Ciasto bez pieczenia to prawdziwy ratunek, gdy brakuje w domu odpowiedniego sprzętu. Przygotujesz je w każdych warunkach - na wakacjach, w akademiku, czy w przyczepie kempingowej. Nazwa deseru Leniwiec również nie wzięła się znikąd. To doskonały przepis na dni, w których nie chce nam się wysilać i stać wiele godzin przy kuchennym blacie. Wystarczy gryz tego ciasta, by zakochać się w nim na dobre.
Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem. Na dno wykładamy podłużne, słodkie biszkopty. Formę odstawiamy na bok i zajmujemy się przygotowaniem kremu. W połowie przygotowanej gorącej wody rozpuszczamy dwie łyżeczki żelatyny. Dokładnie mieszamy składniki. Następnie 400 ml śmietany ubijamy na wysokich obrotach, aż do uzyskania gęstej, puszystej masy. Dolewamy do niej cienkim strumieniem kajmak oraz ostudzony roztwór wody i żelatyny. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.
Teraz należy przygotować drugi rodzaj kremu. Wystarczy pozostałą śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijana dodajemy ekstrakt z wanilii oraz pozostałą żelatynę rozmieszaną w reszcie gorącej wody. Oba kremy powinny zawierać roztwór żelatyny. Dzięki temu zetną się pod wpływem zimna i śmietana nie rozpuści się oraz nie ugnie tak łatwo pod ciężarem kolejnych warstw.
Na pierwszą warstwę biszkoptów przekładamy masę śmietanową z kajmakiem. Całość delikatnie rozsmarowujemy i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptów. Dopiero na tę część przekładamy drugi krem śmietanowy i ponownie układamy ostatnią już warstwę słodkich ciastek. Całość należy oprószyć grubą warstwą kakao i owinąć formę folią spożywczą. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny. Samo przygotowanie jest o wiele szybsze niż czas oczekiwania na ścięcie się kremów, jednak smak deseru wszystko wynagrodzi. Ciasto bez pieczenia leniwiec smakuje wręcz obłędnie. Zanim się obejrzysz, nie zostanie ani okruszek. Smacznego!