Lane kluski. Najprostszy przepis na dodatek do rosołu. Sprawi, że powrócisz do czasów dzieciństwa

Rosół to podstawa tradycyjnej kuchni polskiej. Przedstawiamy przepis na dodatek, który sprawia, że będzie miał wyjątkowy charakter. Chodzi o lane kluski. Do ich przygotowania potrzeba jedynie jajek, mąki i szczypty soli.

Jak zrobić lane kluski? Do ich wykonania będziecie musieli przygotować tylko jajka, mąkę i sól. Co ciekawe, lane kluski można dodawać nie tylko do rosołu. Smakują równie dobrze w pomidorówce czy zupie mlecznej. Są swego rodzaju symbolem dzieciństwa. Kochają je zarówno dzieci jak i dorośli. Warto dodać, że przyrządza się je w kilka chwil, dlatego mogą stanowić doskonałą alternatywę dla makaronu czy ryżu.

Zobacz wideo Przepis na tradycyjne faworki - idealne w karnawale

Przepis na lane kluski. Prosty sposób na przeniesienie się w czasie

Lane kluski są bardzo łatwe w wykonaniu. Aby je przygotować wystarczy wymieszać jajka z mąką i solą. Ważne jest, aby dobrać ich odpowiednie proporcje. Sprawdzą się z rosołem, zupą pomidorową lub mlekiem. Jak sprawić, aby wyszły idealne? Najważniejsze to dopilnować, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję. Powinno mieć strukturę gęstej śmietany.

Składniki:

  • dwa jajka,
  • trzy łyżki mąki,
  • szczypta soli.

Lane kluski to świetny pomysł na smaczny dodatek do zupy

Warto spróbować zrobić lane kluski, przede wszystkim dlatego że ugotują się zdecydowanie szybciej niż makaron. Przyrządzisz je w kilka minut. 

Przygotowanie:

  1. Do niewielkiego naczynia wbij jajka i dodaj do nich trzy łyżki mąki.
  2. Wymieszaj dokładnie całość widelcem lub trzepaczką aż powstanie jednolita, gładka masa. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę wody i ponownie wszystko wymieszać.
  3. Aby powstały kluski, przygotowane ciasto należy wlewać wąskim strumieniem na gotującą się zupę. 
  4. Kluski powinny być gotowe po minucie gotowania.

Smacznego!

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.