• Link został skopiowany

Wiele osób uwielbia to połączenie. Kanapki z takim dodatkiem smakują, ale mogą nie być najzdrowsze

Serki topione są bardzo smaczne, a ich kremowa konsystencja pozwala w łatwy sposób dodać je do kanapek, tostów albo grzanek. Przepadają za nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Niektórzy zastępują nimi masło. Dlaczego lepiej ograniczać ich stosowanie w kuchni?
kanapki z serkiem topionym
fot. Pixabay/ randomhh

Są delikatne i rozpływają się w ustach, czasem są wzbogacone o różnego rodzaju zioła i suszone warzywa, które dodają im jeszcze więcej smaku. Serek topiony to niezwykle uniwersalny produkt, który można dodawać do różnego rodzaju kanapek. Co więcej, mają długi czas przydatności do spożycia i nie trzeba się martwić, że szybko się zepsują. Podczas zakupów warto jednak zwracać uwagę na ich skład, ponieważ często kryją one różne niepotrzebne substancje.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Jak powstają serki topione? Podczas produkcji dodaje się do sera specjalne substancje 

Ser topiony powstaje z sera podpuszczkowego, twarogu, masła, wody, topników oraz soli i różnych przypraw. Podczas produkcji składniki zostają zmielone i zmieszane. Następnie dodaje się do niego topniki, czyli substancje takie jak np. kwas cytrynowy, fosforan sodu oraz pirofosforan potasu. Kolejnym krokiem jest zagrzanie składników i roztapianie ich aż do momentu, kiedy uzyskana zostanie właściwa konsystencja serka topionego. Ze względu na dodatkową obróbkę powstały serek zawiera mniej witamin i składników odżywczych niż tradycyjny twaróg.

Są wysokokaloryczne, zawierają duże ilości tłuszczu oraz soli 

Serki topione są smaczne, ale powinny być jedzone z umiarem. Są wysokokaloryczne, zawierają duże ilości soli oraz tłuszczu. Ograniczyć ich spożywanie powinni wszyscy, którzy cierpią na nadciśnienie.

Przed umieszczeniem serka topionego w koszyku dobrze jest zapoznać się z jego składem. Powinien być on jak najprostszy. Lepiej nie sięgać po serki, które zawierają np. gumę guar, gumę ksantanową, tłuszcze trans, cukier oraz mączkę chleba świętojańskiego. Tego rodzaju składniki mogą wpływać negatywnie na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o: