Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, które powinno się spożywać dość często, zwłaszcza jesienią i zimą. Niestety podczas gotowania unosi się niezbyt przyjemny zapach. Można go złagodzić dodając do garnka pewne produkty. Przedstawiamy kilka metod, dzięki którym gotowanie tego warzywa już nie będzie zmorą w kuchni.
Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach pochodzący z gotowania kapusty, wystarczy dodać do garnka skórkę chleba razowego albo orzechy włoskie. Dzięki tej metodzie zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się woni kapusty w kuchni. Skórka chleba razowego jest neutralna i nie spowoduje zmiany smaku dania. Ten sposób można stosować podczas gotowania kapuśniaków, bigosów i gołąbków.
Istnieją też inne metody, dzięki którym zapach kapusty zostanie pochłonięty. Przydadzą się patelnia lub garnek z wodą.
Kolejnym produktem, jaki pomoże w walce z nieprzyjemnym zapachem kapusty będą orzechy włoskie. Wystarczy dodać kilka do gotującej się kapusty. Innymi "pochłaniaczami" jest kawa mielona, majeranek i mięta. Jak to zrobić? Wystarczy wsypać kawę na patelnię i lekko ją przyrumienić na małym ogniu. Jeśli chodzi o majeranek i miętę, należy zagotować je w niewielkiej ilości wody z solą i pieprzem. Dzięki temu w kuchni przeważy ziołowy aromat.
Jednak kiedy zapach z kapusty już się rozniósł po domu, można po prostu dokładnie wywietrzyć wszystkie pomieszczenia.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl