Pączki wytrawne to przysmak, który może się pochwalić wielowiekową tradycją, jednak trzeba przyznać, że ich popularność w dzisiejszych czasach nie jest zbyt duża. Dawniej w tłusty czwartek to właśnie pączki z nadzieniem mięsnym były prawdziwym rarytasem. Przepis warto wypróbować także dziś, aby przekonać, się, że efekt może być naprawdę zaskakujący.
5
Milosz_G /Shutterstock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Jak w łatwy sposób przygotować najlepsze wytrawne pączki? Z naszym przepisem zaskoczysz swoich bliskich w tym roku. Pączki z mięsem to coś, co każdy musi spróbować.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!
Pączki mięsne - dawna tradycja karnawałowa
Pączki mięsne - dziś brzmi to abstrakcyjnie, jednak warto wiedzieć, że w dawnych czasach to właśnie ten rarytas był serwowany na stołach w czasie karnawału. Tradycja spożywania pączków w Polsce sięga prawdopodobnie XV w. i na początku nie miała nic wspólnego ze słodkim smakiem, który znamy dziś. Nasi przodkowie zajadali się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem. Słodkie pączki pojawiły się dopiero z czasem, a kształt i smak (ciasto drożdżowe), jaki znamy dziś, sięga XIX w.
Pączki z nadzieniem mięsnym - składniki na ciasto
Jak zrobić pączki z nadzieniem mięsnym? Na początku przygotowujemy składniki na ciasto. Będą potrzebne:
500 g mąki pszennej
200 g ugotowanych ziemniaków
25 g świeżych drożdży
100 g masła
150 ml mleka
30 g cukru
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Krok 1. Masło roztapiamy na patelni i studzimy
Krok 2. Ziemniaki mielimy np. w maszynce do mielenia mięsa
Krok 3. Połowę mleka podgrzewamy w rondelku, dodajemy pokruszone drożdże, cukier (2 łyżki) i mąkę (3 łyżki). Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod przykryciem)
Krok 4. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, zmielone ziemniaki, masło, pozostałe ciepłe mleko, pozostały cukier oraz sól. Zagniatamy ciasto. Gdy będzie gładkie i elastyczne, nakrywamy miskę ściereczką bawełnianą i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie
Ciasto na pączki lub pizze zrobisz dużo szybciej.Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl
Pączki z mięsem - przygotowanie nadzienia
Do przygotowania nadzienia na pączki z mięsem będziemy potrzebować:
200 g łopatki wieprzowej (drobno pokrojona)
100 g skwarków
200 g wędzonego boczku
2 cebule
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek
Ponadto:
smalec do smażenia pączków
Przygotowanie:
Krok 1. Cebulę siekamy bardzo drobno i podsmażamy na patelni ze skwarkami
Krok 2. Dodajemy boczek i łopatkę. Smażymy do momentu, aż mięso stanie się rumiane
Krok 3. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem
Pączki wytrawne - przygotowanie
Gdy ciasto na nasze pączki wytrawne będzie gotowe, przystępujemy do formowania pączków.
ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 1 cm
za pomocą szklanki lub foremki do ciasteczek wykrawamy kółka o średnicy ok. 7 cm
każde kółko delikatnie spłaszczamy w dłoniach, a następnie na środek nakładamy łyżkę mięsnego farszu
ciasto bardzo dokładnie zlepiamy, formując kulisty kształt pączków
w szerokim garnku rozgrzewamy smalec do temperatury ok. 175 stopni
smażymy pączki partiami (powinny swobodnie pływać w tłuszczu) na złocisty kolor
orientacyjny czas smażenia pączków wynosi 2-4 minuty na każdą ze stron
usmażone pączki wyławiamy z garnka i układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Alternatywnym rozwiązaniem wobec pączków z łopatką wieprzową są paczki nadziewane wątróbką. Do przygotowania tego rodzaju nadzienia będą potrzebne następujące składniki:
500 g wątróbki drobiowej
2 cebule
3 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Krok 1. Na patelni podgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną wątróbkę
Krok 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wrzucamy na patelnię (najpierw cebulę, a po kilku minutach czosnek)
Krok 3. Doprawiamy farsz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem
Krok 4. Gdy wątróbka będzie miękka, zdejmujemy patelnię z ognia, a następnie przepuszczamy farsz przez maszynkę do mielenia mięsa
Krok 5. Pączki nadziewamy farszem i smażymy zgodnie z powyższymi wskazówkami