• Link został skopiowany

Jak udekorować jajka faszerowane? Ekspresowe przepisy na ciekawe dekoracje

Dekoracja stołu wielkanocnego to nie tylko gotowe ozdoby sklepowe, ale też ciekawie zaserwowane dania, hołdujące zasadzie ''jedzenia oczami''. Jeśli chcemy, aby nasz stół utrzymany był w takiej właśnie koncepcji, to z pewnością warto poznać sposoby na to, jak udekorować jajka faszerowane, aby cieszyły oko i zachęcały do skosztowania. Wypróbuj ciekawe patenty, które na pewno ucieszą najmłodszych członków rodziny.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Jajka faszerowane to przekąska, która pojawia się na naszych stołach najczęściej w okresie wielkanocnym, choć sięgać po nią można przecież cały okrągły rok. Przystawka ułożona na dekoracyjnym talerzu wygląda bardzo smakowicie, zwłaszcza jeśli ozdobimy ją np. świeżą rzeżuchą lub kiełkami. A może dać się ponieść fantazji i pójść trochę dalej? Wystarczy wykorzystać np. szczypiorek, aby z jajka faszerowanego stworzyć koszyczek. Żółte nadzienie jajka w połączeniu z oczami z ziarenek czarnego pieprzu stworzy z kolei pięknego wielkanocnego kurczaczka. 

Zobacz wideo Wielkanoc bez niej nie istnieje. Oto najszybszy przepis na najlepszą ćwikłę z chrzanem

Czym faszerować jajka? Postaw na wiosenne kolory na stole

Intensywna zieleń, czerwień, żółć - to kolory, które kojarzą nam się ze Świętami Wielkanocnymi i powiewem wiosny. Pięknie wyglądają nie tylko za oknem, ale też na naszych stołach, a dokładniej - serwowanych na nim daniach. Czym faszerować jajka, aby wyglądały barwnie i smacznie? Do tego celu można użyć wielu produktów. Mogą to być np.:

  • czerwony - papryka, suszone pomidory
  • zielony - szpinak, papryka, brokuł, groszek, świeże zioła do dekoracji
  • żółty - papryka, żółtko połączone z odrobiną kurkumy
  • pomarańczowy - marchewka, wędzony łosoś
  • różowy - ugotowany burak, drobno pokrojona szynka konserwowa 

Pomysły na jajka faszerowane. Jak zrobić świątecznego kurczaczka?

Jest wiele symboli świątecznych, którymi można się zainspirować, aby powstały świetne pomysły na jajka faszerowane. Jednym z nich jest wielkanocny kurczaczek. Jak go zrobić na talerzu? Instrukcja poniżej:

  • Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut), a następnie studzimy i obieramy ze skorupek
  • Kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka
  • Żółtka umieszczamy w misce, rozdrabniamy widelcem i łączymy z dowolnymi składnikami farszu (np. majonez, drobno pokrojona żółta papryka)
  • Nadziewamy połówki jajek
  • Wycinamy oczka (np. z czarnych oliwek), dziubek oraz grzebień (np. z marchewki lub czerwonej papryki)
  • Elementy kurczaczka układamy na jajkach   

Zobacz też: Czarna babka skradnie show w święta. Piaskowa i jogurtowa nie mają do niej podjazdu

Jajka faszerowane na Święta Wielkanocne. Pomysł na wielkanocny koszyk na talerzu 

Kolejnym elementem, który nierozerwalnie wiąże się ze świętami, jest koszyczek wielkanocny. Jajka faszerowane na Święta Wielkanocne również można przygotować na jego wzór. Jak? Szczegóły poniżej:

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
  • Przygotowujemy ulubiony farsz (np. z żółtek, pieczarek, majonezu, szczypiorku, suszonych pomidorów, szynki, żółtego sera itp.)
  • Jajka kroimy na połówki (wzdłuż węższej strony)
  • Do zrobienia uchwytu koszyczków wykorzystujemy szczypiorek
  • Szczypiorek zaginamy w ten sposób, aby stworzył uchwyt
  • Przykładamy do połówki jajka i nakładamy farsz tak, aby były pod nim schowane końcówki szczypiorkowego uchwytu
  • Za pomocą rękawa cukierniczego wypełnionego majonezem możemy zrobić falbankę koszyczka

Przepisy - jajka faszerowane jako kwiaty. Jak zrobić tulipany z jajek?

Nietuzinkowość to słowo, które bardzo dobrze opisuje kreatywne przepisy. Jajka faszerowane można podać na różne sposoby. My proponujemy zrobić z nich wiosenny bukiet. Jak to zrobić? Szczegóły poniżej.

  • Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy
  • Od spodu każdego jajka robimy nacięcie ''na krzyż'' i ostrożnie wyjmujemy żółtka
  • Żółtka umieszczamy w misce, dodajemy majonez, przyprawiamy solą i pieprzem
  • Blendujemy na gładką masę lub rozgniatamy widelcem
  • Napełniamy farszem przygotowane wcześniej jajka (można do tego celu użyć rękawa cukierniczego)
  • Na talerzu układamy szczypiorek (jako łodygi), a na nim napełnione farszem jajka

Które jajka faszerowane lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: