Świąteczne potrawy zna każdy. W większości polskich domów spotkać można pierogi z kapustą i grzybami, barszcz z uszkami, karpia w różnych odsłonach czy rybę po grecku. Czego jeszcze nie może zabraknąć na wigilijnym stole? Kapusty z grzybami. Oto wszystko, co musisz o niej wiedzieć.
Kapusta z grzybami niewątpliwie najbardziej kojarzy się z Wigilią. W dużej mierze jest tak dlatego, że jesień to czas na zbieranie grzybów i ich suszenie. Stanowią aromatyczny i pyszny dodatek do potraw. Plus tego jest taki, że suszone czy też marynowane grzyby można jeść cały rok. Kapusta z grzybami może być więc pysznym posiłkiem nie tylko na święta, nadaje się też jako składnik codziennego obiadu.
Można wymieniać wiele różnych świątecznych dań, ale na pewno wśród nich znajdzie się kapusta z grzybami. Ta wigilijna potrawa może zostać użyta jako farsz do pierogów czy krokietów. Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować w zależności od tego, jakie przyprawy czy dodatki lubimy. Należy też dostosować ilość składników do liczby gości.
Składniki:
Wykonanie:
Grzyby należy zalać wodą i odstawić na całą noc. Następnego dnia odsączyć bez odciskania, a wody nie wylewać, tylko odstawić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle lub oliwie. Jeśli na maśle, to należy pilnować, by jej nie przypalić. Cebula powinna się zeszklić, więc nie należy robić tego na dużej mocy palnika. Kapustę należy odcisnąć z soku i pokroić. Jeśli w smaku wydaje się za kwaśna, można ją wcześniej przepłukać, ale należy uważać, by nie wypłukać całego, kwaśnego smaku. Przełożyć ją do garnka, dodać przyprawy w wybranej ilości, cebulę oraz grzyby w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki. Dolać wodę z moczenia grzybów. Jeśli wody będzie za mało, można dolać jeszcze trochę. Całość należy zagotować na średniej mocy, a następnie zmniejszyć i wolno gotować przez ok. 40 minut. Cukier dodać na koniec, jeśli będzie taka konieczność. Można też użyć ksylitolu.
Z różnych powodów, w tym smakowych, możemy nie chcieć korzystać z suszonych borowików, podgrzybków czy innych grzybów leśnych. Dalej jednak jest możliwość dodania podobnego składnika. Oczywiście smak będzie wtedy trochę inny, ale to nie znaczy, że gorszy. Kapusta z grzybami na Wigilię może bowiem zostać zrobiona z pieczarkami lub boczniakami. Różnica w przygotowaniu polega na tym, że nie trzeba ich moczyć. W przypadku pieczarek wystarczy je podsmażyć na patelni do momentu, aż odparuje nadmiar wody. Innym sposobem jest zblanszowanie ich w gorącej wodzie i pokrojenie w kostkę lub paski, a następnie gotowanie razem z kapustą. Boczniaki natomiast można podsmażyć i dodać do kapusty.
Przygotowania do świąt zajmują nam z reguły dużo czasu. Nie jest to jeden dzień, a kilka. Wiążą się bowiem także z ubieraniem choinki, zakupami prezentowymi i żywnościowymi, sprzątaniem i ozdabianiem domu. Przygotowywania potraw także trzeba rozłożyć na kilka dni, bo z reguły przecież pracujemy lub mamy inne obowiązki, więc dysponujemy niewielką częścią dnia. Więc jak ugotować na Wigilię kapustę z grzybami, by była na czas? Można ją przygotować wcześniej i np. zamrozić albo odstawić w lodówce. Może ona z powodzeniem stać 2-3 dni, a następnie być wykorzystana jako oddzielna potrawa czy farsz do pierogów, uszek lub krokietów.
Jak zrobić wigilijną kapustę z grzybami, aby nie była gorzka? Oto kilka sprawdzonych porad: