Gruszki w occie. Przepis babci na zimową przekąskę z waniliną i cynamonem. Idealna do mięs i pasztetów

Gruszki w occie, przepis babci zawsze się sprawdza. To właśnie tego typu receptury mają idealnie dobrane proporcje. Co więcej, dzięki nim każda potrawa wychodzi idealnie. Jesień, która zagościła za naszymi oknami, przedostaje się także do naszej kuchni, dlatego warto zatrzymać ten czas, korzystając z dostępnych owoców.
Zobacz wideo Gruszki są zdrowe, smaczne i uchodzą za... afrodyzjak

Gruszki w occie z przepisu babci to jesienna propozycja na dodatek do mięs czy pasztetów. Wyjątkowy smak tych owoców, ich słodycz i aromat doskonale komponuje się z wieprzowiną, jagnięciną, czy pasztetami. Aby przyrządzić tę przekąskę, należy zastosować odpowiednie proporcje. W przeciwnym razie ocet może zdominować smak gruszek.

Gruszki w occie przepis babci na jesienną przekąskę

Zanim zabierzemy się za przyrządzanie domowych przetworów z owoców, ważne, aby wybrać odpowiednie gruszki. Gatunek nie ma większego znaczenia, istotna jest jednak kwestii poziomu ich dojrzałości. Nie mogą być miękkie, najlepsze są jędrne i twarde. Tylko wtedy nie rozpadną się i będą wyjątkowo smaczne. Aby przyrządzić gruszki w occie z przepisu babci, warto także wyposażyć się w kilka korzennych przypraw, które dodadzą całości aromatu.

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek,
  • 2 szklanki cukru,
  • 5 szklanek wody,
  • 360 ml spirytusu 10 proc.,
  • 500 ml octu jabłkowego,
  • 12 goździków,
  • 2 laski cynamonu.

Jeżeli nie lubimy goździków, możemy z nich zrezygnować na rzecz laski wanilii, kardamonu, lub imbiru.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis babci na gruszki w occie. Sposób przygotowania

  1. Owoce dokładnie oczyszczamy. Obieramy ze skórki, usuwamy ogonki i pozbywamy się gniazd nasiennych.
  2. Gruszki kroimy wzdłuż na ćwiartki. 
  3. Wodę, ocet, cukier i pozostałe przyprawy umieszczamy w wysokim naczyniu. Gotujemy około 10 minut. Ważne, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Wrzucamy owoce i gotujemy przez około 15 minut.
  4. Słoiki oraz zakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Umieszczamy w nich gruszki.
  5. Zalewę ponownie gotujemy. Wrzątkiem zalewamy gruszki w słoikach. Zakręcamy szczelnie.
  6. Pasteryzujemy przez około 15 minut.

Jeśli chcemy, aby gruszki w occie zachowały swój jasny kolor, możemy dodać szczyptę kwasku cytrynowego do zalewy, w której się gotują.

Więcej o:
Copyright © Agora SA