Czasem nie zdążę do końca wyłożyć ciasta, a już znikają z talerzy. Wszyscy uwielbiamy te ptysie

Jak zrobić ptysie? Nawet jeśli umiesz przygotować idealne ciasto, na nic się to zda, jeśli krem nie będzie udany. Na szczęście nie jest to trudne. Prosty przepis na ptysie nie wymaga ogromu zaangażowania, a możesz mieć pewność, że wszyscy poproszą o dokładkę.

Ptysie przygotowuje się z ciasta parzonego, które najpierw się gotuje, a później piecze. Taką przekąskę możesz zrobić zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Okazuje się, że nie jest to wcale tak trudne, jak się wydaje. Sprawdź nasz przepis na ptysie z kremem na słodko. Gdy je zaserwujesz, możesz mieć pewność, że bliscy poproszą o dokładkę.

Zobacz wideo Ptysie z kremem z marakui i sosem czekoladowym

Prosty przepis na ptysie. Przygotuj się, że rodzina poprosi o więcej

Ptysie należy zacząć od przygotowania ciasta

Składniki:

  • 1 szklanka wody;
  • 2 łyżki masła;
  • pół łyżeczki soli;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 5 jajek.

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj w garnku wodę, masło i sól. Powoli dodawaj mąkę i mieszaj do powstania gładkiego ciasta. Po pojawieniu się białego nalotu przełóż ciasto do miski.
  2. Wyrabiaj ciasto, dodając po jednym jajku. Nie zapomnij również dodać proszku do pieczenia. Gdy ciasto będzie już gęste, wyłóż blachę do pieczenia papierem.
  3. Przy pomocy łyżki wykładaj na blasze ciasto — powinno mieć wielkość mandarynki.
  4. Piecz ciasto w piekarniku z funkcją termoobiegu, rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po 35-40 minutach, gdy ciasto będzie miało złoty kolor, wyjmij je z piekarnika.
  6. Ciepłe ptysie przekrój poziomo na połowy. Jeśli zauważysz kawałki wilgotnego ciasta, możesz usunąć je łyżką.

Jak zrobić ptysie? Sekret tkwi w kremie

Nawet idealne ciasto ptysiowe nie będzie smakować dobrze, jeśli nie umiemy przygotować pasującego do niego kremu. W wersji na słodko istotne są odpowiednie połączenia i ubijanie. Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • 1,5 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki wody;
  • 6 białek;
  • 2 łyżeczki soku z cytryny;
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę i wsyp cukier. Gotuj do czasu, aż zgęstnieje i będzie miało temperaturę 120 stopni Celsjusza.
  2. Ubij białka z sokiem z cytryny na sztywną pianę. Wlewaj stopniowo zagotowaną wodę z cukrem i ubijaj krem, aż będzie miał temperaturę pokojową.
  3. Przełóż masę do rękawa cukierniczego, wykładaj na jednej części ptysia, a drugą częścią przykrywaj. Posyp ptysie cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.