Oto ciasta wielkanocne, które jako pierwsze kojarzą się ze świętami Wielkiej Nocy

Oto ciasta wielkanocne, które jako pierwsze kojarzą się ze świętami Wielkiej Nocy. Tradycją jest, że każdego roku pojawiają się one na stole właśnie w trakcie obchodu tych świąt. Znane są nie tylko w Polsce, ale także w innych kulturach.

Ciasta wielkanocne - przepis na mazurek wielkanocny

Ciasta wielkanocne, które przygotowujemy na święta to tylko i wyłącznie nasza indywidualna decyzja. Wszystko zależy od naszych preferencji i tego, jakie desery lubimy. Jednym z najbardziej popularnym i charakterystycznym ciastem, które kojarzy się z Wielkanocą, jest mazurek. Jest pyszny, ale przede wszystkim bardzo efektowny, a jego dekoracja to połączenie wspaniałych kolorów i smaku. Oto przepis na mazurek na kruchym cieście z krówkami i konfiturą morelową.

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g masła
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 żółtka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka cukru pudru
  • cukier waniliowy do smaku

Składniki na masę i dekoracje:

  • łyżeczka kakao
  • konfitura morelowa
  • około 26 sztuk krówek
  • bakalie
  • 2 łyżeczki mleka

Przygotowanie:

  1. Łączymy ze sobą mąki, cukier waniliowy, cukier puder, proszek do pieczenia, masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto do powstania jednolitej masy.
  2. Wałkujemy ciasto na blaszce do pieczenia, a następnie nakłuwamy je widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do uzyskania złotego koloru. Około 30 minut.
  3. Rozpuszczamy krówki w kąpieli wodnej, dodajemy kakao i mleko. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
  4. Na wystudzone ciasto smarujemy konfiturę morelową i równomiernie rozprowadzamy masę krówkową. 

Tradycyjne ciasto wielkanocne - co symbolizuje pascha wielkanocna?

Tradycyjne ciasto wielkanocne, czyli pascha kryje w sobie pewną symbolikę. Ma kształt sześcianu, który symbolizuje grobowiec, z którego zmartwychwstał Jezus Chrystus. Wierzch ciasta zdobiony jest krzyżem, co także nawiązuje do Chrystusa. Zazwyczaj ozdabiane jest barwnymi jajkami, które są symbolem życia i narodzin. W tradycyjnych polskich domach przepis na paschę wielkanocną jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Należy wspomnieć, że także przygotowywanie paschy ma symboliczne znaczenie. Mieszanie składników oraz ich pieczenie ma odzwierciedlać mękę i cierpienie Chrystusa, a także radość ze Zmartwychwstania. Wspólne spożywanie paschy wielkanocnej z całą rodziną jest nie tylko przyjemnie spędzonym czasem, ale też wyrazem radości i wspólnoty. 

Ciasto na święta wielkanocne - przepis na tradycyjną paschę wielkanocną

Oto przepis na tradycyjną paschę wielkanocną:

Składniki:

  • 200 g cukru
  • 500 g twarogu
  • 200 g masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g rodzynek
  • owoce kandyzowane do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Twaróg odcedzamy z nadmiaru płynów, dobrze odsączamy i przecieramy ser przez sitko.
  2. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Umieszczamy w misce przetarty ser, dodajemy ostudzone masło, ekstrakt waniliowy oraz cukier. Wszystko mieszamy.
  4. Następnie dodajemy skórkę z pomarańczy i cytryny oraz rodzynki.
  5. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. 
  6. Dodajemy do masy serowej żółtka, sok z cytryny i dokładnie mieszamy.
  7. Następnie dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników. 
  8. Formę na paschę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
  9. Masę przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i przykrywamy go folią spożywczą. 
  10. Paschę wstawiamy na noc do lodówki, aby się dobrze schłodziła. 
  11. Następnego dnia dekorujemy ciasto kandyzowanymi owocami.

Ciasto wielkanocne. Przepisy na ciasta bez pieczenia. Wielkanocny sernik na zimno

Najlepsze ciasta wielkanocne to takie, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzą się zatem przepisy na ciasta bez pieczenia. Jednym z takich deserów jest wielkanocny sernik na zimno, na który przepis znajduje się poniżej.

Składniki:

  • 100 ml śmietanki
  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 100 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • opakowanie galaretki
  • opakowanie biszkoptów
  • opakowanie cukru waniliowego
  • owoce

Przygotowanie:

  1. Formę wykładamy biszkoptami. 
  2. W letniej wodzie rozpuszczamy żelatynę i gotujemy przez parę minut.
  3. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  4. Twaróg łączymy ze śmietanką i powoli dodajemy do masy jajecznej.
  5. Dodajemy żelatynę.
  6. Całość mieszamy.
  7. Serową masę przekładamy do formy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. W tym czasie robimy galaretkę.
  8. Na stężały wierzch sernika wykładamy owoce i całość zalewamy galaretką.
  9. Ponownie wstawiamy do lodówki na trzy godziny. 

Zobacz też: Jajka nadziewane zielonym farszem, w którym nie ma ani grama awokado, a są wyjątkowo pyszne

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.