Zamiast po raz kolejny kupować sklepowe przetwory, postaw na te domowej roboty. Takie rarytasy nie tylko są o wiele smaczniejsze, ale i pozbawione sztucznych dodatków, konserwantów czy barwników. Co najważniejsze, można decydować także o dodanym cukrze, co dla wielu osób jest wyznacznikiem. Nie ma zatem na co czekać - pora zakasać rękawy i szykować jedyny w swoim rodzaju dżem truskawkowy z przepisu babci!
Nie da się ukryć, że domowe wyroby są najlepsze pod słońcem. Dotyczy to soków, passat, konfitur, kiszonek czy gotowych dań, które spokojnie mogą czekać na swoją kolej nawet przez kilka miesięcy. Prawdziwym rarytasem jest także dżem truskawkowy. Jego wybitny smak idealnie komponuje się z pieczywem, ciastami i wypiekami czy naleśnikami. Warto zatem samodzielnie go przygotować, bazując na dorodnych, soczystych truskawkach z polskich upraw.
Przygotowanie truskawkowego dżemu to przysłowiowa bułka z masłem. Wystarczy nabyć piękne, soczyste owoce i poświęcić odrobinę czasu w kuchni. Reszta dosłownie robi się sama! Truskawki wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Wszystko gotujemy tak długo, aż powstanie piękny dżem, który następnie przekładamy do szklanych słoików. To idealna metoda na zgromadzenie zimowych zapasów i wykorzystanie truskawek, które jak doskonale wiadomo, o tej porze roku smakują najlepiej.
Składniki:
Sposób przygotowania: