Zapomnij o miękkiej, pomarszczonej papryce. Z tym sprytnym trikiem pozostanie świeża znacznie dłużej

Nie ma nic gorszego niż wiotkie, pomarszczone warzywa, które dosłownie puściły korzenie w naszej lodówce. Jak się okazuje, papryka może być przechowywana długie tygodnie, jednak kluczem do sukcesu jest kilka drobnych szczegółów. Podstawą jest jedna temperatura i suche "środowisko" w naszej kuchni.

Jednym z ukochanych warzyw, które często gości w naszej kuchni jest oczywiście papryka. Cenimy ją przede wszystkim za wyjątkowy smak, obłędny aromat i chrupkość. Niestety często już po kilku dniach nadaje się ona do kosza, a wszystko przez nieodpowiednie przechowywanie - warto zatem zmienić dotychczasowe nawyki i zadbać o odpowiednie warunki dla papryki. 

Jak przechowywać paprykę? Kluczowa jest tu temperatura

Papryka to znakomite warzywo, które często dodajemy do gorących potrawek, sosów, sałatek czy kanapek. Jej delikatnie słodki smak ceniony jest w wielu kuchniach na całym świecie w tym np. meksykańskiej, węgierskiej czy kreolskiej, gdzie zresztą kreolskiej należy do "świętej trójcy" i tuż obok cebuli oraz selera stanowi podstawę smaku. To jednak nie wszystko - papryka to przede wszystkim źródło wielu cennych witamin i minerałów jak, witaminy C (50-400 mg w 100 g świeżej masy), prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego i nikotynowego, kwasów organicznych (jabłkowy, winowy, cytrynowy) i cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza). 

Niestety częstym błędem jest nieodpowiednie przechowywanie warzywa, czego skutkiem jest nie tylko nieprzyjemna, pozbawiona jędrności struktura, ale także znacznie uboższy w soki smak. Warto zatem poznać kilka szczegółów, które pomogą nam tego uniknąć. Pierwszą, złotą myślą jest zatem temperatura - im cieplej, tym szybciej możemy spodziewać się nieświeżego efektu. Morał jest zatem prosty - papryka przechowywana na blacie w kuchni nie pobędzie tam zbyt długo. 

Zobacz wideo Lubisz ajwar? Z łatwością przyrządzisz go w domu

Przechowuj paprykę w ten sposób, a będzie świeża i jędrna znacznie dłużej 

Poza blatem papryka najczęściej przechowywana jest w dolnej szufladzie lodówki, co jest zresztą bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed włożeniem warzywa na ów półkę, warto je wcześniej dokładnie umyć, wytrzeć do sucha i gotowe! W tym miejscu papryka wytrzyma do dwóch tygodni, jeśli jednak będzie pokrojona w przykładowe słupki i przechowywana w pojemniku, czas skorci się do około tygodnia. 

Innym sprytnym rozwiązaniem na przechowywanie papryki jest hermetyczne opakowanie lub... papierowa torba! Wówczas stworzymy perfekcyjne środowisko dla warzywa i pozostanie ono świeże i jędrne przez znacznie dłuższy okres czasu! Suche środowisko dla warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ma kluczowe znaczenie - w przeciwnym razie szybko rozwinie się pleśń, a tego raczej każdy chce uniknąć! 

Paprykę z powodzeniem można też mrozić. Wówczas wystarczy standardowe mycie pod bieżącą wodą, osuszanie warzywa i następnie krojenie. Później wystarczy mniejsze kawałki do specjalnych woreczków do mrożenia, szczelnie je zamknąć i gotowe! Dzięki temu zaoszczędzimy, a także zmniejszymy marnowanie żywności w naszej kuchni. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.