Sałatka szwedzka: odrobina lata na jesiennym lub zimowym talerzu

Sałatka szwedzka to popularny sposób na zamknięcie ogórków w słoikach, tak by można je było jeść przez cały rok. Obok ogórków kiszonych i konserwowych takie sałatki to najczęściej przygotowywane przetwory z ogórków. Sprawdzamy, jak przygotować sałatkę, po którą szczególnie chętnie sięgniemy zimą.

Sałatka z ogórków: szwedzka wyłącznie z nazwy!

Ta sałatka z ogórków szwedzka jest tylko z nazwy. Nie przeszkadza jej to jednak być popularnym dodatkiem do kanapek, sałatek, burgerów czy dań obiadowych. Może być stosowana w diecie bezglutenowej, wegetariańskiej oraz wegańskiej. Jest łatwa w przygotowaniu i ma niedużą kaloryczność. Oto podstawowy, klasyczny przepis, który można dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych.

Składniki:

  • 2 kg małych ogórków gruntowych,
  • 2 średnie marchewki (200 gramów),
  • 2 875 ml wody (11,5 szklanek o pojemności 250 ml),
  • 500 ml octu spirytusowego 10% (2 szklanki),
  • niecałe pół szklanki soli,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 łyżeczki ziaren gorczycy,
  • 18 ziaren ziela angielskiego,
  • 18 ziaren czarnego pieprzu.

Należy przygotować sześć słoików o pojemności 720 ml każdy. Ogórki umyć bardzo dokładnie pod zimną, bieżącą wodą. Odciąć końce ogórków i pokroić ogórki w plasterki (grubość plasterków zależy od naszych preferencji, lepiej jednak by nie przekraczała 2 mm). Pokrojone w plasterki ogórki umieścić w dużej misce. Do garnka wlać dwa litry zimnej wody, wsypać ok. pół szklanki soli i mieszać tak długo, aż sól się rozpuści. Następnie wodę przelać do miski z ogórkami, przemieszać całość i odstawić na 1 do 3 godzin (nie wstawiać do lodówki, ale też nie ustawiać w słonecznym miejscu). Czas moczenia zależy od grubości plasterków – im grubsze, tym moczymy je dłużej. Po tym czasie ogórki dokładnie odcedzić – wodę wylać, a ogórki odłożyć do miski. Marchewki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Rozdzielić po równo do słoików. Do każdego słoika wsypać po pół łyżeczki ziaren gorczycy, a także po trzy ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu. W słoikach umieścić plasterki ogórków, wypełniając prawie całe słoiki, ale nie upychając ich za dużo. Przygotować zalewę: do garnka wlać 3,5 szklanki wody, wsypać 2 szklanki cukru, zagotować, mieszając do momentu, aż cały cukier się rozpuści. Następnie wlać 2 szklanki octu spirytusowego 10 % i ponownie doprowadzić do wrzenia, po czym wyłączyć. Słoiki z sałatką zalewać jeszcze gorącą zalewą. Warto przemieszać zawartość słoików (np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków) i gdy zajdzie taka potrzeba – uzupełnić w nich zalewę tak, by przykrywała ogórki. Słoiki zakręcić i poddać pasteryzacji. Na dnie szerokiego garnka ułożyć bawełnianą ściereczkę lub pieluchę tetrową. Słoiki ustawić obok siebie tak, by się ze sobą nie stykały. Wlać wodę do 3/5 wysokości słoików. Podgrzewać na palniku o średniej mocy, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i pasteryzować około 10 minut. Następnie ustawić słoiki do góry dnem na minimum 10 minut. Po tym czasie słoiki z sałatką przenieść do chłodnego i zacienionego, suchego pomieszczenia. Sałatka będzie gotowa do jedzenia po tygodniu.

