Te dania możesz bez wyrzutów zjeść w Wielki Piątek. Postne przepisy, które przygotujesz w mgnieniu oka

Wielki Piątek to dla chrześcijan czas postu, zadumy i refleksji. Tego dnia wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych oraz alkoholu jest wręcz wskazana. To jednak nie znaczy, że trzeba całkowicie rezygnować z posiłków. Zdradzamy łatwe, szybkie i smaczne przepisy na dania lekkie i jarskie, które dodadzą energii i nie spowodują wyrzutów sumienia.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, jednak już w Wielki Piątek w kościele katolickim rozpoczynają się uroczyste obchody, a także czas ścisłego postu, który występuje jedynie dwa dni w roku. Tego dnia poza rezygnacją z alkoholu i spożywania mięsa, warto postawić na lekkie dania, a najlepiej na proste przepisy, które nie zajmą zbyt wiele czasu. 

Postne przepisy na Wielki Piątek 

7 kwietnia 2023 r. wypada Wielki Piątek, co oznacza dla chrześcijan okres postu. W Kościele katolickim to dzień męki i śmierci Jezusa Chrystusa. Katolików obowiązuje wówczas post ścisły, który jest połączeniem postu jakościowego z postem ilościowym. Oznacza to, że wierni powinni zważać na ilość jedzonych posiłków, ale także dbać o to co na owym talerzu się pojawi. Z domowego menu wówczas powinno zniknąć mięso, buliony na nim bazujące czy dania z podrobów. Dopuszczone są natomiast produkty odzwierzęce takie jak jaja i nabiał, a także spożywanie ryb i owoców morza. 

Zaczynając od śniadania, warto postawić na wszelkiego rodzaju owsianki i kolorowe bowle z granolą, jogurtem czy orzechami. Posiłek warto wzbogacić porcją świeżych owoców lub miodem. W wielu domach obowiązuje zasada, że przed Wielkanocą rezygnuje się z jajek, żeby podczas niedzielnego posiłku świąteczne rarytasy lepiej smakowały. Dlatego poza owsianką warto przygotować kanapki, wrapy lub świeże warzywa w różnych postaciach. 

Zobacz wideo Pierogi leniwe - "el clasico" każdej wizyty u babci

Co jeść w Wielki Piątek? Te szybkie dania smakują i są postne

W porze obiadowej warto postawić na dania jarskie, czyli mączne, swojskie smaki. W tej roli idealnie sprawdzi się makaron w niemal każdej postaci. Wystarczy szybki sos pomidorowy, śmietankowy lub serowy i gotowe. Podobnie jest z kaszą - można podać ją z zasmażaną cebulką i warzywami. Innym iście wiosennym posiłkiem jest jajko sadzone z ziemniakami i mizerią. Sprawdzą się także ziemniaczane i warzywne zapiekanki, warzywa na parze czy kotlety warzywne. Energię dodadzą także naleśniki czy drożdżowe racuchy. Warto jednak podkreślić, że post zakłada także rezygnację z podjadania między posiłkami.

Ryby także będą dobrym wyborem np. pasta z makreli, tuńczyk z warzywami czy pieczony dorsz lub pstrąg. Postne są także wszelakie pierogi, kluski czy lekkie zupy na bazie bulionu warzywnego np. pomidorowa, grzybowa, jarzynowa. 

Podczas postu osoby, które ukończyły 14 lat, są zobowiązane do powstrzymywania się od pokarmów mięsnych, zaś te, które ukończyły 18 lat, również do zachowania postu ścisłego. Z poszczenia zwolnione są dzieci do 14. roku życia, osoby po 60. roku życia, chorzy oraz osoby, które nie mają możliwości wyboru innego pokarmu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.