• Link został skopiowany

Drożdżówka z rabarbarem zamiast budyniu - sprawdź prosty przepis

Drożdżówka z rabarbarem to nowa jakość tego przysmaku, zamiast samej słodyczy może miło zaskoczyć, nieco kwaskowatym letnim smakiem. Marzą Ci się drożdżówki handmade? Sprawdź pyszny przepis poniżej.
Drożdżówka z rabarbarem. Zdjęcie ilustracyjne
Lukasz Nowak/shutterstock

Rabarbar należy do wyjątkowej grupy smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Różowa łodyżka z dodatkiem cukru stanowiła naturalną formę batonika. Każdy, kto tęskni za tym beztroskim czasem, może postawić w kuchni na nostalgiczny rabarbar

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - przepis 

Podczas urlopu, kiedy mamy trochę więcej wolnego czasu perspektywa własnoręcznie upieczonych drożdżówek idealnie wpisuje się w wakacyjny slow life. Każdy, kto planuje mini przyjęcie lub po prostu rodzinny wyjazd w prosty i szybki sposób może przygotować naturalny posiłek. Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to ciekawa alternatywa dla gotowych, słodkich bułek. Przepis na drożdżówkę z rabarbarem prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Przepis na drożdżówkę z rabarbarem - lista składników 

Część produktów z pewnością znajdziesz w kuchni, po świeży rabarbar najlepiej jest wybrać się na targ lub do przydomowego ogródka. Co będzie potrzebne do stworzenia tej nieoczywistej drożdżówki? Pełną listę produktów prezentujemy poniżej: 

Składniki na ciasto:

  • mąka- 500 g
  • mleko- 1 szklanka 
  • jajka- 3 sztuki 
  • cukier- pół szklanki 
  • masło- 125 g
  • drożdże- 50 g
  • olejek 

Składniki na kruszonkę: 

  • masło- ¼ kostki 
  • cukier- pół szklanki 
  • mąka- pół szklanki 

Dodatkowo:

Na koniec ciasto można polać też lukrem lub zostać przy wersji z kruszonką.

Przepis na drożdżówkę z rabarbarem krok po kroku:

  1. Do schłodzonego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże oraz niewielka ilość cukru i mąki.
  2. Mieszamy, aż do powstania jednolitej masy i pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką lub ręcznikiem papierowym. 
  3. W kolejnym kroku przesiewamy resztę mąki do miski, i ubijamy jajka z cukrem. 
  4. Do przesianej mąki należy dodać drożdże, a później jajka. 
  5. Roztopione wcześniej masło studzimy i wlewamy do miski. 
  6. Ciasto następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią.
  7. Należy je następnie odstawić do wyrośnięcia.
  8. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na w miarę równe kawałeczki. 
  9. Przepis na kruszonkę: do miski należy wsypać mąkę, następnie dodajemy masło oraz cukier. Następnie zagniatamy ciasto i rozkruszamy na kawałki. 
  10. Wcześniej zrobione ciasto drożdżowe po wyrośnięciu rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. 
  11. Na ciasto rozkładamy rabarbar i posypujemy całość kruszonką. 
  12. Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut aż do momentu, gdy drożdżówka stanie się rumiana. Na koniec całość polewamy lukrem, lub serwujemy tylko z kruszonką. 

Zobacz też: Fit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upały

Więcej o: