Biała kiełbasa pęka i jest sucha w środku? Babcia stosuje jeden prosty trik przed ugotowaniem

Biała kiełbasa to niezbędny składnik wielkanocnego żuru oraz wielu innych świątecznych potraw. Jednak bardzo często zdarza się, że podczas gotowania kiełbaski pękają lub stają się suche. Wówczas pada pytanie co zrobić, aby następnym razem uniknąć kulinarnej wpadki.
Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Biała kiełbasa pęka i jest sucha, to bardzo częste zjawisko. Jednak przed Wielkanocą mnożą się wątpliwości dotyczące przygotowywania niektórych potraw. Nic w tym dziwnego, w końcu kiedy przyrządzamy coś raz w roku, ciężko zapamiętać wszystkie fakty. Dlatego przydadzą się triki kuchenne.

Dlaczego biała kiełbasa pęka podczas gotowania?

W odróżnieniu od klasycznej kiełbasy biała wersja mięsnego przysmaku jest dużo bardziej delikatna. Dotyczy to nie tylko smaku, ale także osłonki. Popularnym błędem jest wrzucanie kiełbasy do wrzątku i gotowanie na średnim lub dużym ogniu. Bez względu na to jak długo będziemy gotować ten produkt, możemy mieć pewność, że popęka. 

Wszystko za sprawą zbyt wysokiej temperatury wody. Jednak moja babcia, która przez lata pracowała w szkolnej stołówce jako kucharka, stosowała zawsze prosty trik. Przed wrzuceniem białej kiełbasy do wody nakłuwała ją w kilku miejscach za pomocą zwykłej wykałaczki. Ta metoda sprawiała, że pętelki nigdy nie pękły.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ile gotować białą kiełbasę? Nie tylko czas jest istotny

Kolejną złotą zasadą podczas gotowania białej kiełbasy jest odpowiednia temperatura. Wodę zagotowujemy. Zestawiamy z palnika. Nie należy wrzucać kiełbasy to wrzątku, lecz do gorącej wody. Mięsną przekąskę parzymy pod przykryciem przez 20 minut. W przeciwnym razie duże zbyt duże ciśnienie sprawi, że biała kiełbasa popęka.

Po ugotowaniu można także obsmażyć kiełbaskę. W tym celu wystarczy na patelni rozgrzać nieco oleju lub smalcu i obsmażyć kiełbasę na małym ogniu z obu stron, aż będą złociste. Na Wielkanoc lub tuż po świętach można przyrządzić także pyszne pierogi z farszem kiełbasianym. Dzięki temu nie zmarnujemy nadmiaru kupionego jedzenia.

Więcej o:
Copyright © Agora SA