Ciasta wielkanocne - przepis na mazurek wielkanocny
Ciasta wielkanocne, które przygotowujemy na święta to tylko i wyłącznie nasza indywidualna decyzja. Wszystko zależy od naszych preferencji i tego, jakie desery lubimy. Jednym z najbardziej popularnym i charakterystycznym ciastem, które kojarzy się z Wielkanocą, jest mazurek. Jest pyszny, ale przede wszystkim bardzo efektowny, a jego dekoracja to połączenie wspaniałych kolorów i smaku. Oto przepis na mazurek na kruchym cieście z krówkami i konfiturą morelową.
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g masła
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3 żółtka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru
- cukier waniliowy do smaku
Składniki na masę i dekoracje:
- łyżeczka kakao
- konfitura morelowa
- około 26 sztuk krówek
- bakalie
- 2 łyżeczki mleka
Przygotowanie:
- Łączymy ze sobą mąki, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto do powstania jednolitej masy.
- Wałkujemy ciasto na blaszce do pieczenia, a następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Około 30 minut.
- Rozpuszczamy krówki w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
- Na wystudzone ciasto smarujemy konfiturę morelową i równomiernie rozprowadzamy masę krówkową.
Tradycyjne ciasto wielkanocne - co symbolizuje pascha wielkanocna?
Tradycyjne ciasto wielkanocne, czyli pascha kryje w sobie pewną symbolikę. Ma kształt sześcianu, który symbolizuje grobowiec, z którego zmartwychwstał Jezus Chrystus. Wierzch ciasta zdobiony jest krzyżem, co także nawiązuje do Chrystusa. Zazwyczaj ozdabiane jest barwnymi jajkami, które są symbolem życia i narodzin. W tradycyjnych polskich domach przepis na paschę wielkanocną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Należy wspomnieć, że także przygotowywanie paschy ma symboliczne znaczenie. Mieszanie składników oraz ich pieczenie ma odzwierciedlać mękę i cierpienie Chrystusa, a także radość ze Zmartwychwstania. Wspólne spożywanie paschy wielkanocnej z całą rodziną jest nie tylko przyjemnie spędzonym czasem, ale też wyrazem radości i wspólnoty.
Ciasto na święta wielkanocne - przepis na tradycyjną paschę wielkanocną
Oto przepis na tradycyjną paschę wielkanocną:
Składniki:
- 200 g cukru
- 500 g twarogu
- 200 g masła
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- skórka otarta z 1 cytryny
- 100 g rodzynek
- owoce kandyzowane do dekoracji
Przygotowanie:
- Twaróg odcedzamy z nadmiaru płynów, dobrze odsączamy i przecieramy ser przez sitko.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Umieszczamy w misce przetarty ser, dodajemy ostudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Wszystko mieszamy.
- Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i cytryny oraz rodzynki.
- Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy do masy serowej żółtka, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.
- Formę na paschę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
- Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i przykrywamy go folią spożywczą.
- Paschę wstawiamy na noc do lodówki, aby się dobrze schłodziła.
- Następnego dnia dekorujemy ciasto kandyzowanymi owocami.
Ciasto wielkanocne. Przepisy na ciasta bez pieczenia. Wielkanocny sernik na zimno
Najlepsze ciasta wielkanocne to takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się zatem przepisy na ciasta bez pieczenia. Jednym z takich deserów jest wielkanocny sernik na zimno, na który przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 100 ml śmietanki
- 750 g sera twarogowego z wiaderka
- 2 łyżki żelatyny
- 100 g cukru pudru
- 3 żółtka
- opakowanie galaretki
- opakowanie biszkoptów
- opakowanie cukru waniliowego
- owoce
Przygotowanie:
- Formę wykładamy biszkoptami.
- W letniej wodzie rozpuszczamy żelatynę i gotujemy przez parę minut.
- Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
- Twaróg łączymy ze śmietanką i powoli dodajemy do masy jajecznej.
- Dodajemy żelatynę.
- Całość mieszamy.
- Serową masę przekładamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie robimy galaretkę.
- Na stężały wierzch sernika wykładamy owoce i całość zalewamy galaretką.
- Ponownie wstawiamy do lodówki na trzy godziny.
Zobacz też: Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne