Drożdżówka z rabarbarem zamiast budyniu - sprawdź prosty przepis

Drożdżówka z rabarbarem to nowa jakość tego przysmaku, zamiast samej słodyczy może miło zaskoczyć, nieco kwaskowatym letnim smakiem. Marzą Ci się drożdżówki handmade? Sprawdź pyszny przepis poniżej.

Rabarbar należy do wyjątkowej grupy smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Różowa łodyżka z dodatkiem cukru stanowiła naturalną formę batonika. Każdy, kto tęskni za tym beztroskim czasem, może postawić w kuchni na nostalgiczny rabarbar

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - przepis 

Podczas urlopu, kiedy mamy trochę więcej wolnego czasu perspektywa własnoręcznie upieczonych drożdżówek idealnie wpisuje się w wakacyjny slow life. Każdy, kto planuje mini przyjęcie lub po prostu rodzinny wyjazd w prosty i szybki sposób może przygotować naturalny posiłek. Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to ciekawa alternatywa dla gotowych, słodkich bułek. Przepis na drożdżówkę z rabarbarem prezentujemy poniżej. 

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Przepis na drożdżówkę z rabarbarem - lista składników 

Część produktów z pewnością znajdziesz w kuchni, po świeży rabarbar najlepiej jest wybrać się na targ lub do przydomowego ogródka. Co będzie potrzebne do stworzenia tej nieoczywistej drożdżówki? Pełną listę produktów prezentujemy poniżej: 

Składniki na ciasto:

  • mąka- 500 g
  • mleko- 1 szklanka 
  • jajka- 3 sztuki 
  • cukier- pół szklanki 
  • masło- 125 g
  • drożdże- 50 g
  • olejek 

Składniki na kruszonkę: 

  • masło- ¼ kostki 
  • cukier- pół szklanki 
  • mąka- pół szklanki 

Dodatkowo:

Na koniec ciasto można polać też lukrem lub zostać przy wersji z kruszonką.

Przepis na drożdżówkę z rabarbarem krok po kroku:

  1. Do schłodzonego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże oraz niewielka ilość cukru i mąki.
  2. Mieszamy, aż do powstania jednolitej masy i pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką lub ręcznikiem papierowym. 
  3. W kolejnym kroku przesiewamy resztę mąki do miski, i ubijamy jajka z cukrem. 
  4. Do przesianej mąki należy dodać drożdże, a później jajka. 
  5. Roztopione wcześniej masło studzimy i wlewamy do miski. 
  6. Ciasto następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią.
  7. Należy je następnie odstawić do wyrośnięcia.
  8. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na w miarę równe kawałeczki. 
  9. Przepis na kruszonkę: do miski należy wsypać mąkę, następnie dodajemy masło oraz cukier. Następnie zagniatamy ciasto i rozkruszamy na kawałki. 
  10. Wcześniej zrobione ciasto drożdżowe po wyrośnięciu rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. 
  11. Na ciasto rozkładamy rabarbar i posypujemy całość kruszonką. 
  12. Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut aż do momentu, gdy drożdżówka stanie się rumiana. Na koniec całość polewamy lukrem, lub serwujemy tylko z kruszonką. 

Zobacz też: Fit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upały

Więcej o:
Copyright © Agora SA