Gruszki w occie z przepisu babci to jesienna propozycja na dodatek do mięs czy pasztetów. Wyjątkowy smak tych owoców, ich słodycz i aromat doskonale komponuje się z wieprzowiną, jagnięciną, czy pasztetami. Aby przyrządzić tę przekąskę, należy zastosować odpowiednie proporcje. W przeciwnym razie ocet może zdominować smak gruszek.
Zanim zabierzemy się za przyrządzanie domowych przetworów z owoców, ważne, aby wybrać odpowiednie gruszki. Gatunek nie ma większego znaczenia, istotna jest jednak kwestii poziomu ich dojrzałości. Nie mogą być miękkie, najlepsze są jędrne i twarde. Tylko wtedy nie rozpadną się i będą wyjątkowo smaczne. Aby przyrządzić gruszki w occie z przepisu babci, warto także wyposażyć się w kilka korzennych przypraw, które dodadzą całości aromatu.
Składniki:
Jeżeli nie lubimy goździków, możemy z nich zrezygnować na rzecz laski wanilii, kardamonu, lub imbiru.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcemy, aby gruszki w occie zachowały swój jasny kolor, możemy dodać szczyptę kwasku cytrynowego do zalewy, w której się gotują.