• Link został skopiowany

Niezawodny sposób na dżem truskawkowy. Babcia zawsze robiła go z tym przepisem. To mój smak dzieciństwa

Dżem truskawkowy z przepisu babci to letni przysmak zamknięty w słoiku. Nie obejdzie się bez dorodnych owoców sezonowych - najlepiej tych z polskich upraw. Reszta dosłownie robi się sama, bo wystarczy gotować truskawki z dodatkami, zamknąć rarytas w szkle i odłożyć na półkę w spiżarni. Tej receptury nie da się podrobić, to dla mnie smak dzieciństwa.
Domowy dżem truskawkowy z nietypowymi dodatkami. Znakomity przepis z notesu babci (zdjęcie ilustracyjne)
Lucinda Hershberger / Unsplash

Zamiast po raz kolejny kupować sklepowe przetwory, postaw na te domowej roboty. Takie rarytasy nie tylko są o wiele smaczniejsze, ale i pozbawione sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. Co najważniejsze, można decydować także o dodanym cukrze, co dla wielu osób jest wyznacznikiem. Nie ma zatem na co czekać - pora zakasać rękawy i szykować jedyny w swoim rodzaju dżem truskawkowy z przepisu babci!

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z truskawkami? Wypróbuj babciny przepis. Potrzebujesz tylko trzech składników

Dżem truskawkowy z babcinego przepisu to poezja smaków i słodki powrót do dzieciństwa

Nie da się ukryć, że domowe wyroby są najlepsze pod słońcem. Dotyczy to soków, passat, konfitur, kiszonek czy gotowych dań, które spokojnie mogą czekać na swoją kolej nawet przez kilka miesięcy. Prawdziwym rarytasem jest także dżem truskawkowy. Jego wybitny smak idealnie komponuje się z pieczywem, ciastami i wypiekami czy naleśnikami. Warto zatem samodzielnie go przygotować, bazując na dorodnych, soczystych truskawkach z polskich upraw.

Przygotowanie truskawkowego dżemu to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy nabyć piękne, soczyste owoce i poświęcić odrobinę czasu w kuchni. Reszta dosłownie robi się sama! Truskawki wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Wszystko gotujemy tak długo, aż powstanie piękny dżem, który następnie przekładamy do szklanych słoików. To idealna metoda na zgromadzenie zimowych zapasów i wykorzystanie truskawek, które jak doskonale wiadomo, o tej porze roku smakują najlepiej. 

Takiego dżemu truskawkowego nie znajdziesz w żadnym sklepie. Babcina metoda jest na złoty medal

Składniki: 

  • 2 kg truskawek,
  • 500 g cukru,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od dokładnego umycia i odszypułkowania truskawek. Następnie włóż je do naczynia, zasyp cukrem i dokładnie wymieszaj.
  2. Tak przygotowane owoce pod wpływem cukru puszczą sok. Warto je zatem odstawić na całą dobę w chłodne miejsce, ale nie do lodówki.
  3. Następnego dnia skrop je sokiem z cytryny. Naczynie postaw na palniku i gotuj truskawki przez trzy godziny na małym ogniu. 
  4. Pamiętaj, by całość co jakiś czas mieszać. W ten sposób unikniesz przypaleń, a całość będzie się równomiernie przygotowywać.
  5. Na koniec przygotuj małe, wyparzone słoiczki i przelej do nich gorący dżem. Naczynia szczelnie zakręć i odwróć do góry denkami, by zakrętki się zassały.
  6. Pozostaw w ciepłym miejscu do całkowitego ostygnięcia. Przełóż do spiżarni i gotowe, smacznego!
Więcej o: