Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Jak przyrządzić to tradycyjne danie? Aby miało doskonały smak i aromat, warto dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odpowiednią ilość soli i pieprzu.
Do wydobycia bogatego smaku rosołu będzie potrzebny kurczak oraz antrykot wołowy.
Zobacz wideo "Queen Cleopatra" - dokument o legendarnej królowej [ZWIASTUN]
Przepis na rosół Makłowicza. Te produkty będą niezbędne
Dobrze jest pamiętać o opaleniu cebuli nad palnikiem przed dodaniem jej do zupy. Dzięki temu zupa nabierze głębszego aromatu i cieplejszej barwy. Stanie się też bardziej klarowna. Rosół najlepiej smakuje z makaronem nitki.
Składniki:
- dwa litry wody,
- połowa kurczaka,
- pół kilograma antrykotu wołowego,
- cztery marchewki,
- korzeń pietruszki,
- kawałek selera,
- cebula,
- liść laurowy,
- dwa ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku.
Dopraw rosół tymi przyprawami, a będzie miał idealny smak
Przyrządzenie klasycznej zupy zajmuje około dwóch godzin.
Przygotowanie:
- Zalej mięso zimną wodą w garnku i zagotuj je.
- Przypraw wywar liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.
- Gotuj całość przez godzinę na małym ogniu.
- Umyj marchew, seler i korzeń pietruszki. Obierz warzywa, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj je do zupy. Cebulę obierz z łupin i opal nad palnikiem. Dodaj ją do wywaru.
- Gotuj rosół przez kolejne półtorej godziny na małym ogniu.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem.
- Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Do zupy można dodać gałązkę świeżego lubczyku i kawałek pora. Dzięki nim rosół będzie miał jeszcze lepszy smak i aromat.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl