Sałatka z pieczarkami. Sprawdzone przepisy na imprezową przekąskę

Sałatka z pieczarkami to pewniak w imprezowym menu. Prosta i wszystkim znana, zawsze dobrze komponuje się z innymi przystawkami.

Sałatka z pieczarek: dodatek do obiadu

Sałatka z pieczarek to jedno z najpopularniejszych dań, które często goszczą na naszych stołach. Jest to możliwe dzięki powszechnej dostępności pieczarek oraz temu, że bez względu na porę roku można je znaleźć na półkach sklepów i smakują one zawsze tak samo. Wybierając pieczarki do sałatki, zwracajmy uwagę, aby były one białe i jędrne, gdyż jest to oznaką świeżości. Pomarszczone, gdzieniegdzie brązowiejące pieczarki to produkt, który na półce spędził już dość czasu i nie nadaje się do spożycia. 

Najprostsza sałatka z pieczarek do obiadu to zwyczajne duszone pieczarki z cebulką dymką. Aby ją przygotować wystarczy umyć, osuszyć i zetrzeć pieczarki na tarce. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle klarowanym na złoto. Następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż cała woda wyparuje. Podajemy ciepłe do obiadu.

Jak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Niezbędna będzie odpowiednia temperatura. Zdjęcie ilustracyjne, Alena Kazlouskaya/shutterstock.comJak przechowywać pieczarki, żeby nie ściemniały? Kilka przydatnych porad

Sałatka z marynowanymi pieczarkami: przepis

Sałatka z marynowanymi pieczarkami to z kolei świetny pomysł na przystawkę, kiedy urządzamy przyjęcie, np. urodziny, imieniny lub komunię. Do jej przygotowania potrzebne będą:

Składniki: 40 dag sera żółtego, słoik marynowanych pieczarek, 4-5 ogórków kiszonych, groszek konserwowy, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez, śmietana, musztarda, pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Groszek odsączamy na sitku i dodajemy do sera.
  3. Marynowane pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do poprzednich składników, podobnie postępujemy z ogórkami oraz jajkami.
  4. Przygotowujemy sos: w misce mieszamy kilka łyżek majonezu, śmietany i łagodnej musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  5. Łączymy składniki z sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki - sałatka jest najlepsza po kilku godzinach. 
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa

Jeśli marzy ci się efektowna przekąska, to bez wątpienia sprawdzi się tu warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi. Aby ją przygotować potrzebujesz:

Składniki: słoik marynowanych pieczarek, 3-4 marchewki, 2 piersi z kurczaka, cebula, 2-3 ogórki konserwowe, 3-4 kawałki papryki konserwowej, puszka kukurydzy, kilka liści kapusty pekińskiej, 5 jajek ugotowanych na twardo, przyprawa gyros, szczypiorek, majonez, musztarda, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na małą kostkę, obtoczyć gyrosem i podsmażyć.
  2. Marchew i jajka ugotować.
  3. Tortownicę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą 
  4. Na dnie ułożyć ciasno pieczarki (kapeluszami do dołu). Posypać je posiekanym szczypiorkiem.
  5. Marchewkę pokroić w kosteczkę i wysypać na pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem i posmarować cienką warstwą majonezu.
  6. Wyłożyć kurczaka, a następnie drobno posiekaną cebulę.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wysypać jako kolejną warstwę. Ponownie doprawić solą i pieprzem i smarować majonezem.
  8. Jajka pokroić w kostkę i ułożyć z nich kolejną warstwę, którą następnie należy posmarować cienko musztardą i posypać szatkowaną kapustą pekińską.
  9. Gotową sałatkę nakryć i wstawić do lodówki na co najmniej sześć godzin.
  10. Przed podaniem tortownicę przekręcić do góry dnem, wysypując zawartość na talerz. Zdjąć obręcz i sałatka gotowa. 

Pieczarki w cieście - pomysł na imprezową przekąskęPieczarki w cieście ? pomysł na imprezową przekąskę

Sałatka z pieczarek i jajek

Jeśli pozostały ci w lodówce pieczarki to pamiętaj, że zawsze możesz zrobić z nich szybkie danie. Sałatka z pieczarek i jajek ugotowanych na twardo to świetna przekąska, w sam raz na kolację lub do wzięcia ze sobą do pracy. Połączyć ją można praktycznie z dowolnymi lubianymi warzywami: dobrze połączy się z cebulą, kukurydzą, groszkiem, ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, ale też brokułem czy porem. Taka sałatka będzie zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu i śmietany, gdyż są to produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. 

Zobacz też: Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem. Przepis na prostą przekąskę, którą zdobędziesz serca gości

Więcej o: