Barszczyk z uszkami gości w naszych domach już od bardzo, bardzo dawna. Przygotowanie barszczyku z uszkami na święta to wielkie wydarzenie, a do lepienia uszek często są angażowani wszyscy domownicy.
Barszcz z uszkami to jedno z najważniejszych dań na wigilijnym stole. W wielu domach to właśnie od aromatycznego barszczyku z uszkami rozpoczyna się wieczerza wigilijna. Jego przygotowanie wymaga czasu (pracochłonne jest zwłaszcza lepienie uszek), ale efekt finalny powala z nóg. Choć barszczyk z uszkami to klasyczne danie kuchni polskiej, to tak naprawdę sposobów jego przygotowania może być wiele. Niektórzy do przygotowania barszczyku używają buraków gotowanych, inni z kolei wzbogacają smak zupy o buraki pieczone, które są bardziej aromatyczne. Jest także kilka wariacji na temat uszek do barszczu wigilijnego. W klasycznej wersji przygotowuje się farsz z grzybów suszonych. W niektórych domach prym wiedzie jednak farsz kapuściany lub grzybowo-kapuściany, a w jeszcze innych farsz gryczano-grzybowy.
Jak zrobić wigilijny barszcz z uszkami według tradycyjnej receptury? Do przygotowania barszczyku będą Ci potrzebne następujące składniki:
Sposób przygotowania:
Buraki, marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w kawałki. Warzywa umieść w garnku, wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, a następnie zalej sześcioma szklankami wody. Gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu oddziel barszczyk od warzyw, przelewając go np. przez sito lub gazę. Dodaj zakwas z buraków, łyżeczkę cukru i wodę z moczonych grzybów (grzyby wykorzystasz do farszu). Barszczyk podgrzewaj przez chwilę na palniku (nie gotuj). Dopraw solą i pieprzem według uznania.
Najlepszy barszczyk czerwony z uszkami to ten na domowym zakwasie z buraków. Jak go zrobić? Przygotowanie domowego zakwasu nie jest skomplikowane, jednak trzeba wziąć się za to odpowiednio wcześniej. Do przygotowania domowego zakwasu z buraków będą Ci potrzebne:
Sposób przygotowania:
Buraki obierz i pokrój w paski. Czosnek obierz z łupinek. Część buraków umieść na dnie dużego szklanego słoja (wcześniej musi być bardzo dokładnie umyty, wyparzony i wysuszony). Na warstwę buraków wyłóż ząbek czosnku i po dwa ziarna pieprzu czarnego i ziela angielskiego. Przykryj kolejną warstwą buraków i znów dodaj czosnek i przyprawy (w tym również liść laurowy). Zrób jeszcze dwie takie warstwy. Na koniec dociśnij buraki i zalej ciepłą wodą z rozpuszczoną w niej wcześniej solą. Słoik zamknij i odłóż do ciemnego i suchego miejsca na co najmniej 7 dni.
Barszcz czerwony z uszkami nie byłby taki pyszny, gdyby nie aromatyczny grzybowy farsz. Najlepszy smak farszu uzyskamy przy wykorzystaniu suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki), jednak warto postawić na grzyby o sprawdzonym i pewnym pochodzeniu. Suszone grzyby należy wcześniej namoczyć. Grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez kilka godzin. Wody z moczenia grzybów nie wylewamy. Dodanie jej do wigilijnego barszczyku z uszkami sprawia, że nabiera on mocy i staje się bardziej wyrazisty w smaku. Namoczone grzyby gotujemy i drobno siekamy, a następnie łączymy z podsmażoną na maśle cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania.
Barszczyk do uszek to wyjątkowe danie, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Może być zrobiony na różne sposoby, ponieważ z reguły każdy ma swoje indywidualne pateny i wskazówki dotyczące przygotowania najpyszniejszego barszczyku z uszkami. Niezależnie od receptury przygotowania barszczyku świątecznego należy przyznać, że jest to jedno z tych dań, które w sposób szczególny kojarzy się z rodzinną atmosferą i przywołuje miłe wspomnienia.
Zobacz też: Sprawdzony i stary jak świat. Tylko tak zrobisz zakwas na barszcz wigilijny
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!