Sznycel po wiedeńsku. Poznaj prosty przepis na wykwintne danie!

Sznycel po wiedeńsku: to brzmi dumnie! Jake danie kryje się pod tą nazwą? Z pewnością zaskoczy Cię swoim smakiem, ale też łatwością z jaką można je przygotować!

Sznycel wiedeński czy sznycel po wiedeńsku? W czym tkwi różnica?

Sznycel po wiedeńsku - już sama nazwa wskazuje, że będziemy mieć do czynienia z daniem "z wyższej półki". Jednak poszukując przepisu na takie danie można zauważyć pewne rozbieżności. Pojawiają się bowiem receptury na sznycel po wiedeńsku lub sznycel wiedeński. W czym tkwi różnica? Sznycel wiedeński to danie pochodzące z Austrii, zwane oryginalnie "Wiener schnitzel". Jest to cienki lub inaczej mówiąc mocno rozbity kotlet z cielęciny, panierowany w bułce tartej i serwowany z ziemniaczanym puree lub ziemniaczaną sałatką. Sznycel po wiedeńsku jest bardziej zbliżony do naszego kotleta schabowego i tak jak on powstaje z mięsa wieprzowego i podawany jest z jajkiem sadzonym na wierzchu.

Wiener schnitzel czy bardziej "swojski" sznycel po wiedeńsku? 

Jak już wyżej wspomniano wiener schnitzel ma austriackie korzenie i do jego przygotowania konieczne jest użycie cielęciny. W naszych warunkach wiadomo jednak, że częściej korzysta się z mięsa wieprzowego, dlatego przygotowanie sznycla po wiedeńsku będzie z pewnością łatwiejsze. 

Sznycel po wiedeńsku 

Składniki: 2 plastry schabu, 3 łyżki mąki, 0,5 szklanki bułki tartej, jajko do obtoczenia, 2 łyżki oleju roślinnego, sól i pieprz do smaku, 2 jajka do zaserwowania z kotletami, łyżka masła do smażenia

Przygotowanie:

  1. Rozbij mięso na kotlety o grubości około 4 milimetrów i przypraw solą oraz pieprzem. Obtocz je w mące i jajku, a następnie panieruj w bułce tartej.
  2. Rozgrzej na patelni olej i smaż kotlety najpierw z jednej, następnie z drugiej strony do zarumienienia. Na osobnej patelni rozgrzej masło i wbij jajka. Wysmaż je tak, aby białko zdążyło się ściąć, a żółtko zostało jeszcze płynne. Lepszy efekt uzyskasz smażąc jajka pod przykryciem.
  3. Sznycel po wiedeńsku serwuj pod przykryciem z sadzonych jaj w towarzystwie młodych ziemniaczków lub puree.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Sznycel wiedeński krok po kroku. Przygotuj go już dziś!

Sznycel wiedeński wcale nie jest trudny do przygotowania, zwłaszcza dla osób, które na co dzień mają do czynienia z kuchnią. Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku jak przygotować soczysty sznycel wiedeński.

Składniki: 2 plastry sznycla cielęcego, 3 łyżki mąki, 0,5 szklanki bułki tartej, jajko, 2 łyżki klarowanego masła, 2 łyżki masła klarowanego do podania z kotletem, sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Rozbij plastry mięsa na grubość mniej więcej 4 milimetrów. Z obu stron dopraw je solą i pieprzem, a następnie obtocz w rozmieszanej mące. Zanurz z każdej strony w rozkłóconym jajku i panieruj w bułce tartej. Jeśli lubisz grubszą panierkę, możesz ponownie obtoczyć mięso w jajku i bułce.
  2. Sznycel cielęcy powinien być smażony na maśle klarowanym - rozgrzej tłuszcz na patelni i smaż kotlety przez kilka minut z jednej, później z drugiej strony. Kotlety przewraca się tylko raz, a więc po wysmażeniu pierwszej i przerzuceniu na drugą stronę, na wysmażonej ułóż łyżkę masła i w tej postaci przenieś kotlety na talerz. Podaj go z ziemniaczanym puree, sałatką colesław i kawałkiem cytryny do skropienia. 

Przepis na sznycel cielęcy. O czym pamiętać?

Choć w naszych sklepach cielęcina jest dość powszechnie dostępna, to raczej rzadko korzystamy z niej do przygotowania posiłków. A szkoda, bo mięso to jest znacznie chudsze,  a przez to zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu. Ponadto cielęcina jest doskonałym źródłem białka, żelaza, a także potasu i magnezu - niezwykle ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto jednak pamiętać, że przygotowując składniki potrzebne do realizacji przepisu na sznycel cielęcy trzeba szczególną uwagę poświęcić doborowi odpowiedniej cielęciny. Kupując ją warto zwrócić uwagę na to, aby kawałek mięsa był intensywnie różowy, a delikatne pasma tłuszczu powinny być białe. Ponadto świeże mięso musi mieć przyjemny zapach, który jest dowodem na to, że jest ono pełnowartościowe i nadaje się do spożycia. 

Zobacz też: Znany klasyk w wykonaniu Ewy Wachowicz. Z tym przepisem cordon bleu zrobisz w kilka chwil

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.