Jak zrobić sos holenderski? Przepis jest szybki i banalnie prosty. Połącz te cztery składniki

Sos holenderski - przepis na kremowy dodatek do potraw o cytrynowej nucie. Jego smak podkreśli wiele różnych dań. Do jego przyrządzenia przydadzą się cztery podstawowe składniki: sok z cytryny, musztarda, żółtka i masło.

Sos holenderski jest doskonałym dodatkiem do jajek, kanapek, dań mięsnych i gotowanych warzyw. Posiada kremową konsystencję i jasnożółtą barwę. Jego smak jest delikatny, ale potrafi świetnie podkreślić smak potraw. Charakteryzuje go lekko cytrusowy zapach, przyjemny dla nosa. Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować ten wspaniały dodatek do potraw. Można go przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy połączyć wszystkie składniki.

Zobacz wideo Katarzyna Cerekwicka zajmuje się swoimi fanami jako psycholog? Ciężko ją poznać w tym wydaniu

Sos holenderski. Przepis na wyjątkowy dodatek do wielu dań 

Do przyrządzenia sosu holenderskiego wystarczą cztery główne składniki - żółtka, cytryna, musztarda i masło. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.

Składniki:

  • trzy żółtka,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • pół szklanki masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Z sosem holenderskim można podawać wiele różnych potraw

Przygotowanie:

  1. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, aż całkowicie się rozpuści. Pozostaw je do przestygnięcia.
  2. Wymieszaj w misce żółtka, sok z cytryny i musztardę dijon.
  3. Miskę umieść nad garnkiem z gotującą się wodą, tworząc kąpiel wodną. Mieszaj cały czas, aż masa zgęstnieje i stanie się gładka.
  4. Do miski powoli dodawaj rozpuszczone masło, cały czas mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
  5. Dopraw całość solą i pieprzem do smaku.
  6. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu lub trzymaj w ciepłym miejscu do momentu podania.

W klasycznej wersji sos holenderski jest podawany z jajkami w koszulkach. Równie dobrze komponuje się z takimi potrawami jak gotowane warzywa, np. brokuły, szparagi czy marchew. Często jest używany jako dodatek do ryb i owoców morza. Poza tym sprawdzi się z różnymi mięsami - np. z filetami z kurczaka. Niektórzy dodają go do kanapek z wędlinami

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.