Smażone pieczarki w nowej odsłonie. Cała rodzina zakochała się w nich od pierwszego wejrzenia

Smażone pieczarki w zalewie z octu balsamicznego, miodu ze sprawdzonej pasieki, otulone aromatem czosnku to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Świetnie sprawdza się zarówno jako przystawka na spotkaniach ze znajomymi, jak i w formie dodatku do rodzinnego obiadu. Wykonanie ich zajmuje tylko chwilę, jednak wrażenia smakowe zostają na dłużej.

Wkrótce zaczyna się sezon na grzyby, co oznacza, że do polskich lasów ruszą tłumy wyposażone w koszyczki i wiaderka. Miłośników borowików, podgrzybków, maślaków i rydzów nie brakuje, warto jednak pamiętać o gatunku, który jest dostępny w sklepach przez cały rok. Pieczarki to grzyby, które można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów. Jedni wolą zrobić z nich kremowo-aksamitny sos, inni z kolei skuszą się na nafaszerowanie nimi cukinii, pierogów, a nawet wytrawnych naleśników. Co jeszcze ciekawego można z nich upichcić? Sprawdźcie nasz nowy przepis!

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Smażone pieczarki z miodem, czosnkiem i octem robią furorę u domowników

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, goszczących na naszych stołach. Można je kupić w każdym markecie za niewielkie pieniądze. Są też na tyle uniwersalne, że przy pomocy różnych składników, można wydobyć z nich nieziemski smak. Ta receptura znana jest w mojej rodzinie od dawien dawna. Przygotowuję je zawsze, gdy w ciągu dnia brakuje czasu na wymyślenie i przygotowanie skomplikowanych dodatków do obiadu. Robi się je szybko i wyjątkowo prosto. Jedyny minus jest taki, że zbyt szybko znikają z talerzy!

Składniki:

  • 800 g świeżych pieczarek,
  • 90 ml octu balsamicznego lub winnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki miodu lipowego,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa lub olej do smażenia.

Pieczarki w zalewie miodowo-octowej. Sposób przygotowania

Oczyść pieczarki i przepłucz je pod strumieniem bieżącej wody. Następnie pokrój je w plasterki lub kawałki wedle uznania. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny, a w dalszej kolejności wrzuć na nią pokrojone grzyby.

Smaż je przez kilka minut. Nie mieszaj ich za często, ponieważ grzyby puszczą wodę i staną się wodniste w konsystencji. Kiedy będą już lekko podsmażone, dopraw je solą i pieprzem. W misce połącz ze sobą ocet, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pietruszkę posiekaj i dodaj do zalewy. 

Wszystko dokładnie zamieszaj i na koniec wylej miksturę na patelnię z grzybami. Podsmażaj całość przez dodatkowe kilka minut. Podawaj od razu na talerz i ciesz się pyszną przystawką lub dodatkiem do obiadu. Smażone pieczarki idealnie komponują się z kotletem schabowym, pieczonym kurczakiem oraz surówkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.