Ogórki w słoikachPlanujecie robić ogórki? Źle przechowywane mogą się nie udać

Sałatka szwedzka: przepis dla amatorów łagodniejszych smaków

Choć jedna jest sałatka szwedzka, przepis w każdym domu modyfikowany jest wedle upodobań jedzących. Jedni stawiają na dodatek cebuli i czosnku, inni wręcz przeciwnie, preferują smaki łagodniejsze. Dla tych ostatnich podajemy przepis na sałatkę słodszą i delikatniejszą, niż gotowe sałatki ze sklepu, w której ponadto nie znajdziemy cebuli i gorczycy.

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 2,5 - 3,5 szklanki octu 10%,
  • 5 szklanek cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1 czubata łyżka soli,
  • 2 szklanki wody.

Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki, przełożyć do miski, dosypać 3 szklanki cukru, sól, dolać 1,5 szklanki octu oraz olej. Dokładnie wymieszać i odstawić na ponad 12 godzin. Po tym czasie płyn z ogórków odlać do garnka, dolać do niego wodę i pozostały ocet (tzn. 1 – 2 szklanki, w zależności od upodobań), dosypać resztę cukru, zagotować. Ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą, słoiki zakręcić. Zapasteryzować (około 8 minut od momentu zagotowania).

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Sałatka szwedzka do obiadu: propozycja na zimę

Sałatka szwedzka do obiadu to idealny pomysł zwłaszcza zimą, gdy nie mamy za bardzo dostępu do świeżych warzyw i owoców. Wówczas, wyciągnięty z szafki czy przyniesiony z piwnicy słoik z gotowym produktem okaże się świetnym dodatkiem do wielu potraw, szczególnie mięsnych. Robiąc przetwory na zimę warto więc przygotować sałatkę szwedzką zgodnie z naszymi kulinarnymi upodobaniami. Jeśli nie lubimy zbyt ostrych smaków, postawmy na wersję łagodną. Jednak do niektórych mięs pasuje wręcz sałatka bardziej wytrawna. Wówczas sprawdzi się klasyczna wersja sałatki szwedzkiej. Podczas przygotowywania zawartości słoików, prócz marchewki i podanych w przepisie na klasyczną sałatkę przypraw, można dodać dwie pokrojone w piórka cebule oraz koper włoski, zaś zalewę wzbogacić połową szklanki oleju. Wszystko zależy od naszych upodobań smakowych.

Ogórki kiszone - przepis sprawdzonyOgórki kiszone - przepis sprawdzony przez redakcję. Jak się za nie zabrać?

Sałatka szwedzka z papryką: idealna do kanapek

Sałatka szwedzka z papryką to doskonały przykład na szerokie możliwości modyfikowania znanych i sprawdzonych przepisów. Dodanie papryki podczas przygotowywania sałatki szwedzkiej sprawi, że otrzymamy wytrawną wersję znanej nam sałatki, która szczególnie świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek.

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 250 gramów marchewki,
  • 1 papryka czerwona,
  • pęczek koperku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
  • 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej,
  • pół szklanki octu,
  • pół szklanki oleju,
  • pół szklanki cukru.

Ogórki dokładnie umyć, odciąć końce, pokroić w plastry. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki i cebulę wymieszać z solą i odstawić na godzinę. Po tym czasie zlać nadmiar soku (nie odciskać). Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę umyć i pokroić w kostkę lub paseczki. Czosnek obrać i rozdrobnić. Koperek opłukać i drobno posiekać. Połączyć wszystkie składniki. Przygotować zalewę: pół szklanki octu, pół szklanki cukru i pół szklanki oleju zagotować, mieszając do rozpuszczenia cukru. Warzywa wymieszać z gorącą zalewą, dodać pieprz i odstawić na 12 godzin w ciemne i suche miejsce. Następnie przełożyć do słoików, zamknąć i zapasteryzować (do 15 minut od momentu zagotowania).

Zobacz też: Jaka sałatka z ogórków? Ogórki z przyprawą gyros to najlepsza odpowiedź [PRZEPIS]

Więcej o: