Przepis na rosół Makłowicza. Nie zapomnij o tych przyprawach. To one podkreślą smak zupy

Podajemy przepis na rosół Makłowicza. Przygotowanie tradycyjnej zupy nie jest trudne, ale może okazać się dość czasochłonne. Danie będzie miało doskonały smak i aromat, jeśli doda się do niego kilka niezbędnych przypraw.

Rosół to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju. Jak przyrządzić to tradycyjne danie? Aby miało doskonały smak i aromat, warto dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odpowiednią ilość soli i pieprzu. 

Do wydobycia bogatego smaku rosołu będzie potrzebny kurczak oraz antrykot wołowy. 

Zobacz wideo "Queen Cleopatra" - dokument o legendarnej królowej [ZWIASTUN]

Przepis na rosół Makłowicza. Te produkty będą niezbędne

Dobrze jest pamiętać o opaleniu cebuli nad palnikiem przed dodaniem jej do zupy. Dzięki temu zupa nabierze głębszego aromatu i cieplejszej barwy. Stanie się też bardziej klarowna. Rosół najlepiej smakuje z makaronem nitki.

Składniki:

  • dwa litry wody,
  • połowa kurczaka,
  • pół kilograma antrykotu wołowego,
  • cztery marchewki,
  • korzeń pietruszki,
  • kawałek selera,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  • dwa ziarna ziela angielskiego,
  • sól i pieprz do smaku.

Dopraw rosół tymi przyprawami, a będzie miał idealny smak 

Przyrządzenie klasycznej zupy zajmuje około dwóch godzin. 

Przygotowanie:

  1. Zalej mięso zimną wodą w garnku i zagotuj je.
  2. Przypraw wywar liściem laurowym i ziarnami ziela angielskiego.
  3. Gotuj całość przez godzinę na małym ogniu.
  4. Umyj marchew, seler i korzeń pietruszki. Obierz warzywa, pokrój w mniejsze kawałki i dodaj je do zupy. Cebulę obierz z łupin i opal nad palnikiem. Dodaj ją do wywaru.
  5. Gotuj rosół przez kolejne półtorej godziny na małym ogniu. 
  6. Pod koniec gotowania dopraw zupę solą i pieprzem.
  7. Podawaj rosół z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Do zupy można dodać gałązkę świeżego lubczyku i kawałek pora. Dzięki nim rosół będzie miał jeszcze lepszy smak i aromat.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: