Sałatka z pieczarek to jedno z najpopularniejszych dań, które często goszczą na naszych stołach. Jest to możliwe dzięki powszechnej dostępności pieczarek oraz temu, że bez względu na porę roku można je znaleźć na półkach sklepów i smakują one zawsze tak samo. Wybierając pieczarki do sałatki, zwracajmy uwagę, aby były one białe i jędrne, gdyż jest to oznaką świeżości. Pomarszczone, gdzieniegdzie brązowiejące pieczarki to produkt, który na półce spędził już dość czasu i nie nadaje się do spożycia.
Najprostsza sałatka z pieczarek do obiadu to zwyczajne duszone pieczarki z cebulką dymką. Aby ją przygotować wystarczy umyć, osuszyć i zetrzeć pieczarki na tarce. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle klarowanym na złoto. Następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż cała woda wyparuje. Podajemy ciepłe do obiadu.
Sałatka z marynowanymi pieczarkami to z kolei świetny pomysł na przystawkę, kiedy urządzamy przyjęcie, np. urodziny, imieniny lub komunię. Do jej przygotowania potrzebne będą:
Składniki: 40 dag sera żółtego, słoik marynowanych pieczarek, 4-5 ogórków kiszonych, groszek konserwowy, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez, śmietana, musztarda, pieprz, sól
Przygotowanie:
Jeśli marzy ci się efektowna przekąska, to bez wątpienia sprawdzi się tu warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi. Aby ją przygotować potrzebujesz:
Składniki: słoik marynowanych pieczarek, 3-4 marchewki, 2 piersi z kurczaka, cebula, 2-3 ogórki konserwowe, 3-4 kawałki papryki konserwowej, puszka kukurydzy, kilka liści kapusty pekińskiej, 5 jajek ugotowanych na twardo, przyprawa gyros, szczypiorek, majonez, musztarda, sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli pozostały ci w lodówce pieczarki to pamiętaj, że zawsze możesz zrobić z nich szybkie danie. Sałatka z pieczarek i jajek ugotowanych na twardo to świetna przekąska, w sam raz na kolację lub do wzięcia ze sobą do pracy. Połączyć ją można praktycznie z dowolnymi lubianymi warzywami: dobrze połączy się z cebulą, kukurydzą, groszkiem, ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, ale też brokułem czy porem. Taka sałatka będzie zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu i śmietany, gdyż są to produkty o wysokiej zawartości tłuszczu.
Zobacz też: Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem. Przepis na prostą przekąskę, którą zdobędziesz serca gości