Sałatka z pieczarkami. Sprawdzone przepisy na imprezową przekąskę

Sałatka z pieczarkami to pewniak w imprezowym menu. Prosta i wszystkim znana, zawsze dobrze komponuje się z innymi przystawkami.

Sałatka z pieczarek: dodatek do obiadu

Sałatka z pieczarek to jedno z najpopularniejszych dań, które często goszczą na naszych stołach. Jest to możliwe dzięki powszechnej dostępności pieczarek oraz temu, że bez względu na porę roku można je znaleźć na półkach sklepów i smakują one zawsze tak samo. Wybierając pieczarki do sałatki, zwracajmy uwagę, aby były one białe i jędrne, gdyż jest to oznaką świeżości. Pomarszczone, gdzieniegdzie brązowiejące pieczarki to produkt, który na półce spędził już dość czasu i nie nadaje się do spożycia. 

Najprostsza sałatka z pieczarek do obiadu to zwyczajne duszone pieczarki z cebulką dymką. Aby ją przygotować wystarczy umyć, osuszyć i zetrzeć pieczarki na tarce. Pokrojoną drobno cebulkę podsmażamy na maśle klarowanym na złoto. Następnie wrzucamy na patelnię pieczarki i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut, aż cała woda wyparuje. Podajemy ciepłe do obiadu.

Sałatka z marynowanymi pieczarkami: przepis

Sałatka z marynowanymi pieczarkami to z kolei świetny pomysł na przystawkę, kiedy urządzamy przyjęcie, np. urodziny, imieniny lub komunię. Do jej przygotowania potrzebne będą:

Składniki: 40 dag sera żółtego, słoik marynowanych pieczarek, 4-5 ogórków kiszonych, groszek konserwowy, 6 jajek ugotowanych na twardo, majonez, śmietana, musztarda, pieprz, sól

Przygotowanie:

  1. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. 
  2. Groszek odsączamy na sitku i dodajemy do sera.
  3. Marynowane pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do poprzednich składników, podobnie postępujemy z ogórkami oraz jajkami.
  4. Przygotowujemy sos: w misce mieszamy kilka łyżek majonezu, śmietany i łagodnej musztardy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  5. Łączymy składniki z sosem i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki - sałatka jest najlepsza po kilku godzinach. 
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa

Jeśli marzy ci się efektowna przekąska, to bez wątpienia sprawdzi się tu warstwowa sałatka z pieczarkami marynowanymi. Aby ją przygotować potrzebujesz:

Składniki: słoik marynowanych pieczarek, 3-4 marchewki, 2 piersi z kurczaka, cebula, 2-3 ogórki konserwowe, 3-4 kawałki papryki konserwowej, puszka kukurydzy, kilka liści kapusty pekińskiej, 5 jajek ugotowanych na twardo, przyprawa gyros, szczypiorek, majonez, musztarda, sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić na małą kostkę, obtoczyć gyrosem i podsmażyć.
  2. Marchew i jajka ugotować.
  3. Tortownicę okrągłą o średnicy 22 cm wyłożyć folią spożywczą 
  4. Na dnie ułożyć ciasno pieczarki (kapeluszami do dołu). Posypać je posiekanym szczypiorkiem.
  5. Marchewkę pokroić w kosteczkę i wysypać na pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem i posmarować cienką warstwą majonezu.
  6. Wyłożyć kurczaka, a następnie drobno posiekaną cebulę.
  7. Kukurydzę odsączyć z zalewy i wysypać jako kolejną warstwę. Ponownie doprawić solą i pieprzem i smarować majonezem.
  8. Jajka pokroić w kostkę i ułożyć z nich kolejną warstwę, którą następnie należy posmarować cienko musztardą i posypać szatkowaną kapustą pekińską.
  9. Gotową sałatkę nakryć i wstawić do lodówki na co najmniej sześć godzin.
  10. Przed podaniem tortownicę przekręcić do góry dnem, wysypując zawartość na talerz. Zdjąć obręcz i sałatka gotowa. 

Sałatka z pieczarek i jajek

Jeśli pozostały ci w lodówce pieczarki to pamiętaj, że zawsze możesz zrobić z nich szybkie danie. Sałatka z pieczarek i jajek ugotowanych na twardo to świetna przekąska, w sam raz na kolację lub do wzięcia ze sobą do pracy. Połączyć ją można praktycznie z dowolnymi lubianymi warzywami: dobrze połączy się z cebulą, kukurydzą, groszkiem, ogórkami kiszonymi lub konserwowymi, ale też brokułem czy porem. Taka sałatka będzie zdrowa pod warunkiem, że nie przesadzimy z ilością majonezu i śmietany, gdyż są to produkty o wysokiej zawartości tłuszczu. 

Zobacz też: Pieczarki z grilla z serem i szpinakiem. Przepis na prostą przekąskę, którą zdobędziesz serca gości

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.