Rabarbar należy do wyjątkowej grupy smaków, które pamiętamy z dzieciństwa. Różowa łodyżka z dodatkiem cukru stanowiła naturalną formę batonika. Każdy, kto tęskni za tym beztroskim czasem, może postawić w kuchni na nostalgiczny rabarbar.
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką - przepis
Podczas urlopu, kiedy mamy trochę więcej wolnego czasu perspektywa własnoręcznie upieczonych drożdżówek idealnie wpisuje się w wakacyjny slow life. Każdy, kto planuje mini przyjęcie lub po prostu rodzinny wyjazd w prosty i szybki sposób może przygotować naturalny posiłek. Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to ciekawa alternatywa dla gotowych, słodkich bułek. Przepis na drożdżówkę z rabarbarem prezentujemy poniżej.
Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?
Przepis na drożdżówkę z rabarbarem - lista składników
Część produktów z pewnością znajdziesz w kuchni, po świeży rabarbar najlepiej jest wybrać się na targ lub do przydomowego ogródka. Co będzie potrzebne do stworzenia tej nieoczywistej drożdżówki? Pełną listę produktów prezentujemy poniżej:
Składniki na ciasto:
- mąka- 500 g
- mleko- 1 szklanka
- jajka- 3 sztuki
- cukier- pół szklanki
- masło- 125 g
- drożdże- 50 g
- olejek
Składniki na kruszonkę:
- masło- ¼ kostki
- cukier- pół szklanki
- mąka- pół szklanki
Dodatkowo:
Na koniec ciasto można polać też lukrem lub zostać przy wersji z kruszonką.
Przepis na drożdżówkę z rabarbarem krok po kroku:
- Do schłodzonego mleka dodajemy rozdrobnione drożdże oraz niewielka ilość cukru i mąki.
- Mieszamy, aż do powstania jednolitej masy i pozostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką lub ręcznikiem papierowym.
- W kolejnym kroku przesiewamy resztę mąki do miski, i ubijamy jajka z cukrem.
- Do przesianej mąki należy dodać drożdże, a później jajka.
- Roztopione wcześniej masło studzimy i wlewamy do miski.
- Ciasto następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią.
- Należy je następnie odstawić do wyrośnięcia.
- Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na w miarę równe kawałeczki.
- Przepis na kruszonkę: do miski należy wsypać mąkę, następnie dodajemy masło oraz cukier. Następnie zagniatamy ciasto i rozkruszamy na kawałki.
- Wcześniej zrobione ciasto drożdżowe po wyrośnięciu rozkładamy na blasze z papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
- Na ciasto rozkładamy rabarbar i posypujemy całość kruszonką.
- Ciasto pieczemy w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut aż do momentu, gdy drożdżówka stanie się rumiana. Na koniec całość polewamy lukrem, lub serwujemy tylko z kruszonką.
Zobacz też: Fit ciasto z rabarbarem i truskawkami. Przepis idealny na upały