy w piórka, czosnek na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła. Gdy całość nabierze kolorów, dodajemy pokrojone pomidory. 
  3. Zawartość patelni dodajemy do podgrzanego bulionu. 
  4. Zupę doprowadzamy do wrzenia i pozostawiamy na małej mocy palnika przez 30 minut lub dłużej - to pozwoli wydobyć więcej smaku. 
  5. Całość doprawiamy i ewentualnie zabielamy śmietaną. 
  6. Podajemy z ryżem lub makaronem oraz ozdabiamy zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.