Ciasto z kajmakiem - ekspresowy przepis. Przygotowanie jest banalne proste i bez pieczenia

Zastanawiasz się nad przepisem na ciasto bez pieczenia? A może masz ochotę na deser karmelowy? Ciasto z kajmakiem to idealny pomysł na szybką, domową słodycz. Przygotowanie zajmie ci mało czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt jest gwarantowany.

Więcej domowych wypieków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Kajmak jest częstym dodatkiem do ciast i deserów. Znany jest również pod nazwami: masa kajmakowa, masa korówkowa czy dulce de leche. Powstaje podczas gotowania mleka z cukrem lub poprzez gotowanie puszki z mlekiem skondensowanym przez około 3 godziny.

Ciasto z kajmakiem dobre na każdą okazję

Jeśli nie masz zbyt wielu czasu lub najzwyczajniej pieczenie nie jest twoją mocną stroną, przepis na ciasto z kajmakiem jest dla ciebie idealny. Słodka masa kajmakowa pozwala nam na tworzenie niezliczonej ilości smacznych ciast i deserów. Często pieczenie jest zbędne, co ułatwi nam proces i skróci czas spędzony w kuchni. Kajmak można przygotować samodzielnie w domu.

Przepis na domowe przygotowanie kajmaku znajdziesz w naszym artykule: Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny!

Przepis na szybkie ciasto z kajmakiem - bez pieczenia

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Składniki:

  • 5 szklanek mleka
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • szklanka mąki
  • 4 żółtka 
  • budyń waniliowy
  • ekstrakt waniliowy
  • puszka masy kajmakowej
  • 200 g herbatników
  • płatki migdałowe

Sposób przygotowania:

Do przygotowania masy należy podgrzać w rondelku 4 szklanki mleka, cukier i masło. Do pozostałej szklanki mleka wsypujemy budyń mąkę i ekstrakt waniliowy. Całość dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującego się mleka z masłem. Cały czas mieszamy - masa nie może się zważyć i nie powinny powstać grudki. Gęstą masę ściągamy z ognia.

Blachę wykładamy folią lub papierem. Herbatniki rozkruszamy blenderem lub przy pomocy wałka, dodajemy rozpuszczone masło. Połową herbatników wykładamy dno blachy. Dokładnie dociskamy i tworzymy równy spód. Wlewamy ciepłą masę budyniową i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Odstawiamy do wystudzenia. 

Kajmak lekko podgrzewamy, najlepiej w kąpieli wodnej i rozprowadzamy po cieście. Wyrównujemy i obsypujemy całość płatkami migdałowymi. Ciasto ponownie chłodzimy, a po tym czasie podajemy. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: