Sos holenderski jest doskonałym dodatkiem do jajek, kanapek, dań mięsnych i gotowanych warzyw. Posiada kremową konsystencję i jasnożółtą barwę. Jego smak jest delikatny, ale potrafi świetnie podkreślić smak potraw. Charakteryzuje go lekko cytrusowy zapach, przyjemny dla nosa. Przedstawiamy przepis, z którym będzie można przygotować ten wspaniały dodatek do potraw. Można go przygotować w zaledwie kilka minut. Wystarczy połączyć wszystkie składniki.
Do przyrządzenia sosu holenderskiego wystarczą cztery główne składniki - żółtka, cytryna, musztarda i masło. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.
Składniki:
Przygotowanie:
W klasycznej wersji sos holenderski jest podawany z jajkami w koszulkach. Równie dobrze komponuje się z takimi potrawami jak gotowane warzywa, np. brokuły, szparagi czy marchew. Często jest używany jako dodatek do ryb i owoców morza. Poza tym sprawdzi się z różnymi mięsami - np. z filetami z kurczaka. Niektórzy dodają go do kanapek z wędlinami.
Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl