Wkrótce zaczyna się sezon na grzyby, co oznacza, że do polskich lasów ruszą tłumy wyposażone w koszyczki i wiaderka. Miłośników borowików, podgrzybków, maślaków i rydzów nie brakuje, warto jednak pamiętać o gatunku, który jest dostępny w sklepach przez cały rok. Pieczarki to grzyby, które można wykorzystać kulinarnie na wiele sposobów. Jedni wolą zrobić z nich kremowo-aksamitny sos, inni z kolei skuszą się na nafaszerowanie nimi cukinii, pierogów, a nawet wytrawnych naleśników. Co jeszcze ciekawego można z nich upichcić? Sprawdźcie nasz nowy przepis!
Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów, goszczących na naszych stołach. Można je kupić w każdym markecie za niewielkie pieniądze. Są też na tyle uniwersalne, że przy pomocy różnych składników, można wydobyć z nich nieziemski smak. Ta receptura znana jest w mojej rodzinie od dawien dawna. Przygotowuję je zawsze, gdy w ciągu dnia brakuje czasu na wymyślenie i przygotowanie skomplikowanych dodatków do obiadu. Robi się je szybko i wyjątkowo prosto. Jedyny minus jest taki, że zbyt szybko znikają z talerzy!
Składniki:
Oczyść pieczarki i przepłucz je pod strumieniem bieżącej wody. Następnie pokrój je w plasterki lub kawałki wedle uznania. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej roślinny, a w dalszej kolejności wrzuć na nią pokrojone grzyby.
Smaż je przez kilka minut. Nie mieszaj ich za często, ponieważ grzyby puszczą wodę i staną się wodniste w konsystencji. Kiedy będą już lekko podsmażone, dopraw je solą i pieprzem. W misce połącz ze sobą ocet, miód oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pietruszkę posiekaj i dodaj do zalewy.
Wszystko dokładnie zamieszaj i na koniec wylej miksturę na patelnię z grzybami. Podsmażaj całość przez dodatkowe kilka minut. Podawaj od razu na talerz i ciesz się pyszną przystawką lub dodatkiem do obiadu. Smażone pieczarki idealnie komponują się z kotletem schabowym, pieczonym kurczakiem oraz surówkami. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl