Jak zrobić masło? Nie uwierzysz jakie to proste. Zaoszczędzisz mnóstwo pieniędzy!

Jak zrobić masło? To pytanie coraz częściej pada w różnych okolicznościach. Wszystko ze względu na to, że ceny tego podstawowego produktu poszybowały w górę. Zatem, aby zaoszczędzić, warto zrobić je samodzielnie. Wystarczy jeden składnik i trochę czasu.
Zobacz wideo Masło bez kalorii, które zachwyciło smakiem? Blanka Lipińska zreflektowała się na Instagramie

Jak zrobić masło? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Wystarczy jeden produkt, szklane naczynie i trochę czasu. Dzięki temu zaoszczędzimy sporo pieniędzy, a nasza domowa wersja smarowidła będzie przepyszna. 

Domowe masło. Jak zrobić je szybko i tanio?

W dobie wysokiej inflacji przerażające ceny dosięgają nas niemal z każdej strony. Prąd, gaz, węgiel, jedzenie. Dosłownie wszystko usuwa nam pieniądze z portfela. Jednak najgorzej pogodzić się z tym, kiedy produkty pierwszej potrzeby stają się wręcz towarem deficytowym.

Koszt masła sięga nawet 15 złotych, mowa tutaj o dobrej jakości tego smarowidła. Jednak nawet te niegdyś tanie odpowiedniki mają już cenę pięciu czy siedmiu złotych. Nic więc dziwnego, że coraz częściej pada pytanie jak zrobić masło. Otóż wystarczy zaopatrzyć się w tłustą śmietanę i słoik. 

Składniki:

  • 500 ml śmietany 30, lub 35-procentowej
  • sól,
  • litrowy słoik.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić masło? Przepis krok po kroku

  1. Słoik wraz z zakrętką myjemy i wyparzamy.
  2. Wlewamy śmietanę i szczelnie zakręcamy szklane naczynie.
  3. Potrząsamy całością energicznie, aż zaczną powstawać pierwsze grudki.
  4. Proces kontynuujemy, do momentu, aż postwstanie jednolita, zbita i żółta masa.

Z 500 ml śmietany uzyskamy około 150 g domowego masła. Jeśli nie chcemy tracić tyle własnej energii, to możemy zrobić masło w nieco inny sposób. Śmietanę przelewamy do wysokiej miski i ubijamy za pomocą miksera na średnich obrotach, dodając nieco soli. Kiedy ze śmietany oddzieli się tłuszcz, powstanie masło. Wodnista część to po prostu maślanka. 

Masełko najlepiej smakuje na świeżym pieczywie w połączeniu z konfiturami, miodem lub szczypiorkiem. Jednak jesienną porą warto dodać go do leśnych grzybów

Więcej o: