Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem
Placek z rabarbarem - przekonaj się, jaki jest prosty w wykonaniu
Placek z rabarbarem to idealne ciasto na czerwiec. Warto wiedzieć, że rabarbar posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Dodatkowo to dzięki rabarbarowi ciasto nie jest suche. Możemy podawać je jako deser lub przekąskę w ciągu dnia. Przepis na klasyczne ciasto z rabarbarem znajdziesz poniżej:
Przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem:
Składniki:
- 4 duże jaja
- około 250 gramów cukru
- 1 cukier waniliowy
- około 125 ml oleju roślinnego
- około 1,5 szklanki mąki pszennej
- około jednej łyżeczki proszku do pieczenia
- połowa łyżeczki sody spożywczej
- kilka łodyg rabarbaru - około pół kilo
- dodatkowo: cynamon i cukier puder - do posypania gotowego ciasta
Wykonanie w kilku krokach:
- W pierwszej kolejności zajmujemy się rabarbarem. Musimy go umyć, odciąć liście i pokroić na plastry.
- Następnie w misce umieszczamy jajka, oba rodzaje cukru. Całość musimy dokładnie ubić na jednolitą, ale puszystą masę.
- W kolejnym etapie dodajemy stopniowo olej. Pamiętamy, że w międzyczasie musimy miksować masę.
- Do drugiej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę i łączymy ją z pozostałymi produktami sypkimi. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Sypkie składniki dodajemy stopniowo do wcześniej ubitej masy. Miksujemy i dalej powtarzamy czynność.
- Gotową masę przekładamy do foremki, na niej układamy rabarbar i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Proces pieczenia powinien potrwać około 45 minut. Optymalna temperatura to około 180 stopni.
Ciasto z rabarbarem i kruszonka - duet idealny
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką nie jest wcale trudne, jak się to może wydawać. Wiele osób zraża się tego typu wypiekami, a szkoda. Rabarbarowa drożdżówka jest przepyszna i do tego sycąca. Dostarcza nam wielu prozdrowotnych składników i poprawia nasz nastrój. Sprawdź, jak wykonać domowe ciasto drożdżowe o smaku rabarbaru.
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem:
Składniki na ciasto:
- około 2 szklanek mąki typu tortowego
- około 250 gramów cukru
- około 3 dużych jajek
- 1 szklanka mleka
- połowa szklanki oleju roślinnego
- szczypta soli
- około 3 małych opakowań drożdży
- kilka łodyg rabarbaru - około 500 gramów
Składniki na kruszonkę:
- około 3/4 szklanki mąki typu pszennego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 kostki masła
Wykonanie:
- Wsypujemy do miski przesianą mąkę. Do środka wsypujemy drożdże. Dodajemy cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut.
- Dalej dodajemy sól, jajka - muszą być one wcześniej ubite, olej. Całość znowu dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie. Należy je przykryć bawełnianą ściereczką.
- Potem mieszamy ponownie.
- Do przygotowanej blaszki wyłożyć masę ciasta. Następnie rozłożyć umyty i pokrojony rabarbar i wcześniej przygotowaną kruszonkę (połączyć składniki na kruszonkę, następnie schłodzić).
- Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.
Ciasto z rabarbarem i budyniem bez drożdży
Ciasto z rabarbarem i budyniem to propozycja dla tych, którzy nie mogą spożywać drożdży. Receptura poniżej:
Składniki na ciasto:
- około 500 gramów mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
- około 3/4 szklanki białego cukru
- połowa małego opakowania cukru waniliowego
- 1 kostka masła
- 3 duże żółtka
Składniki na nadzienie ciasta:
- kilka łodyg rabarbaru
- 2 budynie o smaku waniliowym
- 3 standardowe szklanki mleka krowiego
- 5 dużych łyżek cukru
- połowa opakowania cukru waniliowego
- do posypania po wierzchu - cukier puder
Wykonanie:
- Przesiewamy mąkę i przesypujemy ją do miski.
- Dalej dodajemy wszystkie sypkie składniki.
- Następnie dorzucamy rozdrobnione masło.
- Całość rozcieramy ze sobą.
- Dalej dodajemy same żółtka.
- W kolejnym kroku wykonujemy gładkie ciasto - kulkę. Dzielimy ją na 2 części.
- Jedną - wkładamy do lodówki.
- Drugą - układamy na spodzie przygotowanej blaszki.
- Następnie przechodzimy do przygotowania nadzienia. Budyń mieszamy z 1 szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami.
- Do gotującego się mleka z cukrami, dodajemy budyń. Wszystko bardzo szybko mieszamy i gotujemy.
- Następnie przygotowujemy rabarbar. Myjemy go, odcinamy liście, kroimy na plastry. Wykładamy je na ciasto.
- Na to kładziemy masę budyniową i przykrywamy ciastem, które włożyliśmy wcześniej do lodówki.
- Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem.
Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju. Przepis, który warto wykorzystać podczas wiosennych przyjęć