Zrobiłam pączki na obiad. Bliscy najpierw mnie wyśmiali, a potem nosili na rękach

Pączki wytrawne to przysmak, który może się pochwalić wielowiekową tradycją, jednak trzeba przyznać, że ich popularność w dzisiejszych czasach nie jest zbyt duża. Dawniej w tłusty czwartek to właśnie pączki z nadzieniem mięsnym były prawdziwym rarytasem. Przepis warto wypróbować także dziś, aby przekonać, się, że efekt może być naprawdę zaskakujący.

Jak w łatwy sposób przygotować najlepsze wytrawne pączki? Z naszym przepisem zaskoczysz swoich bliskich w tym roku. Pączki z mięsem to coś, co każdy musi spróbować.

Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!

Pączki mięsne - dawna tradycja karnawałowa

Pączki mięsne - dziś brzmi to abstrakcyjnie, jednak warto wiedzieć, że w dawnych czasach to właśnie ten rarytas był serwowany na stołach w czasie karnawału. Tradycja spożywania pączków w Polsce sięga prawdopodobnie XV w. i na początku nie miała nic wspólnego ze słodkim smakiem, który znamy dziś. Nasi przodkowie zajadali się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Słodkie pączki pojawiły się dopiero z czasem, a kształt i smak (ciasto drożdżowe), jaki znamy dziś, sięga XIX w.  

Pączki z nadzieniem mięsnym - składniki na ciasto

Jak zrobić pączki z nadzieniem mięsnym? Na początku przygotowujemy składniki na ciasto. Będą potrzebne:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 30 g cukru
  • 1 łyżeczka soli 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Masło roztapiamy na patelni i studzimy
  • Krok 2. Ziemniaki mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa
  • Krok 3. Połowę mleka podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszone drożdże, cukier (2 łyżki) i mąkę (3 łyżki). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod przykryciem)
  • Krok 4. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, zmielone ziemniaki, masło, pozostałe ciepłe mleko, pozostały cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, nakrywamy miskę ściereczką bawełnianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie 
Ciasto na pączki lub pizze zrobisz dużo szybciej.
Ciasto na pączki lub pizze zrobisz dużo szybciej. Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl

Pączki z mięsem - przygotowanie nadzienia 

Do przygotowania nadzienia na pączki z mięsem będziemy potrzebować:

  • 200 g łopatki wieprzowej (drobno pokrojona)
  • 100 g skwarków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek 

Ponadto:

  • smalec do smażenia pączków

Przygotowanie:

  • Krok 1. Cebulę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na patelni ze skwarkami
  • Krok 2. Dodajemy boczek i łopatkę. Smażymy do momentu, aż mięso stanie się rumiane
  • Krok 3. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem

Pączki wytrawne - przygotowanie

Gdy ciasto na nasze pączki wytrawne będzie gotowe, przystępujemy do formowania pączków. 

  • ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm
  • za pomocą szklanki lub foremki do ciasteczek wykrawamy kółka o średnicy ok. 7 cm
  • każde kółko delikatnie spłaszczamy w dłoniach, a następnie na środek nakładamy łyżkę mięsnego farszu
  • ciasto bardzo dokładnie zlepiamy, formując kulisty kształt pączków
  • w szerokim garnku rozgrzewamy smalec do temperatury ok. 175 stopni
  • smażymy pączki partiami (powinny swobodnie pływać w tłuszczu) na złocisty kolor
  • orientacyjny czas smażenia pączków wynosi 2-4 minuty na każdą ze stron
  • usmażone pączki wyławiamy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu 

Pączki nadziewane wątróbką - alternatywne nadzienie 

Alternatywnym rozwiązaniem wobec pączków z łopatką wieprzową są paczki nadziewane wątróbką. Do przygotowania tego rodzaju nadzienia będą potrzebne następujące składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
  • 2 łyżki oleju 

Przygotowanie:

  • Krok 1. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną wątróbkę
  • Krok 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię (najpierw cebulę, a po kilku minutach czosnek)
  • Krok 3. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem
  • Krok 4. Gdy wątróbka będzie miękka, zdejmujemy patelnię z ognia, a następnie przepuszczamy farsz przez maszynkę do mielenia mięsa
  • Krok 5. Pączki nadziewamy farszem i smażymy zgodnie z powyższymi wskazówkami  

Zobacz też: Hiszpańskie pączki są lepsze od polskich. Kto się zgadza? Przepis na churros to potwierdzi!

Więcej o: