Koniec nudnych placków ziemniaczanych. Dodaj te dwa składniki. Podkręcą smak

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Jedni uwielbiają jeść je z cukrem, inni zaś preferują wersję z mięsnymi sosami. Warto jednak nieco zmian zaprowadzić w samym cieście na chrupiące placuszki. Dodaj do ziemniaków te dwa składniki, a podkręcisz ich smak i zaskoczysz gości.

W jaki sposób ulepszyć ciasto na placki ziemniaczane? Nie chodzi o wymyślne i trudno dostępne przyprawy. Wystarczy dodać pieczarki i ulubiony żółty ser, by wynieść smak placków na wyższy poziom. Będą chrupiące z wierzchu i mocno serowe w środku. To doskonałe połączenie sprawi również, że posiłek będzie bardziej sycący. Nic tylko testować nowy przepis. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 150 g pieczarek,
  • 200 g sera żółtego w kostce,
  • 2 małe cebule,
  • 3 jajka,
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia,
  • kwaśna śmietana  i szczypiorek do dekoracji.

Jak zrobić placki ziemniaczane z pieczarkami i serem krok po kroku

Ziemniaki obieramy, płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Na tarce ścieramy również jedną obraną cebulę, a całą masę mieszamy i odkładamy na bok. W tym czasie pieczarki oczyszczamy z piachu i ścieramy na grubych oczkach. Drugą cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła wraz z pieczarkami przez kilka minut, aż grzyby nieco zmiękną. Ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody i łączymy z zawartością patelni.

Do ciasta na niepowtarzalne placki ziemniaczane dodajemy mąkę oraz przyprawy. Ciasto powinno być gęste, dlatego warto mieć pod ręką więcej mąki, gdyby masa okazała się zbyt rzadka. Na patelnię wlewamy olej i podgrzewamy. Placki nabieramy łyżką i wykładamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smażymy je z obu stron, aż uzyskają rumiany kolor. Wówczas przekładamy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru oleju. Placki podajemy z kleksem kwaśnej śmietany i posiekanym szczypiorkiem. Będą się również dobrze komponować z mięsnymi sosami. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.