Gotujesz kapustę, ale nie chcesz, żeby roznosił się jej zapach? Mamy na to sposób

Zapach unoszący się podczas gotowania kapusty nie przypada każdemu do gustu. Co zrobić, aby się go pozbyć? Istnieje kilka metod, które pomogą w zlikwidowaniu uporczywego zapachu. Można wykorzystać między innymi skórkę razowego chleba.

Kapusta to bardzo zdrowe warzywo, które powinno się spożywać dość często, zwłaszcza jesienią i zimą. Niestety podczas gotowania unosi się niezbyt przyjemny zapach. Można go złagodzić dodając do garnka pewne produkty. Przedstawiamy kilka metod, dzięki którym gotowanie tego warzywa już nie będzie zmorą w kuchni.   

Zobacz wideo Pizza z białym sosem i grzybami

Zapachu kapusty pozbędziesz się dzięki skórce chleba razowego

Aby zneutralizować nieprzyjemny zapach pochodzący z gotowania kapusty, wystarczy dodać do garnka skórkę chleba razowego albo orzechy włoskie. Dzięki tej metodzie zapobiegniesz rozprzestrzenianiu się woni kapusty w kuchni. Skórka chleba razowego jest neutralna i nie spowoduje zmiany smaku dania. Ten sposób można stosować podczas gotowania kapuśniaków, bigosów i gołąbków.

Istnieją też inne metody, dzięki którym zapach kapusty zostanie pochłonięty. Przydadzą się patelnia lub garnek z wodą. 

Orzechy włoskie i mielona kawa - prosty sposób na kapuściany zapach

Kolejnym produktem, jaki pomoże w walce z nieprzyjemnym zapachem kapusty będą orzechy włoskie. Wystarczy dodać kilka do gotującej się kapusty. Innymi "pochłaniaczami" jest kawa mielona, majeranek i mięta. Jak to zrobić? Wystarczy wsypać kawę na patelnię i lekko ją przyrumienić na małym ogniu. Jeśli chodzi o majeranek i miętę, należy zagotować je w niewielkiej ilości wody z solą i pieprzem. Dzięki temu w kuchni przeważy ziołowy aromat.

Jednak kiedy zapach z kapusty już się rozniósł po domu, można po prostu dokładnie wywietrzyć wszystkie pomieszczenia.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.