Leczo - przepis na pyszny obiad w trzech krokach. Połącz składniki i ciesz się idealnym smakiem

Leczo - przepis na danie, które sprawdzi się w różnych okolicznościach. Jego idealny smak sprawi, że goście z pewnością sięgną po dokładkę. Jak je przyrządzić? Wystarczy pokroić składniki i wrzucić je na patelnię.

Szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczne danie obiadowe? Przedstawiamy przepis na leczo, które zachwyca smakiem i aromatem. Ta potrawa jest bardzo uniwersalna - można ją podawać z różnymi dodatkami, które będą jej idealnym uzupełnieniem. Sprawdzą się przede wszystkim tradycyjne gotowane ziemniaki, chleb i różnego rodzaju kasze. Kluczem do doskonałego smaku będą jednak przyprawy takie jak np. słodka papryka w proszku.

Zobacz wideo Katarzyna Cerekwicka zajmuje się swoimi fanami jako psycholog? Ciężko ją poznać w tym wydaniu

Leczo. Przepis na wyśmienity obiad. Te przyprawy podkreślą smak potrawy

Danie z papryki i cukinii warto doprawić do smaku papryką w proszku. Inne przyprawy, jakie dobrze komponują się z leczo to oregano i bazylia. Pomidory krojone można zastąpić dwoma świeżymi pomidorami.

Składniki:

  • dwie papryki,
  • dwie cukinie,
  • biała cebula,
  • trzy ząbki czosnku,
  • opakowanie pomidorów krojonych,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • słodka papryka w proszku,
  • ostra papryka w proszku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Danie można podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i pokrój w kostkę papryki i cukinie. Posiekaj cebulę i czosnek.
  2. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, dodaj ząbki czosnku. Po kilku minutach na patelnię wrzuć pokrojoną paprykę z cukinią i smaż całość przez co najmniej pięć minut, od czasu do czasu mieszając całość.
  3. Następnie dodaj do dania krojone pomidory i koncentrat, dopraw leczo słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. Gotuj całość na małym ogniu przez około piętnaście minut. Warzywa powinny zmięknąć.    

Z czym podawać leczo? Jako dodatek doskonale sprawdzą się ugotowane ziemniaki, kasza jaglana lub kromka chleba. Poza tym można przyrządzić sałatkę z rukoli i świeżych pomidorów. Ciekawym rozwiązaniem będzie też przygotowanie tortilli zapiekanej z leczo.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA