Placki z rabarbarem - błyskawiczny letni deser, który wszystkim smakuje

Placki z rabarbarem to doskonała propozycja deseru na letni podwieczorek, a nawet słodkie śniadanie. W połączeniu z przepysznym kakao zrobi furorę. Ciasto z rabarbarem jest proste, tanie, a do tego szybkie. Sprawdź, jak je wykonać.
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Placek z rabarbarem - przekonaj się, jaki jest prosty w wykonaniu

Placek z rabarbarem to idealne ciasto na czerwiec. Warto wiedzieć, że rabarbar posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Dodatkowo to dzięki rabarbarowi ciasto nie jest suche. Możemy podawać je jako deser lub przekąskę w ciągu dnia. Przepis na klasyczne ciasto z rabarbarem znajdziesz poniżej:

Przepis na ciasto biszkoptowe z rabarbarem:

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • około 250 gramów cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • około 125 ml oleju roślinnego
  • około 1,5 szklanki mąki pszennej
  • około jednej łyżeczki proszku do pieczenia
  • połowa łyżeczki sody spożywczej
  • kilka łodyg rabarbaru - około pół kilo
  • dodatkowo: cynamon i cukier puder - do posypania gotowego ciasta

Wykonanie w kilku krokach:

  1. W pierwszej kolejności zajmujemy się rabarbarem. Musimy go umyć, odciąć liście i pokroić na plastry.
  2. Następnie w misce umieszczamy jajka, oba rodzaje cukru. Całość musimy dokładnie ubić na jednolitą, ale puszystą masę.
  3. W kolejnym etapie dodajemy stopniowo olej. Pamiętamy, że w międzyczasie musimy miksować masę.
  4. Do drugiej miski wsypujemy przesianą przez sito mąkę i łączymy ją z pozostałymi produktami sypkimi. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Sypkie składniki dodajemy stopniowo do wcześniej ubitej masy. Miksujemy i dalej powtarzamy czynność.
  6. Gotową masę przekładamy do foremki, na niej układamy rabarbar i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Proces pieczenia powinien potrwać około 45 minut. Optymalna temperatura to około 180 stopni.

Kompot z rabarbaru (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić kompot z rabarbaru? Najlepsze przepisy na orzeźwiający napój na upalne dni

Ciasto z rabarbarem i kruszonka - duet idealny

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką nie jest wcale trudne, jak się to może wydawać. Wiele osób zraża się tego typu wypiekami, a szkoda. Rabarbarowa drożdżówka jest przepyszna i do tego sycąca. Dostarcza nam wielu prozdrowotnych składników i poprawia nasz nastrój. Sprawdź, jak wykonać domowe ciasto drożdżowe o smaku rabarbaru.

Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem:

Składniki na ciasto:

  • około 2 szklanek mąki typu tortowego
  • około 250 gramów cukru
  • około 3 dużych jajek
  • 1 szklanka mleka
  • połowa szklanki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • około 3 małych opakowań drożdży
  • kilka łodyg rabarbaru - około 500 gramów

Składniki na kruszonkę:

  • około 3/4 szklanki mąki typu pszennego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 kostki masła

Wykonanie:

  1. Wsypujemy do miski przesianą mąkę. Do środka wsypujemy drożdże. Dodajemy cukier. Całość zalewamy ciepłym mlekiem i mieszamy. Następnie ciasto odstawiamy na około 30 minut.
  2. Dalej dodajemy sól, jajka - muszą być one wcześniej ubite, olej. Całość znowu dokładnie mieszamy.
  3. Odstawiamy na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie. Należy je przykryć bawełnianą ściereczką.
  4. Potem mieszamy ponownie.
  5. Do przygotowanej blaszki wyłożyć masę ciasta. Następnie rozłożyć umyty i pokrojony rabarbar i wcześniej przygotowaną kruszonkę (połączyć składniki na kruszonkę, następnie schłodzić).
  6. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 40 minut.

rabarbar pod kruszonkąRabarbar pod kruszonką letni deser z kilku składników. Palce lizać

Ciasto z rabarbarem i budyniem bez drożdży

Ciasto z rabarbarem i budyniem to propozycja dla tych, którzy nie mogą spożywać drożdży. Receptura poniżej:

Składniki na ciasto:

  • około 500 gramów mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 3/4 szklanki białego cukru
  • połowa małego opakowania cukru waniliowego
  • 1 kostka masła
  • 3 duże żółtka

Składniki na nadzienie ciasta:

  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 standardowe szklanki mleka krowiego
  • 5 dużych łyżek cukru
  • połowa opakowania cukru waniliowego
  • do posypania po wierzchu - cukier puder

Wykonanie:

  1. Przesiewamy mąkę i przesypujemy ją do miski.
  2. Dalej dodajemy wszystkie sypkie składniki.
  3. Następnie dorzucamy rozdrobnione masło.
  4. Całość rozcieramy ze sobą.
  5. Dalej dodajemy same żółtka.
  6. W kolejnym kroku wykonujemy gładkie ciasto - kulkę. Dzielimy ją na 2 części.
  7. Jedną - wkładamy do lodówki.
  8. Drugą - układamy na spodzie przygotowanej blaszki.
  9. Następnie przechodzimy do przygotowania nadzienia. Budyń mieszamy z 1 szklanką mleka. Pozostałą część mleka gotujemy z cukrami.
  10. Do gotującego się mleka z cukrami, dodajemy budyń. Wszystko bardzo szybko mieszamy i gotujemy.
  11. Następnie przygotowujemy rabarbar. Myjemy go, odcinamy liście, kroimy na plastry. Wykładamy je na ciasto.
  12. Na to kładziemy masę budyniową i przykrywamy ciastem, które włożyliśmy wcześniej do lodówki.
  13. Ciasto pieczemy w temperaturze około 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem.

Zobacz też: Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju. Przepis, który warto wykorzystać podczas wiosennych przyjęć

Więcej o: