Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe zupy są nie tylko zdrowe i pożywne, ale także wyśmienicie smakują. Często najprostsze dodatki są kluczowe dla smaku, dlatego przygotowując zupę pomidorową, warto sięgnąć po świeże pomidory zamiast przecier czy passatę. Efekt jest gwarantowany!
Chociaż pomidorówka jest jedną z najpopularniejszych zup, niemal w każdym domu przepis na nią nieco się różni. Najczęściej przygotowujemy ją, bazując na rosole lub bulionie warzywnym i dodajemy passatę, lub przecier. Warto jednak skorzystać z sezonowych, świeżych pomidorów, które sprawią, że zupa wyjdzie o niebo lepsza. Gotowanie będzie trwało chwilę dłużej, ale dla tego efektu warto poświęcić kilka dodatkowych minut.
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów wymaga odpowiedniego przygotowania warzyw przed dodaniem ich do bulionu. Należy je poddusić z czosnkiem i cebulą, a następnie przecisnąć przez sitko i dodać do zupy. Proces przecierania pozwoli wydobyć cały smak i pozbyć się większych części kawałków warzywa. Nie jest to jednak konieczne - pomidory można dodać do zupy i pozostawić lub dodatkowo całość zblendować. Zupę warto wzbogacić o świeże zioła, takie jak bazylia, pietruszka czy koperek.
Składniki:
Sposób przygotowania: