Obiad z dwóch dań to nie lada wyzwanie. Nie tylko ze względów logistycznych, ale i tych koncepcyjnych. Znalezienie pomysłu na obiad to prawdziwa zmora każdej osoby, na której barkach spoczywa przygotowywanie codziennych obiadów.
3
istock / kvkirillov
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pomysł na obiad - kotleciki z soczewicy i zupa ogórkowa
Pomysł na obiad szybki i pyszny jest na wagę złota. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy nie mamy na nic czasu. Wyjątkowe potrawy nie muszą być czasochłonne. Nic z tych rzeczy. O czym za chwilę sam się przekonasz.
REKLAMA
Przepis na kotleciki z soczewicy:
Składniki
100 g kuskusu
200 g soczewicy czerwonej
sól, pieprz
natka pietruszki
1 ząbek czosnku
1 czerstwa bułka
olej do smażenia
Kotlecik z soczewicy z surówką z kiszonej kapustyFot. Shutterstock
Wykonanie:
Soczewicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na 20 minut do wody, aby się namoczyła. Później zagotuj na miękko.
Przygotuj kuskus według instrukcji na opakowaniu.
Natkę pietruszki umyj i posiekaj na drobno.
Namocz bułkę.
Wymieszaj wszystkie składniki. Dopraw.
Uformuj kotleciki i przejdź do smażenia.
Przepis na zupę ogórkową:
Składniki:
5 dużych kiszonych ogórków
6 ziemniaków
1 pęczek włoszczyzny
1 litr bulionu
przyprawy: sól, pieprz w ziarnach, liście laurowe, ziele angielskie
opcjonalnie śmietana
Przepis na zupę ogórkowaFot. Shutterstock
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Kiszone ogórki zetrzeć na tarce
Włoszczyznę umyć i zetrzeć na tarce lub pokroić.
Ziemniaki umieścić w bulionie, dodać przyprawy. Kiedy ziemniaki delikatnie się podgotują dodać włoszczyznę i ogórki.
Co na drugie danie na obiad? Podpowiadamy pomysł na cały zestaw obiadowy
Co na drugie danie na obiad? Znalezienie pomysłu na obiad nie należy do łatwych. Czasem trudno jest się zdecydować na konkretną potrawę. Niekiedy brakuje nam kulinarnej weny. Dlatego też spieszymy z pomocą i podpowiadamy, co możesz podać bliskim. Poniżej znajdziesz przepis na cały obiad, składający się z dwóch dań. Przedstawiamy sprawdzoną recepturę na zupę marchewkową z czosnkiem i mięso drobiowe w jabłkach.
Przepis na zupę marchewkową:
Składniki:
6 dużych marchew
8 ziemniaków
1 l bulionu
sól, pieprz
czosnek
pęczek koperku
Zupa marchewkowajuefraphoto /Shutterstock
Wykonanie:
Ugotuj bulion.
Obierz ziemniaki, opłucz i pokrój na mniejsze części.
To samo wykonaj z marchewką.
Przeciśnij czosnek przez praskę.
Włóż ziemniaki do bulionu. Kiedy delikatnie się podgotują, dodaj marchew i czosnek. Dołóż przyprawy.
Rozgrzej piekarnik. Przygotuj folię do pieczenia. Umieść w środku mięso. Pokrój jabłko i marchewkę. Ułóż je obok mięsa.
Przejdź do pieczenia. Piecz przez 20 minut w temperaturze około 180 stopniach.
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Zupa na obiad i drugie danie krok po kroku. Błyskawiczna pomidorowa i kotleciki drobiowo-marchewkowe z czosnkiem
Zupa na obiad i drugie danie nie muszą pochłaniać nam dużej ilości czasu. O czym za chwile się przekonasz. To idealny pomysł na obiad dla dwóch osób. Sprawdź, jak szybko możesz go wykonać.