Wbrew pozorom do przygotowania placków twarogowych na słodko wcale nie potrzebujemy cukru. Ten fakt powinien zadowolić wszystkie osoby będące na diecie ketogenicznej oraz prowadzące zdrowy i zrównoważony styl życia. Czy fit placki twarogowe mogą zatem być smaczne? Zdecydowanie tak!
Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Fit placuszki twarogowe – składniki:
Fit placuszki twarogowe - przygotowanie:
Do przygotowania placuszków twarogowych z bananem potrzebujemy miski, patelni, blendera oraz widelca. W pierwszej kolejności rozgniatamy widelcem twaróg oraz banana. Następnie dodajemy mąkę, jajko, serek naturalny oraz erytrol. Wszystkie składniki mieszamy aż do czasu uzyskania jednolitej masy. Jeśli chcemy, by placuszki wyszły bardziej puszyste, w oddzielnej misce ubijamy białko z 1 jajka (żółtko nie jest nam potrzebne).
Na patelni rozgrzewamy olej lub łyżeczkę masła klarowanego, a następnie przechodzimy do delikatnego zmieszania wieloskładnikowej masy z ubitym białkiem. Łyżką przekładamy tak powstałą masę na patelnię, formując niewielkie placki. Smażymy je z obu stron przez około 2,5-3 minuty, a później przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z tłuszczu.
Placuszki możemy podawać z bananem pokrojonym w plastry, innymi ulubionymi owocami oraz jogurtem naturalnym.
Pyszne danie gotowe w zaledwie kilka minut. Taki posiłek z pewnością zasmakuje i małym, i dużym. Smacznego!