Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które najpierw się gotuje, a później piecze. Taką przekąskę możesz zrobić zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Okazuje się, że nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje. Sprawdź nasz przepis na ptysie z kremem na słodko. Gdy je zaserwujesz, możesz mieć pewność, że bliscy poproszą o dokładkę.
Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym
Prosty przepis na ptysie. Przygotuj się, że rodzina poprosi o więcej
Ptysie należy zacząć od przygotowania ciasta.
Składniki:
- 1 szklanka wody;
- 2 łyżki masła;
- pół łyżeczki soli;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 5 jajek.
Sposób przygotowania:
- Zagotuj w garnku wodę, masło i sól. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj do powstania gładkiego ciasta. Po pojawieniu się białego nalotu przełóż ciasto do miski.
- Wyrabiaj ciasto, dodając po jednym jajku. Nie zapomnij również dodać proszku do pieczenia. Gdy ciasto będzie już gęste, wyłóż blachę do pieczenia papierem.
- Przy pomocy łyżki wykładaj na blasze ciasto — powinno mieć wielkość mandarynki.
- Piecz ciasto w piekarniku z funkcją termoobiegu, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
- Po 35-40 minutach, gdy ciasto będzie miało złoty kolor, wyjmij je z piekarnika.
- Ciepłe ptysie przekrój poziomo na połowy. Jeśli zauważysz kawałki wilgotnego ciasta, możesz usunąć je łyżką.
Jak zrobić ptysie? Sekret tkwi w kremie
Nawet idealne ciasto ptysiowe nie będzie smakować dobrze, jeśli nie umiemy przygotować pasującego do niego kremu. W wersji na słodko istotne są odpowiednie połączenia i ubijanie. Czego potrzebujesz?
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki wody;
- 6 białek;
- 2 łyżeczki soku z cytryny;
- cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka wodę i wsyp cukier. Gotuj do czasu, aż zgęstnieje i będzie miało temperaturę 120 stopni Celsjusza.
- Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Wlewaj stopniowo zagotowaną wodę z cukrem i ubijaj krem, aż będzie miał temperaturę pokojową.
- Przełóż masę do rękawa cukierniczego, wykładaj na jednej części ptysia, a drugą częścią przykrywaj. Posyp ptysie cukrem pudrem. Smacznego!