Jednym z ukochanych warzyw, które często gości w naszej kuchni jest oczywiście papryka. Cenimy ją przede wszystkim za wyjątkowy smak, obłędny aromat i chrupkość. Niestety często już po kilku dniach nadaje się ona do kosza, a wszystko przez nieodpowiednie przechowywanie - warto zatem zmienić dotychczasowe nawyki i zadbać o odpowiednie warunki dla papryki.
Papryka to znakomite warzywo, które często dodajemy do gorących potrawek, sosów, sałatek czy kanapek. Jej delikatnie słodki smak ceniony jest w wielu kuchniach na całym świecie w tym np. meksykańskiej, węgierskiej czy kreolskiej, gdzie zresztą kreolskiej należy do "świętej trójcy" i tuż obok cebuli oraz selera stanowi podstawę smaku. To jednak nie wszystko - papryka to przede wszystkim źródło wielu cennych witamin i minerałów jak, witaminy C (50-400 mg w 100 g świeżej masy), prowitaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, kwasu foliowego i nikotynowego, kwasów organicznych (jabłkowy, winowy, cytrynowy) i cukrów (glukoza, fruktoza, sacharoza).
Niestety częstym błędem jest nieodpowiednie przechowywanie warzywa, czego skutkiem jest nie tylko nieprzyjemna, pozbawiona jędrności struktura, ale także znacznie uboższy w soki smak. Warto zatem poznać kilka szczegółów, które pomogą nam tego uniknąć. Pierwszą, złotą myślą jest zatem temperatura - im cieplej, tym szybciej możemy spodziewać się nieświeżego efektu. Morał jest zatem prosty - papryka przechowywana na blacie w kuchni nie pobędzie tam zbyt długo.
Poza blatem papryka najczęściej przechowywana jest w dolnej szufladzie lodówki, co jest zresztą bardzo dobrym rozwiązaniem. Przed włożeniem warzywa na ów półkę, warto je wcześniej dokładnie umyć, wytrzeć do sucha i gotowe! W tym miejscu papryka wytrzyma do dwóch tygodni, jeśli jednak będzie pokrojona w przykładowe słupki i przechowywana w pojemniku, czas skorci się do około tygodnia.
Innym sprytnym rozwiązaniem na przechowywanie papryki jest hermetyczne opakowanie lub... papierowa torba! Wówczas stworzymy perfekcyjne środowisko dla warzywa i pozostanie ono świeże i jędrne przez znacznie dłuższy okres czasu! Suche środowisko dla warzyw, które zawierają dużą ilość wody, ma kluczowe znaczenie - w przeciwnym razie szybko rozwinie się pleśń, a tego raczej każdy chce uniknąć!
Paprykę z powodzeniem można też mrozić. Wówczas wystarczy standardowe mycie pod bieżącą wodą, osuszanie warzywa i następnie krojenie. Później wystarczy mniejsze kawałki do specjalnych woreczków do mrożenia, szczelnie je zamknąć i gotowe! Dzięki temu zaoszczędzimy, a także zmniejszymy marnowanie żywności w naszej kuchni.